Blogglisten

søndag 24. januar 2010

En fisk for far

Lørdag kom far i huset endelig hjem etter en uke på kurs i Israel. Og det skulle selvfølgelig feires. B. var selvutnevnt leder og administrator av velkomstkomiteen. Med mor som underordnet og utførende medlem. Knallbonboner ble innkjøpt, norske flagg prydet entrèen og bordet ble pyntet til trengsel.

Menyen ble gjenstand for stor diskusjon. B. talte varmt for hjemmelaget, tynnbunnet italiensk pizza. Akkurat som han hadde fått kvelden før. Det er nemlig noe av det beste han vet. Men til slutt vant komiteens ulønnede slavearbeider diskusjonenen. Argumentet om at pappa er veldig glad i fisk gikk etter mye tankevirksomhet gjennom som det avgjørende. Under sterk tvil.............vi snakker virkelig sterk!




Så la komiteen ut på fangstrunde. Fiskebutikken på Tjuvholmen Sjømagasin var første stoppested. Der skulle vi sikre oss skatevinger. Som skulle serveres med grønnpeppersaus.

Uheldigvis viste skaten seg ikke særlig samarbeidsvillig og glimret med sitt fravær. Så da ble det hvit og delikat torskefilet istedet.

Den ble servert med grov mos av fjellmandel og hvitløk, rødvinssaus og grønne bønner. Og høyt på toppen tronet en grønn og lekker gremolata på herlig sprøstekt torseskinn.

SPRØ FISK TIL EN HJEMVENDT FAR

Torskfilet med skinn

Mandelpotet
Noen fedd fersk hvitløk
Smør
Litt god olivenolje
Salt og hvit pepper
Kokevannet til å spe med

Grønne bønner

Saus:
3 dl rødvin
1 dl kalvekraft
1 sjalottløk finhakket
1/2 ss hermetisk grønn pepper
50 g smør

Gremolata:
2 fedd ferske hvitløk
Revet skall av 1 sitron
(helst økologisk)
1 liten bunt blad persille

Til gremolata hakker du hvitløken veldig, vedig fint, hakker persillen og river skallet av sitronen fint på et rivjern. Du skal bare ha det gule. Bland sammen.

Kok potetene møre med delte hvitløkfedd i usaltet vann. Spar kokevannet. Mos poteter og hvitløk, rør inn meierismør og olje, spe med kokevannet til passe konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper. Ikke mos potetene for fint, det er bra å ha litt struktur.

TIl sausen kokes vin og kalvekraft opp, ha i grønn pepper og finhakket sjalottløk og kok inn til det gjenstår ca. en fjerdedel. Sil av. Ved servering kokes opp og røres inn kaldt smør i biter. Sausen må ikke koke etter at du har rørt inn smøret. Smak til med evt. salt og pepper.

Kok bønnene noen få minutter i lettsaltet vann.

Skrap skinnet på torsken godt. Stek torskefileten i olje med skinnsiden ned til den er gjennomstekt. Dryss på salt og pepper.

Legg opp potetmosen, legg opp torsken med skinnsiden opp, topp med gremolata. Server med rødvinssausen og kokte grønne bønner.

9 kommentarer:

May-Bente sa...

Å herlighet, snakk om å få vann i munnen:=)
Dette så virkelig lekkert ut...Mmmm. Kjenner lukten helt hit.

Klem:))

Greta sa...

Hei :=)
Dette såg og hørtest utrolig godt ut. Kanskje eg kan lure T til å spise det en gang. Han er ingen fiske elsker.
Ha ei flott uke

Kjeruben sa...

Jøss, du får torsken til å sjå spennande ut jo! Og eg likar berre rød fisk ;-)
:o)

Crinoline sa...

For en velkomstmiddag,ser deilig ut.God uke til deg.

Gry Offernes sa...

Jøsses, dette var litt av en blogg!! Her skal jeg kose meg - kommer sannsynligvis aldri i gang med noe matlaging, men nyter synet!!!

Simones Country Home sa...

Hei på deg.
Takk for hyggelig kommentar på bloggen min.
Dette så da veldig så godt ut. ;o))

Ha en knall uke.

Klem Simone

Synnøve. sa...

Snille deg. Det er ikke helt ok å vise den herlige fisken klokken 5 om morgon!
Blir ju kjempesulten!

Er skate vanskelig å lage til?
Klems Synnöve.

pepperkverna sa...

Hei May-Bente, er du like glad i fisk som jeg? Og denne ble faktisk vedlig god....

Hei Greta, Lur i vei! Det er aldri for sent å begynne å like fisk.Lykke til!

Til KJeruben, takk for det, dette satte virkelig god smak!

En riktig god uke til deg og , Crinoline

Tusen takk Arya!

Og tusen takk til Simone for hyggelig hilsen.

HEI Synnøve, uffda, skal love å aldri vise frem fisk så tidlig om morgenen mer....

Nei, skate er ikke vanskelig å tilberede, bare utrolig god. Minner litt om breiflabb, med skalldyrsmak på kjøttet.
Jeg bruker helst fileten uten skinn,du kan enten trekke den i saltet vann evt med urter/pepper etc, eller steke den i panne på ikke for sterk varme. Den er ike så enkel å få tak i, oftest blir den solgt med skinn. Da kan du trekke den i sydened vann til fedig kokt og så lett dra av skinnet før servering. Kan serveres helt enkelt, f.eks med brunet smør og kapers.

MEN:::Skaten må være helt fersk hvis ikke blir den ikke god!

Håper du finner en god skate!
Hege

Ingrid bloggar sa...

Å så glad jeg er for at du skrev en kommentar hos meg :) Nå har jo jeg funnet deg og alle fine oppskrifter!! Gleder med faktisk til å pröve dem!

Ha en fin helg!

/ingrid

PS: Skal si jeg ble forundret når Synnöve skriver om Skate ovenfor... Jeg leste på svorsk, og fikk det til SKATA, altså Skjäre (Eller Skjör, eller hva det nå var det het på norsk) Ojda, kan man spise DET, tenkte jeg :)

Blog Widget by LinkWithin