Blogglisten

onsdag 13. januar 2010

Når du er hjemme

Her kommer en kraftig rett for dager du allikevel er hjemme. Mat som (nesten) lager seg selv, med et lite minimum av tilsyn. Hvis det bare får stå rolig og fredelig i ovnen en laaaaang stund.

Oksehaler er en B.`s favoritter. Som regel får de lov til å surre noen timer i rødvin og kraft. Slik at de blir så møre, så møre. Og fulle av smak. Slik som de du finner her.


Forrige dagen prøvde vi en annen variant. Som fikk langtidssteke i ovnen. Med selskap av urter og hvitløk og masse tid. Mye jobb er det ikke, men du må være i huset, oksehalene må snus en gang i blant. Så kan du gjøre ditt, mens maten står og godgjør seg i noen timer. For eksempel lage en god rødvinssaus.

Du trenger:

Oksehaler, rosmarin og hvitløk

Salt og pepper

Litt olje.

Skjær små snitt langs halebenet og stikk inn hvitløk og rosmarin. Salte og pepre oksehalene og vend halene i litt olje. Sett i ovn på 140 grader i 5-6-7 timer til halene er møre.

Pepperrotsmør: Smør og fersk pepperrot som er finrevet, blandes. Du bør ha i rikelig med pepperrot, det skal rive litt. Smak til med litt presset sitron.

Poteter som du vasker veldig godt og deler i to. Saltes, pepres og pensles med rikelig olje. Stekes i ovn til gyldne.

Rødvinssaus:

2 ss sukker

1 dl vineddik

1 hakket sjalottløk

5 dl rødvin

1 l kjøttkraft

Smør

Smelt sukker til karamell. Ha i edikk, løk og rødvin og kok inn til det er ca 1 dl igjen. Ha i kraften og kok inn til det tykner. Dette kan gjøres ferdig i god tid. Rett før servering siler du blandingen og monterer med smør til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Ikke la koke etter at smøret kommer i.

Server med stekte poteter, rødvinssaus og gjerne broccoli til. Og topp med pepperrotsmøret.

12 kommentarer:

marits provence sa...

Høres veldig godt ut! Dette skal jeg virkelig prøve en dag. Har aldri laget oksehaler før. Jeg liker mat som skal godgjøre seg en stund. Det gir gode smaker.
Hilsen Marit

Alt godt sa...

Den sausen lærte eg å lage hos Arne Brimi og den er berre fantastisk! Eg huskar lykka over den intense smaken, og gleda over at den var så enkel å lage. Utfordringa er krafta, her blir det nok ikkje det same med fond.

pepperkverna sa...

Til Marit, ja jeg og er glad i sånt som får kose seg i gryta. Og det er jo så barnvennlig mat. VI spiser tidvis lang inne i Luberonfjellene på et vandrerhjem som serverer skikkelig tradisjonskost, en fantastisk Lamme estouffade, daube og kalv med basilikum og hvitløkssaus. Og B. elsker det! Mørt som....og fullt av smak. Kan det bli bedre?

Alt godt, så gøy å lære mat fra Arne Brimi. Jeg bruker denne ofte og til mye, den er så lett å lage og blir alltid god og lkan varieres med urter osv. Pleier å ta med fond hjem fra Frankrike og denm er bra. Litt annen kvalitet enn Toro. Og ikke på langt nær så salt. SÅ da må jeg vel til Frankrike snart......

Hege

Sonja sa...

Spennende mat du lager.Oksehaler har jeg ikke prøvd, men kanskje det blir en gang.
Har vært på et Brimi kurs en gang og har ei flott kokebok som vi fikk på kurset, men det blir mest til at jeg ser på bildene og legger den bort igjen.
Det er jo enklest med den maten man kan lage, men kjedeligst også.

Flohbock sa...

That sounds very tasty!

Berthas Oldebarn sa...

Herlighet for en deilig blogg! Jeg blir super sulten her jeg sitter...Gjett om jeg kommer tilbake hit!

Veldig koselig med kommentar på bloggen min!

Ha en super uke!
Klem Hege

Garance sa...

Hummm vad Gott Hege ...
Garance

pepperkverna sa...

Hei Sonja, ja det har lett for å bli det kjente på menyen. Jeg har bestemt meg for å prøve ihvertfall en ny rett i uken....Så får vi se hvor lenge det holder....

Hi Flohbock, yes, this is full mof taste!

Takk for det til Berthas Oldebarn, og velommen tlibake.

Hei Garance, så hyggelig med livstegn fra Provence. ER det kaldt hos dere nå?

Klem fra Hege

Torill sa...

I dag kjøpte jeg oksehaler for første gang takket være deg :-). Det er sånn mat som mor og bestemor laget så jeg ble helt nostalgisk.Men et spørsmål:Du legger altså oksehalene i en ildfast gryte med litt olje, ingen annen væske altså?
Liker bloggen din kjempegodt.

pepperkverna sa...

TOrill, Så koselig med mormorminner. Ja det er slik jeg gjør denne. MEn den trenger veldig lang tid.

Hvis du har lyst til å prøve den andre den retten jeg nevner er den med vin og kraft. Den blir saftigere og mørere og du får saus til.

Lykke til !
Hege

Anonym sa...

Hei, jeg har store planer om å prøve den oksehalegryten din på lørdag, hvis jeg får tak i oksehaler vell og merke. Har sett oksehaler i butikken et par ganger før, og det ser ut som det er voldsomt mye bein (som sikkert gir veldig god smak) men blir det ikke lite å beregne 200gram oksehaler per pers? Har sultne mennesker og mette. Lurer også på om det er mulig å "presse" ut beinet (virker som om kjøttet ligger rundt) før det skal serveres ?
Takk for en fantastisk blogg (den ødelegger litt av eksamenslesningen min, men det får så være. Hilsen gutt 20 som er voldsomt glad i mat!

pepperkverna sa...

Hei anonym, Takk for hyggelig hilsen. Oksehaler hr bein i midten, slik at det lnner seg å velge bitene fra den øverste delen av halen, der det er mest kjøtt. Jeg pleier å passe på å ikke få for mye fett med, evt. så skjærer jeg av fettet rundt. 200 g pleier å holde godt, oksehaler er kraftig kost. Som regel er dette gankse rimelig mat, så er du i tvil legg på et par stykker. Vet ikke helt om du klarer å "presse" ut beinet, men normalt vil du koke/steke det så lenge at kjøttet løsner fra beinet.Det er først når det er skikkelig mørt at det virkelig kommer til sin rett. Så du kan jo velge å plukke av kjøttet og servere uten beinet i midten. Men det har jo sin sjarm da.......

Lykke til med eksamen ....du trenger jo god mat å styrke deg på!
Hege

Blog Widget by LinkWithin