Blogglisten

torsdag 24. mars 2011

À la Provence

På denne tiden av året lengter jeg mot lyse tider og varme dager. Til lunsjer i sola og frokost på landsbyens kafè. Jeg lengter dit hvor det er store åkre med kirsebærtrær i full blomst, blå fioler i veikanten og villtimian i full blomst.


Jeg drømmer meg "hjem" til Provence. Til markeder fulle av smak og farger, dufter og lyder. Ostemannens velfylte vogn, grønnsakshandlerens orgie i farger, til slakterens hjemmelagede pølser og patèer og fiskesuppe i Marseille.

Til søndagens loppemarkeder, til rusletur i Aix-en-Provence og dagstur i vinmarkene. Og påskekonsert i kapellet. Jeg lengter til Provence, til asparges og hvitvin i solen.

Om ikke så altfor lenge tar vi turen ned for å nyte våren i Provence til fulle. Derfor lar vi denne fredagsmiddagen bli en forsmak på kommende gleder.

AND MED FRANSKE ANER
Andebryst
Salt og pepper
Saus:
1 finhakket sjalottløk
Noen kvister frisk timian
1/2 dl portvin
1 1/2 dl rødvin
4 dl kalvekraft
Kaldt smør i terninger
Salt og pepper
Ratatouilletårn:
Sjalottløk
Aubergin
Rød paprika
Squash
Fersk hvitløk
Cherrytomater eller andre små tomater med sødme
Litt sukker
Sambal olek
Salt og pepper

Fransk geitost
Litt akasiehonning
Frisk timian
Ratatouille: Skjær løk og grønnsaker i små terninger, del tomatene i to eller fire avhengig av størrelse. Surr løken i litt olje, ha deretter i aubergin. Etter noen minutter har du i squash og paprika og lar dette surre til det mykner litt. Ha i hvitløk og tomater, rør i en eller to teskjeer med sukker og la det hele koke seg mykt under lokk. Smak til med salt, pepper og evt. litt sambal olek-
Ved servering legges blandingen i en konditorform eller evt. en ildfastform. Lurt å ha bakepapir under, da er det letter å få det ut av formen. Legg på en skive fransk geitost, drypp over litt akasiehonning og gratiner i ovn.
Saus: Hakk sjalottløk fint, kok opp sammen med vin og kraft og la det hele koke inn til det tykner. Du kan gjerne ha i et par kvister timian. Sil. Rør inn smør til øsnker konsisten. Smak til.
Andebryst: Rut skinnsiden fint. Salte og pepre og stek i gryte med skinnsiden ned cirka 7 minutter. Hell av fett og stek derettter med kjøttsiden ned til passe rosa. Beregn cirka 5-8 minutter avhengig av tykkelse. Du kan evt. steke ferdig i ovn. Andebrystet skal ikke være gjennomstekt. La hvile 5-10 minutter før du skjærer det opp.
Server med en god rødvin fra Rhone eller deromkring og du er nesten i Provence!

4 kommentarer:

Werner sa...

Nam! Det var alt jeg kom på, bildene og beskrivelsene taler for seg selv!

marits provence sa...

Skjønner godt at du lengter til Provence. Fredagsretten din med andebryst ser utrolig spennende ut. Virkelig en forsmak på reisen sørover. Jeg er også i Norge for tiden og drar ned igjen om en ukes tid. Gleder meg enormt! Du beskriver lengslene dine så levende og gjenkjennelig. Ønsker deg og dine en riktig god helg "à la Provence"

Linn sa...

Dette så ut som en nydelig måte å gjøre and på! Skjønner godt at du lengter til vakre provence!

pepperkverna sa...

HEi WErner og Marit, tiden rekker ikke så langt i disse dager, og blogging blir det lite av. Så beklager sen respons på hyggelige kommentarer fra ihuga Provencefolk. Bedre sent ann aldri, tusen takk!

Marit, har dere alt kommet frem eller er kofferten pakket og klar? Å, som jeg unner dere og misunner dere den turen! VI tar en ukes tid rundt påske, men det er mange forpliktelser som skal gå i hop så da blir tiden begrenset. DEt er jo nå man burde vært der. Lenge. Lenge!
GOd tur og kos dere masse!

Hei Linn, takk for det,ja Provence trekker aalltid! Hege

Blog Widget by LinkWithin