Blogglisten

mandag 3. mai 2010

Jeg vet, jeg vet

At det er mandag. Og at jeg antagelig heller burde skrive om fisk. Og salat. Eller bønner. Hvite, brune eller borlottibønner. Kikerter kanskje. Med urter og hvitløk. Også små søte tomater. Hva med redikker og kål? Og kylling fra Stange?

Ihvertfall noe sunt. Som er det man bør spise på en mandag. For liksom å få god samvittighet etter helgens utskeielser på matfronten. Og raidet i vinskapet......


Men så var det denne kaken da. Som er mye morsommere enn sei med løk! Penere også!

Helgen ble tilbrakt i Sandefjord hvor vi tjuvstartet på feiringen av farmors 87-års dag. Og ba tanter og onkler m.m. til kakefest i vårt gamle og skakke hus.



Hagen ble luket og raket og den gamle sinkbaljen ble fylt til randen med små, søte stemorsblomster. Utebord og stoler ble båret frem fra sitt lange vinteropphold i garasjen. Alt var klart til hagefest. Men solen uteble. Ingen vår i sikte.........

Så da ble det dekket opp til vårlig kakebord i trange omgivelser innendørs. Med vakre kakefat og kopper av ulik art og herkomst. Og kaker for store og små. Som denne som har fulgt med meg siden barndommen.


VÅRLIG FESTKAKE FOR FARMOR


125 g smør
125 g sukker
3 eggeplommer
200 g mel
2 ts bakepulver
1 ss sitronsaft
evt. revet skall av 1 sitron
(økologisk og bare det gule)

Topping:
2-3 eggehviter
125 g sukker
100 g kokos

Pynt:
Jordbær
Kandiserte fioler
Melis


Rør smør og sukker hvitt. Bland inn eggeplommer, mel, sitronsaft og bakepulver. Om du har lyst på en litt friskere kake, ha i revet sitronskall. Bruk et zestejern og pass på at du bare tar med det gule av skallet.

Ha deigen i en smurt og melet springform.

Til toppingen pisker du eggehvitene stive, ha sukkeret gradvis i som til marengs. Pisk til massen er helt stiv, og vend så inn kokosen. Dekk deigen med toppingen og stek kaken ca. 30 minutter på 175 grader. Avkjøl og ta ut av formen.

Pynt med jordbær og kandiserte fioler, sikt over melis og server med myk vaniljeis til.

13 kommentarer:

Garance sa...

Alskar gamla farmor kakor ...
Ha en bra vecka Hegge !

Garance

Janna sa...

Denne så deilig ut; nydelig pyntet med friske bær i vakre farger; denne ser jo slett ikke så usunn ut - bær er jo dessuten full av antioksidanter, hva kan vel passe bedre på en mandag! Flott start på uken, spør du meg!

Mvh
Janna

Kjersti til hverdags sa...

Mye bedre enn all denne sunne maten, kaker skaper glede! :-)

bare bea sa...

åå den kaka såg god ut!!!

takk for kommentar:)
ja eg tenker på sollyset eg også.
mannen seier eg er besatt av sollys, og det kan kanskje stemme også:)

kjekt å titte innom deg:)

tonenygaard sa...

Ser og hører helt fantastisk ut! Ville gjerne sett bilder av den sinkbaljen også... og kakebordet dekket med ulikt serviset! Herlig lekkert!!

Synnøve. sa...

Ser helt fabelaktig ut ju...
Ikke bare farmorkake uten en 17 mai kake og.
Skal nok pröve å lage den.

Ingvild sa...

Hei...
Tusen takk for kommentar hos meg! Kjekt du la igjen noen ord slik at jeg fant den flotte bloggen din!

Den kaken der så knallgod ut! Gjør ingen ting at det er mandag når man legger ut slike flotte og gode saker.

Hilsen Ingvild

Trine ;) sa...

Mmmmm, dette ser godt ut Hege!

Trine ;)

Lemonia sa...

Synes absolutt flotte festkaker hører til på mandager også. :-)

Ingunn sa...

Den kaka må jeg bake en dag.

Ha en fin dag.

Klem ingunn

Dilli sa...

Wow! Så flott! Det så ut som en sterk kandidat til 17.mai kake her i huset..

pepperkverna sa...

Tusen takk tli alle for hyggelige "mandagskommentarer"!

Hege

Helena S sa...

Vilket vackert bakverk! Och vad fint med de kanderade violerna!

Och varför äta sunt en måndag när man kan äta kaka istället? Man blir ju mycket gladare av kaka! ;-)

Blog Widget by LinkWithin