Blogglisten

onsdag 22. oktober 2008

Fuglemat er barnemat

Vi forsøker å lære B. på 8 å like god mat. Selvfølgelig fordi det er viktig å spise sunt og næringsrikt. Men og fordi god mat bringer så mye glede. Som vi så gjerne vil at han skal få del i.


Lære han å kjenne gleden ved et godt måltid. I hyggelig selskap rundt bordet. Utforske nye smaker og råvarer. Så han er stort sett med på at alt bør smakes på, men ikke nødvendigvis likes.

Men, med barn i huset er det ikke alltid like enkelt å finne mat som vekker like stor jubel hos alle. Så takk da for at vi endelig har fått noen kvalitetsprodusenter av fugl og fjærkre her i landet.

Ovnstekte kyllinglår fra Stange, fylt med urtesmør og hvitløk er en av favorittene og går her i huset under navnet ”Godkylling”. Og et av førstevalgene når B. får bestemme menyen.

I det siste har imidlertid kyllingen fått konkurranse av andelårene fra Holte. Sprøstekte med urter og godt tilbehør.


ANDELÅR I GODT SELSKAP

Andelår
Salt
Pepper
Friske urter
Chili
Hvitløk

Poteter
Vårløk
Smør

Ristende pinjekjerner
Cherrytomater

Gni andelårene inn med salt, gjerne Camarque eller Maldonesalt. La ligge kjølig en time eller to. Pepre andelårene. Brun lårene i panne sammen med urter og litt chili. Legg lårene over i ildfast fat sammen med urtene og noen hele fedd hvitløk med skallet på. Stek på 150 grader i ca 1 1/2 -2 timer, til de er fine og møre.

Potene skjæres i tynne skiver og dampes møre i smør. Rør inn finhakket vårløk og smak til med salt og hvit pepper.

Ha litt olje over tomatene og pakk inn i bakepapir. La de få et opphold i stekeovnen på 20-30 minutter.

Plant andelåret i en god skje av potetblandingen, dryss over ristede pinjekjerner og server med bakte tomater ved siden av. Og legg med noen stekte hvitløksfedd. Knuses lett med gaffelen og nydelig mild hvitløksmos åpenbarer seg.

11 kommentarer:

Concylie sa...

Ser veldig godt ut - dette må vi prøve i heimen!

Concylie sa...

Dette ser veldig godt ut - det må jeg prøve i heimen!

Har sett på bildene av huset ditt (ordsmia.no) og det ser så flott ut. I hvilke perioder leier du ut huset?

Blir veldig inspirert av bildene du legger ut her også. Særlig fra markedene. Takk skal du ha.

pepperkverna sa...

Hei og takk for det.
Vi leier tidvis ut huset når vi ikke er der selv. Kan så absolutt anbefale dette vakre området, hvor vinmarker og olivenlunder dominerer landskapet. Her finner du fremdeles mye av det opprinnelige Provence. Du får god mat til en rimelig penge, det er flotte markeder og yrende kulturliv. Og så et fantastisk vakkert lys. Særlig om vinteren! Livet på landet er rolig, og sosialt. I " vår" landsby dekkes det til felles lunsj 14, juli Eller til fest for å feire at vårgrønnsakene har kommet. Ta gjerne kontakt om du ønsker tips eller info, vi kjenner området ganske godt etter å ha tilbrakt mye tid gjennom mange år der nede.
Hege

Miamor sa...

Hei!1 Her var det mye inspirasjon å hente!! mat og barn er viktig!!! men ikke alltid enkelt syns jeg...med 6 personer i familien med ulike behov og smak ;) Ha en kreativ kveld!! ;)

hvorfor ikke... sa...

hei Hege:)
Nå har jeg sittet her å skrollet og skrollet...blir mer og mer sulten, hehe!
Bloggen din er et FUNN! SÅ mage gode oppskrifter du legger ut!
Deg må jeg linke...for hit kommer jeg tilbake!
smil Torunn

Ida sa...

Mmmm... nok en gang rumler det i magen når jeg passerer bloggen din! Så flott at du tar opp dette med mat og barn. Det er utrolig lett for mange å ty til fiskepinner og gilde pøler dag ut og dag inn - tror også mange er "redd" for å eksprimentere med maten til barna fordi man antar at de ikke liker "sterke" smaker.
Gi oss gjerne flere gode barnemattips - som virkelig faller i smak hos oss voksne også :-) Kyllinglårene du viser frem i dag - SKAL testes i løpet av uken. De så skikkelig velsmakende ut! *vann i munnen*

Ha en fin kveld :)

pepperkverna sa...

Hei og takk for hyggelige kommentarer.

Til Miamor, å matche 6 personer smak må være en daglig utfordring! Det vet jeg ikke om jeg hadde fikset.

Til Hvorfor ikke, veldig hyggelig at du linker meg,og velkommen tilbake!

Til Ida, ja, det der med barn og mat er ikke alltid enkelt. Men, jeg tror vi litt for ofte undervurderer barns smaksspekter. Og tyr til safe "barnemat" som pølser. Men, man må lære seg å like smaker. Jeg erfarer ofte at det å være med å lage maten gir bedre utgangspunkt for å like den....Hos oss er blant annet langtidskokte kjøttgryter, f.eks oksehaler, veldig topp. Kjøttet blir jo utrolig mørt og lett å spise. Når B. har med kamerater hjem fra skolen går dette alltid ned på høykant.

Stort sett bruker jeg mye friske urter, som f.eks. rosmarin og timian, snarere enn sterkt krydder, nå jeg lager mat. Og mye hele fedd hvitløk, som får koke med. Setter fin smak og er ikke sterkt, Chili o.l. er jeg forsiktig med.

Ellers er det med mat og barn noe jeg er veldig opptatt av. Synes det er altfor mye "søppelmat" som serveres ungene våre. Menyen på vår SFO er ikke akkurat utgangspunkt for et sunt kosthold..Der går det i Corn-flakes eller tomatsuppe på pose. Men, dette er et tema jeg kan bruke mye tid på, så det ville bli en laaaang kommentar....

Så, takk for innspill, jeg skal så absolutt fosøke å få med litt mat for alle i denne bloggen. Hege

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Mhmmmm....!! Dette såg veldig godt ut! Nesten så eg kjenne lukta heilt hit! :) Ha ein fin dag! :)
Godklem :)

pepperkverna sa...

Takk for det anja elin!

CosiFanTutta sa...

Heisan, tusen takk for besøk på bloggen min :o)
Her åpnet det seg en helt ny verden for meg - MATBLOGGER - hakke tenkt tanken på at det finnes i så stort monn :o)
Har puslet litt med bloggglisten din og nå trenger jeg ikke tenke selv mer når det skal lages middag. Kjempeflott bloog, nydelige bilder og oppskrifter!! Er du kokk??
Ha en fin, fin kveld/natt

pepperkverna sa...

Hei cosifantutta,
Og takk for hyggelige ord. Det finnes mange fine matblogger på der ute på nettet. Både norske og utenlandske. Denne en av mine favoritter: http://www.latartinegourmande.com/

Jeg er nok ikke kokk, bare veldig glad i bordets gleder. Det å lage mat er helt anderledes enn min jobb, og jeg nyter det.... Hege

Blog Widget by LinkWithin