Blogglisten

fredag 28. mai 2010

Når en mormor kommer på besøk

Vi har hatt besøk av en snill og god mormor. En mormor som begynner å bli "litt gammel". Og som krymper littegrann for hver gang vi ser henne. En mormor med snille øyne og gode ord. Og når en slik mormor kommer på besøk må det være kaker og blomster.

Mormor har alltid vært opptatt av farger, av stoffer, av vakre ting. I sin ungdom var hun sydame. Og sydde vakre klær til folk. Som var ung den gangen folk hadde dårlig råd. Den gang da folk fikk klær sydd, og omsydd og omsydd igjen. Slik ble man kreativ av.


Mormor sydde sin egen brudekjole. Til bryllupet som sto rett etter krigen. Den gang da knappheten var stor, og nesten ingenting var å oppdrive. Så mormors brudekjole, med vakre applikasjoner, selvsydde knapper og sikkert tusenvis av små sting ble sydd av fallskjermsilke. Som var det eneste stoffet hun fikk.

I dag henger mormors brudekjole på soveromsveggen feriehuset vårt i Sandefjord. Og minner oss om tider som var. Den gang da mormor var ung og vakker. Nå er hun en vakker gammel dame. Som daglig gleder oss med sin omtanke og kjærlighet.


En slik mormor må få en vakker kake, og blomster som matcher. Og siden mormor ikke er så stor, må kaken være akkurat passe. Det ble den i en form med 16 cm i diameter.

PS: Kaken passer også til farmor. DS


YNDIG, ROSA MORMORKAKE


Til bunnen:
120 g nøtter,
miks av hassel/valnøtter
100 g sukker
1 egghvite av stort egg


Bringbærmousse:
1 dl fløte
1 plate gelatin
lettsukrede bringbær


Hvit sjokolademousse:
1 dl fløte
100 g hakket hvit sjokolade


Til dekor:
"Perlemorskuler"
eller høvlet hvit sjokolade


Mal nøttene i kjøkkenmaskin, ha i sukker og samle opp deigen med eggehviten. Bre deigen i bunnen av en form med bakepapir. Stek på 200 grader i 15-20 minutter.

Miks bringbærene til purè. Legg gelatin i kaldt vann 5 minutter. Pisk fløten til krem. Smelt gelatinen i ørlite vann, enten på plate eller i mikro. Ha den smeltede gelatinen i bringbærpurèen. Vend bringbærene inn i kremen.

Smelt den hvite sjokoladen over vannbad. Varm fløten til kokepunktet og heller over den smeltede sjokoladen. Rør smidig og avkjøl. Sett kaldt. Denne må bli skikkelig kald før du pisker den opp. Jeg setter blandingen gjerne i frysen en halv times tid. Pisk til krem.

Monter kaken i formen. Bre først ut en lag med bringærmousse, dekk med den hvite sjokolademoussen. Pynt med perlemorsdekor.

14 kommentarer:

Hvite tulipaner sa...

Denne skal absolutt prøves!
Takk for at du deler så gode oppskrifter!
Og ingenting er mer koselig enn en søt og nett mormor synes jeg:)

Ha en fin helg!

Synnøve. sa...

Akkurat en slik farmor og mormor hadde eg. Begge er borte sen mange år. Savner dem skal eg si deg.
Men hadde dem värt her hos idag hadde denne kaken värt som handen i handsken for dem begge.

Klems Synnöve.

Hyttehuset sa...

Så fint og stemningsfullt skrive. Som ein liten pause i kvardagen.
Eg trur mormor blei glad!

Bravo sa...

Nydelig kake, og så koselig å høre om din sydame-mormor. ♡
Så hyggelig at du har tatt vare på brudekjolen hennes, den høres jo fantastisk ut.

Fin fredag til deg!

Oddbjørg sa...

Nam, den kaka såg god ut.
Kor får du kjøpt former med 16 cm diameter?

God helg!
Oddbjørg

Kristin Helene sa...

Så koselig innlegg :)) Mormorer fortjener det aller beste!
Riktig god helg til deg!

ps: takk for oppskrifta!

Therese sa...

Ble rørt jeg, så koselig! Godt skrevet! :o)

Anonym sa...

Oi.. den kaka så god ut! Kjempekoselig innlegg!

pepperkverna sa...

Takk til dere alle for hyggelige ord.

Til Oddbjørg, mener å huske at den er kjøpt på Traktøren i Oslo. Men vil tro at du vil finne former av ulike størrelser på de fleste velsutstyrte kjøkkentingbutkker. ALternativt dobler du porsjonen og bruker en større form.

God helg alle sammen,
Hege

swimzy sa...

Får en lekker kake!! :) *Denne må absolutt prøves ut:)

Therese sa...

åååhh.. Jeg leser med vann i munnen og tenker på at i dag skal vi ha fiskepinner...noe så flaut!! :) Nå skal det jammen bli en annen dans hjemme hos oss også!! ;) takk for inspirasjon!!!

Helena S sa...

Vad fint du har skrivit om mormor! Min mormor är 91, och igår när det var mors dag här i Sverige bjöd jag henne på rabarber- och jordgubbspaj.

Min mormors bröllopsklänning är också helt fantastisk, den syddes på 1940-talet och är beströdd med paljetter och pärlor över klänningslivet, och är gjord i siden som har börjat gulna lite. Och den passar perfekt på mig, så jag ska ha den på mitt eget bröllop nästa sommar!

GryNoKa sa...

Den så bare så god ut!!
Lekre bilder!
klem : )

pepperkverna sa...

Swimzy, takk for at du alltid gir så hyggelige kommentarer.

Til Therese, flott hvis bloggen kan være til inspirasjon, takk for det!

Helena S,den høres utrolig vakker ut din mormors brudekjole, så fantastisk at du skal bruke den i eget bryllup! OG jordbær/rabarbrapai lyder godt!

TIL Grynokia, tusen takk!

Hege

Blog Widget by LinkWithin