Blogglisten

onsdag 13. mai 2009

Luksusmat

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen:

Blåskjell er luksusmat! Dampete i hvitvin, gratinerte eller som her i en fyldig suppe med mye smak. Mettende og god.

Ferske fine skjell, kjøpt hos fiskehandler eller i supermarkedets fiskedisk. Men de må være ferske. Sjekk datoen på båndet som "holder" nettingposen, alle skjell skal være merket med pakkedato.

Perfekt sommermat, hvitvinsvennlig og lettlaget. Så for deg som ennå ikke har våget nærkontakt med blåskjellene: Vis mot og prøv! Tror ikke du kommer til å angre!


BLÅSKJELLSUPPE MED LUKSUSSMAK

1 kg blåskjell
1 løk
Noen fedd hvitløk
1-2dl hvitvin
Litt olje eller smør
1-2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
Noen kvister frisk timian
2 gulrøtter
Det grønne av en purre
2 dl fløte
Evt. safran


Skjellene dampes:Hakk løk, hvitløk og persille. Dette surres blankt i olje/smør. Hell over hvitvinen og kok opp. Ha i blåskjellene. Legg en tallerken opp/ned rett over blåskjellene, dette sikrer jevn varmefordeling. Damp under lokk på sterk varme til skjellene åpner seg. Cirka 3-5 minutter pleier å være bra. Rist på kjelen underveis. Ta skjellene opp av kjelen. Kast de som ikke har åpnet seg.

Suppen lages:Ta opp skjellene og sil av kraften. Rens skjellene. Skjær gulrot og purre i fine strimler og legg i isvann. Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr myke i litt smør. Ha i noen kvister frisk timian. Ha i blåskjellkraften og kok inn til det gjenstår cirka halvparten. Dersom du vil ha i safran, lar du safrantrådene trekke litt i kraften eller fløten før du koker den inn. Fjern timiankvistene, og ha i fløten. Kok inn til det tykner noe. Ha gulrot og purrestrimlene i et dørslag og rist godt av. Ha disse over i suppen og kok opp. Ha i blåskjellene og la det hele bli gjennomvarmt. Server rykende varm, med fersk baguette som tilbehør.

7 kommentarer:

Strikkelaura sa...

Åhhhh dette er det BESTE jeg vet!

Bea's verden sa...

nam nam :o)

Bente sa...

sv: Takk for det :D

Morten Pedersen sa...

Også må du huske en god vin til ......... så er det ett perfekt måltid.

Strikkelilja sa...

Mmmmm... Jeg får vann i munnen! Spørs om jeg ikke må handle inn blåskjell i morgen...

pepperkverna sa...

Tusen takk til alle for hyggelige kommentarer. Og Morten, du har helt rett. En god hvitvin er vel nesten obligatorisk her! God helg til dere alle! Hege

Randi's Tanker sa...

Blåskjell er noe av det beste jeg spiser. Bare tanken gir meg vann i munn...

Blog Widget by LinkWithin