Kveite. Hvit og fast i kjøttet. En glede å tilberede, en glede å spise. I mitt barndomshjem var kveite fast gjest på middagsbordet første juledag. Da skulle det være kveite. Ingenting annet dugde.
Nå nyter vi gjerne kveite både titt og ofte. En velsmakende fisk som er enkel å tilberede og lett å variere med ulikt tilbehør.
Fredag er ofte fiskedag hos oss. Og da må det være mat som går raskt å lage til, og helst skal den trives i selskap med rødvin.
Det gjør denne varianten.
KVEITE MED SYDLANDSK LYNNE
Salt og pepper
Grovhakkede sorte oliven
Grovhakkede kapers
Grovhakket frisk basilikum
Hakket fersk hvitløk
Saft av 1/2 sitron
Servert med
Trøffelmos:
Mandelpoteter
Fersk hvitløk
Smør
Salt og nykvernet hvit pepper
Trøffelolje og
Blandet grønn salat
2 ts Dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
3 ss god olivenolje
Salt og pepper
Kok poteter møre sammen med biter av fersk hvitløk. Ta vare på kokevannet som du bruker til å spe med. Mos poteter og hvitløk med smør, spe med kokevannet til passende konsistens. Smak til med trøffelolje, salt og nykvernet hvit pepper.
Salte og pepre fisken og stek kveiten med skinnsiden ned til den er nesten stekt tvers igjennon. Snu fisken og ha i oliven, kapers, hvitløk og basilikum sammen med sitronsaft de siste par minuttene. Fisken skal bare såvidt bli gjennomstekt.
Rør sammen sennep og eddik, rør inn oljen dråpevis, som til majones Da får du en fyldig og kremete vinegratte. Ha salaten i en bolle, knus over litt fingersalt og bland inn dressingen.
Og voila, fredagsfisken er klar til servering.
5 kommentarer:
Namnam, det så godt ut.
Fredager er ryddedag og ungenes valg, så vi har alt fra tunfisksalat via pannekaker til selvsagt Taco.
I kveld skal vi lasagne. Gubben har kokt og laget i 3 kvelder nå. Lasagnen lages med kjøtt og ikke kjøttdeig og hjemmelagde pastaplater.
Gleder meg veldig til å spise den.
Ha ei riktig fin helg.
Hei ugla, det høres jo aldeles herig ut! Kan jeg låne mannen din litt.......?
Kos dere og nyt helgen! Hege
Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.
Har fått flere tilbud om låne av mann, gitt ;-D
Lasagnen ble kjempegod. Litt spesiell i forhold til det vi vanligvis forbinder med lasagne. Her var det kjøtt (kokt helt i stykker), kjøttboller og pølser i den. Oppskriften er hentet fra boka Una Bella Spaghettata av Nikko Amandonico.
Ei veldig flott bok, mye brukt hos oss.
Ha en fortsatt fin helg!
please!!! ikke stek kveita gjennom, ikke engang "såvidt", fare for å bli for tørt er stor
Legg inn en kommentar