Blogglisten

søndag 10. januar 2010

Comfort food

Etter at hele familien etter tur startet det nye året med det som i medisinske kretser betegnes som et ekstremt smittsomt magevirus, har matlysten vært litt rusten. De store kulinariske utskeielser har ikke fristet stort. Så den vanlige helgemiddagen ble skiftet ut med enkel mat.


Og er det et kjøkken som er skikkelig trøstemat for meg, så er det det italienske. Enkel mat som alltid smaker. Siden jeg forsøker å holde et lavt forbruk av melprodukter, er pasta dessverre ikke ofte på menyen. Pizza og pasta er mitt største savn etter at jeg nesten har sluttet å bruke vanlig mel.

Men det italienske kjøkken har mye annet snadder å by på. Så fredag falt valget på en god gammel italiensk venn. "Parmigiana di melanzane". Eller auberginegrateng på godt norsk. En skikkelig velsmakende venn i nøden. Auberginer inneholder mye antocyaniner som har en svært helsebringende effekt. Antocyaniner bidrar til god blodstrømming i kroppen og har en betennelsesdempende effekt. Så med et glass rødvin til er dette reinspikka helsekost....

COMFORT FOOD FOR FOUR


1 kg auberginer
1 kg tomater
(eller to bokser grovhakkede)
To-tre fedd fersk hvitløk, finhakket
Masse frisk basilikum
3 hardkokte egg
300 g fersk mozarella
150 g revet Parmesan Regianno
Salt og nykvernet pepper
Olivenolje

Skjær auberginene i 1/2 cm tykke skiver på langs. Strø på salt og legg skivene i et dørslag eller stor sil. Legg en tallerken over som press. La stå et times tid, slik at bitterstoffene trekkes ut. Skyll og tørk skivene, før du steker de gylne i olje i pannen. Legg skivene på tørkepapir for å trekke ut mest mulig av oljen.

Er jeg i land hvor tomatene har smak bruker jeg friske tomater. Bruker du friske tomater fjerner du skallet ved å snitte de lett på toppen og gi de et 45 sek. opphold i kokende vann til skallet løsner. Fjern kjernene og finhakk fruktkjøttet. Her hjemmer syne jeg synes det funker helt greit å bruke grovhakkde tomater på boks. Hos Ica får du økologiske tomater på pappkartonger, de synes jeg er fine.

Surr hvitløk i litt olje og ha i tomatkjøttet. Strimle en del av basilikumen og bland i sausen. Kok inn. Skjær mozarella i skiver, strimle basilikumen.

Smør en ildfast form lett med olje og legg i et lag av aubergineskivene. Dryss over litt revet parmesan, legg på noen eggeskiver, så noen skiver av mozarellaen, dekk med et tynt lag tomatsaus og dryss på litt strimlet basilikum. Dekk med et nytt lag auberingeskiver og fortsett å legge lagvis. Avslutt med tomatsaus og spar litt parmesan til senere.

Stek på 175 grader i 40-50 minutter. Dryss over resten av parmesanen de siste 10 minuttene. La gratengen avkjøle noe. Den skla helst serveres lunken, da kommer smakene best frem. Smaker godt også helt avkjølt. Server evt. med olivenbrød.

Auberginene gjorde jobben, lørdag var matlysten igjen på plass for tyngre stoff.........

11 kommentarer:

Grete sa...

Den retten skal jeg prøve, hørtes utrolig deilig ut;)

Klem fra Grete

Tino sa...

Dette så herlig ut!

Ønsker dere alle god bedring! Om det blir langvarig så er en blanding av farris/eplemost kjekt å få i seg ;)

Flohbock sa...

mhmmm tasty...

Gunn Skarlo sa...

Supert! Det skrives og skrives – i øst og i vest om hvor viktig det er å spise mere grønnsaker – og til det kjedsommelige foreslås det salat. Kald salat i vinterkulda?! Men så – endelig – her kommer du med en enkel, men utrolig høydare. Sunt og godt på en gang. Gleder meg til å prøve! : )

Lise sa...

Takk for besøk og koselig kommentar i bloggen min. Her var det mye deilig mat! Nesten farlig å kikke mer på bildene, hehe.

HønePøne sa...

Tusen takk for hyggelig hilsen på bloggen min!
Veldig kjekt for meg å finne en fin matblogg. Hit kommer jeg tilbake!
Madeleine

Linn sa...

Se der ja, det kaller jeg skikkelig comfort food <3
Var på kurs med noen italienske kokker for to år siden og glemmer enda ikke smakene, noen få gode råvarer og små triks så fikk jeg servert mat jeg aldri glemmer.
:) Kommer nok til å poste en del matopplevelser på bloggen min jeg også, er utdannet kokk og har stor lidenskap for det :)

minishabby sa...

Dette hørtes knall ut Hege! Og tusen takk for hyggelig hilsen hos meg. Jeg har faktisk fulgt bloggen din en stund. Spennende oppskrifter du har. Alt ser så delikat ut.
Jeg følger deg videre:))

Love Peace Pionies sa...

Her inne var det mye som frista....
koselig du la igjen et spor hos meg:)
klem

marits provence sa...

Håper mageviruset nå er over. Den italienske matretten din ser herlig ut. Jeg laget noe lignende for noen dager siden med brousse-ost fra Provence. Vi prøver også å kutte ned på hvetemel. Ikke alltid like lett her i Frankrike.
Beste hilsen fra Marit

pepperkverna sa...

Hei Grete, ja dette er fullt av smak. Og vel verdt å prøve.

Tino, tusen takk for det.

To Flohbock, yes this is reallyu worthwhile trying!

Hei Gunn, helt enig. Salat er supert om sommeren, emn i 15 minus?!? Nei prøv denne, dette er skikkelig varmemat!

Til Lise, takk for hyggelig hilsen.

Hønepøne, du skal være mer enn velkommen.

Linn, det kurset høres fantastisk ut. Der skulle jeg gjerne vært. GLeder meg til matinnlegg fra deg!

Minishabby, det setter jeg pris på!

Love Piece Pionees, takk for det!

Hei MArit, ja vi er heldigvis alle på beina igjen nå. Høres ut som om livet er godt i Provence.....Savner alle oste/meieriproduktene som er så fine å bruke o slike retter. Utvalget er litt bedre der.....Jeg synes og det er vanskelig å holde seg unna mel der nede. "Vår baker" har en fantastisk baguette, og fougasse og.....Kos deg og nyt Provence.

Klem Hege

Blog Widget by LinkWithin