Blogglisten

torsdag 5. november 2009

Noe til kaffen?

I min barndom var det fremdeles vanlig å gå på "kaffebesøk". Uanmeldt kom man på ettermiddagsbesøk til familie eller venner. Plutselig ringte en tante og onkel på døren, mors venninne Ingrid, eller Gunnar fra nummer tre sto i oppkjørselen. Og ble bedt inn.

Ingen forventet den store serveringen. Man kom for å slå av en prat, se hverandre og møtes i all enkelhet. En kaffekopp var nok for de fleste.



Og så skulle det selvfølgelig være noe til kaffen. Som regel lå det alltid en hjemmebakt formkake eller småkaker på lur i et skap eller en boks. Noen ganger ble det loff med banan eller syltetøy. I verste fall, dersom alt annet var tomt, "Kapteinkjeks" med brunost. Eller en sjokoladebit. Man tok det man hadde.



I våre dager hører uanmeldte besøk til sjeldenhetene. Dessverre. Vår sosiale omgang er som regel planlagt. Venner invitert. Familie kun til selskapsbruk. Og ofte legger vi lista høyt når det gjelder servering, slik at besøkene ikke hører hverdagen til.

Så i dag vil jeg slå et slag for "kaffebesøk". Lag litt smågodt som du har stående, hint til venner og bekjente at kaffen er klar. Sett frem en hjemmelaget sjokolade eller småkaker fra boks.

Her har jeg brukt mørk sjokolade, 70% kakao, det gir skikkelig trøkk og en intens smaksopplevelse som passer like godt til ettermiddagskaffen som til den sene kveldskaffen etter en god middag. Men du kan gjerne bruke lys sjokolade, eller mørk og lys i blanding. Smakstilsetning etter lyst og humør. Eller hvis små mennesker skal ha sjokoladen, er det kanskje like greit å droppe likøren? Vaniljekesam setter jo god smak.


KAFFEKOS


Du trenger:
Sjokolade etter ønske
Litt mer sjokolade
Vaniljekesam
Likør/Cognac/Whisky
Ristede nøtter eller revet sjokolade til pynt
Små konfektformer i papir.
Smelt litt sjokolade i vannbad. Pensle papirformene godt med smeltet sjokolade. Pass på at sjokoladen dekker godt og at det blir et ekstra tykt lag i bunnen. La sjokoladen stivne, ca 30 minutter. Sett formene i kjøleskap et kvarters tid, gjenta så prosessen.
Når sjokoladen har stivnet, fjern papirformene forsiktig. Da har du små lekre sjokoladeformer.
Smelt sjokoladen til fyllet i vannbad. Ta av varmen og rør inn litt vaniljekesam. Til 100 g sjokolade bruker jeg ca 2 gode spiseskjeer kesam.
Ha massen i en sprøytepose og fyll i sjokoladeformene. Pynt med ristede nøtter, revet sjokolade e.l..
Sjokoladekonfektene kan ikke lagres for lenge, siden det er kesam i. Men det pleier ikke å være noe stort problem.

12 kommentarer:

Julia sa...

Mmm, dette hørtes deilig ut og skal absolutt prøves" Elsker bloggen din!

May-Bente sa...

Åååå så komme med slike fristelser nå på kvelden, jeg er hol etter snop.
Gosj...må jeg til å lage slike nå...det såååå godt ut.

Klem:))

pepperkverna sa...

Til Julia, tusen takk for hyggelig hilsen. Prøv gjerne med forskjellige sjokotyper!

Til May-Bente, huffda, mente ikke friste......men sjokolade er jo sunt og bra da! Ha en fin kveld!

Hege

Lemonia sa...

Det er vel ikke så mye annet å si en nam nam. :-)

Linda aka Myrini sa...

Så flott et innlegg!!!
Er så enig med deg i at alt planlegges litt for mye i disse dager. Jeg har noe småtteri i fryseren i påvente av besøk. Minste tuppa hadde med seg to venninner hjem fra skolen i dag, og da fikk gårsdagens tjukklefse føtter å gå på. Herlig at baksten blir satt pris på. Tusen hjertelig takk for fristelsene her - lagrer dem og ser hva jeg får laget i helga :)
Ha en fortreffelig fredags kveld!

pepperkverna sa...

Til Lemonia, ja sjokolade er jo bare godt....

LInda Aka Myrini, så kos med venninnebesøk. FInt at barn lærer å sette pris på hjemmekos.....

God helg til dere begge!
Hege

Siri Malene sa...

ooh disse lekkerbiskene ser nammenam ut!! Heldigvis har jeg litt sjokolade her til å døyve smerten ved synet av disse! Vil ha! ;)

fredagsklem fra salatbolla

pepperkverna sa...

Hei Siri Malene, godt du ha sjokolade, det hjelper! Hege

Konvallhaugen sa...

Hei!
Dette så veldig godt ut!!Pluss mange flere "deilige" innlegg.
Har ofte tenkt på disse kaffebesøkene, og hvordan tiden har forandret seg.
Vi har vel en veldig dyrebarfritid:-)
Ha en flott helg, og jeg legger meg som følger av bloggen din..

pepperkverna sa...

Konvallhaugen, takk for fin hilsen. Hyggelig med følge. Hege

Elisabeth sa...

Mmm, disse så utrolig gode ut! Skal helt klart testes ut:)

Kjempe fin blogg du har!

pepperkverna sa...

Elisabeth, tusen takk for de hyggelige ordene! Hege

Blog Widget by LinkWithin