Blogglisten

torsdag 3. mars 2011

En fredagstorsk

Puh, endelig! Det er fredag i sikte. Enkelte ganger er fredagskvelden ekstra velkommen. Snodig det der, den kommer akkurat i tide.Og den skal nytes. Fredagskvelden skal det godt drikke og god mat på bordet. Hos oss som regel i form av fisk. Fredagsfisken er nesten en tradisjon her i huset. Først en enkel forrett, gjerne med et lite glass hvitvin. Og så fredagsfisken.

Utfordringen ligger i å tilpasse det hele til rødvinen. For den er et must en fredagskveld i vintersesongen.


Og der er det tilbehøret som skal sørge for trøkket. Denne fredagen blir det sopp, frisk estragon og stekte poteter som gir det nødvendige alibi for rødvin.

FREDAGSTORSK MED RØDVINSVENNLIG TILBEHØR

Torskerygg med skinn
Fersk sopp
Estragon
(eller timian)
Sjalottløk
Fersk hvitløk
Salt og pepper
Madelpoteter
Smør, olje
Salt og pepper
Saus:
3 dl friskekraft
3 dl fløte
Fersk estragon
1 sjalottløk
1 ts sitronsaft
Salt og nykvernet hvit pepper
Petit pois til servering.


Start med sausen. Hakk sjalottløk fint, hakk estragon. Kok opp fiskekraft og fløte med løk og urter. Kok inn til det gjenstår en tredjedel.

Sil av sausen, smak til med sitronsaft, salt og nykvernet pepper. Skum sausen opp med stavmikser ved servering.

Skrell og del potetene i romslige biter. Gi et oppkok i lettsaltet vann. Hell av vannet. Legg lokket på kjelen og rist kjelen kraftig, slik at potetbitene får en litt ujevn overflate. Ha i smør og olje, og la smelte over potetene. Ha potetene over i ildfast fat og la steke i ovn på 220 grader til gyldne. Beregn 20-25 minutter.


Del sopp i passe biter. Hakk løk. Surr sjalottløk lett i pannen, ha i soppen og stek gylden, ha i hakket hvitløk og fersk estragon og ta pannen av platen.

La petit poisene få et raskt oppkok.

Stek fisken med skinnsiden ned i varm panne eller grillpanne. Etterstek evt. i ovn.

Server fisken toppet med sprøstekt sopp.

6 kommentarer:

Blomsterpiken sa...

Jeg TRENGER fiskeoppskrifter, og jeg ser at du har flere i bloggen din. Nå må mannen spise mer fisk!

Werner sa...

Nok en deilig fiskerett fra deg! Jeg ser dere var i Frankrike en tur i vinterferien, og at dere fikk med dere fête de l'oursin i Carry! Ble litt misunnelig nå, det er jo "mitt" gamle nabolag:) Du skriver noe om favorittrestauranter og kokker i Aix og Carry; Røper du disse?

Elin sa...

Hei, her var det hyggelig og titte innom. Masse inspirasjon og finne.!!!

Nordingården sa...

Hej, hej, mmmm den fisken och ett glas vin, ja tack!! Mari.

pepperkverna sa...

Takk alle sammen for hyggelige hilsener.

Til Werner,
ja noen dager i sør gjorde godt for sjelen!! Og kroppen! Kråkebollefestivalen er alltid flott å få med seg. Og dnne gangen var vært som set skal. SOl, og varmt nok til utelunsj.

Favorittkokk er nok to stykker oppe i Luberon. Både i vår "egen" by Cucuron, hvor Eric Sapet
http://www.lapetitemaisondecucuron.com/
har sin Michelinstjernerestaurant( han er en herlig fyr, og ganske ulik andre Michelinstjerenkokker jeg har møtt...) såvel som i nabolandsbyen Lourmarin har vi "favorittkokk" på La place des delices. I Carry er vi vel litt her og der, synes i grunnen vi får ok mat på mange av stedene bortover "strandpromenaden", uten at de er de store matsteder. Har du prøvd:
http://www.restaurant-lemadrigal.com/

I Aix er det mange virkelig bra matsetder, men vi har en favorittrestaurant som vi MÅ innom. Vet ikke om du kjenner Leopold? Maten her er grei og veltilberedt uten at det er topp sted. Men her er det skikkelig bistroatmosfære, det er rimelig og så har de en desseretbuffet som junior bare må ha! Den tiramisuen altså......derfor er et besøk her alltid på programmet. Et sted hele familien liker seg, sommer som vinter. med vennlig betjening og varm atmosfære.
http://www.hotel-saintchristophe.com/

Hege

Werner sa...

Madrigal har jeg vært mange ganger, men det er lenge siden sist. Bra sted, fantastisk utsikt! Leopold kjenner jeg ikke, heller ikke stedene i Luberon, skal testes!

Nå har jeg forresten laget rilettes. Det ble aldri noe av i jula, men jeg lagde i går til en vinsmaking som skal finne sted i morgen... Det smaker nydelig, takk for tipset!

Blog Widget by LinkWithin