Blogglisten

onsdag 29. oktober 2008

Hva skal vi gjøre med dem?

Snart ringer de på døren din! Små hekser, dødninger, vampyrer og spøkelser har stått opp fra de døde. Da må gavene ligge klare. Ellers går det deg ille!

Halloween feiringen er på full fart inn i Norge. I dagens form kommer den fra USA, hvor den feires med kostymer, godteri og de karakteristiske gresskarlyslyktene. Men feiringen er flere tusen år gammel. Den stammer fra kelterne som feiret sin nyttårsaften den 31. oktober. Da var innhøstingen over, og man skulle takke gudene for det naturen hadde gitt. Samtidig var dette en nifs natt, det var inngangen til den truende vinteren. Mange overlevde den ikke. Og man trodde at de døde gikk igjen denne natten. Dette var natten man ba for de som var døde i løpet av året.
Senere har kristne blandet seg inn i feiringen, med alle sjelers dag. I gamle dager gikk fattige på rikmannsdørene for å be om mat denne dagen. Til gjengjeld skulle de be for de rikes døde slektninger, for sjelene til de døde som var på vei gjennom skjærsilden.

Irene som utvandret til USA tok med seg skikken med å lyse for de døde i uthulede grønsaker, og ganske raskt ble gresskar det typiske symbol på halloween.

Gresskarproduksjonen er raskt voksende i Norge. Nesten all produksjon går imidlertid til halloween-feiring og pynt. Og det er synd, for gresskar er både velsmakende og sunt. Botanisk sett er det et bær, -verdens største. Mild i smaken, rik på B-vitamin og karoten, og nesten uten kalorier. Perfekt til supper, grateng, sylting, og salater. Så skaff deg et gresskar og gå i gang!GRESSKARDESSERT MED TØRRE FRUKTER
Til 4 personer.

500 g gresskarkjøtt
20 tørkede aprikoser
50 g rosiner
80 g skoldede mandler
200 g sukker
5 dl vann
1 vaniljestang
2 nellikspikre
1 tørket kanelstang
2 remser appelsinskall.

1 beger rømme
3 ss honning, gjerne akasiehonning

Kok opp vann og sukker med appelsinskallet, vaniljestang (delt og skrapet), kanel og nellikspiker. La koke 5 minutter. Del gresskarkjøttet i 1 cm store terninger som igjen deles skrått. Ha i gresskar, mandler og tørkede frukter og la koke 10-15 minutter til gresskaret er mørt. Avkjøl og sett kaldt i minst to timer før servering.Rør honningen i rømmen, og server ved siden av.6 kommentarer:

Torilpia sa...

Har hørt bakgrunnshistorien til Halloween tidligere ja .. men alltid greit å repetere litt :o)
Skjønt jeg visst ikke at irene tok med seg tradisjonen med å ha lys i grønnsaker .. til USA .. trodde bare de tok med seg selve Halloweenskikken .. så man lærer så lenge man lever .. :o)

Har aldri smakt gresskar - var på nippet til å kjøpe ett tidligere i uka .. men ante ikke hva jeg skulle bruke det til annet enn som dekorasjon ..

Kjekt å få oppskrifter slik at man får utnyttet "hele" gresskaret :o)

Kos deg med Halloween - klem!!

Klarafina sa...

Hei!
Kjempefin blogg du har! Jeg har lagt deg til min bloggliste i min blogg Mamma Berits mat :-)

Ugla sa...

Denne graskaroppskrifta må eg ta vare på og ta den fram neste år. Då har eg tenkt eg vil dyrke graskar sjølv. Eg får kjempedigre squasha i hagen min, då får eg nok graskar og. Du har forresten mange flotte oppskrifter. Det er gama å lese kokebøker.

pepperkverna sa...

Tusen takk for hyggelige kommentarer til der alle. Hege

hvorfor ikke... sa...

Takk for flott innlegg!
Men jeg stusser litt på:
"Siden har kristne blandet seg inn i feiringen"
Hva regner du kelterne som, hvis du ikke betegner de som kristne?
Bare en liten stuss;)
smil Torunn

pepperkverna sa...

Til hvorfor ikke,
Det har du da så rett i. Mente vel å si noe om at dette stammer fra tiden før vi alle var kristnet.....Hege

Blog Widget by LinkWithin