Blogglisten

torsdag 6. januar 2011

Puh, nå er den over

Trettende dag jul. Og nå er den slutt. I dag skal tre og pynt pakkes vekk. Nisser og mus skal ned i esker og ut i kott. Der venter et rolig liv helt til neste jul melder sin ankomst.


Julen ga en lang bloggpause. Tiden ble brukt til å spise mat, ikke skrive om den. Og mye god mat har det blitt. Borte, hjemme, ute, med venner og familie rundt bordet. Eller oss tre alene, med pent dekket bord og lekker mat på tallerken og godt drikke i høye glass.Og så har vi noen tradisjoner vi må ta vare på. Lukten av røkelse gjennom hele julen. Fersk torsk på menyen lille juleaften, julebrunch hos onkel R. første juledag. Romjulsselskap med gode venner. Og nyttårskonsert og frokost foran peisen.Juletrefest med barn og voksne i fullstappet hus med knusing av pepperkakehuset, gang rundt juletreet og franske oster som høydepunkt.


Og så den siste smak av jul. Trettende dag. Med høsting av juletre og kake med julesmak på programmet. Slik tar vi farvel med julen for denne gang.

Hvert år prøver vi en ny variant. I år blir det sjokoladekake med kanel. Og så litt is for de som ber om det.


Årets variant ble så god at den nok kan komme på menyen etter jul og. En riktig vinterkake med varme smaker. Deigen holder til 6-8 porsjonsterter. Bruker du ikke alt kan du pakke resten i plastfolie og oppbevare i kjølskap noen dager.

HØSTE-JULETREKAKEDeig:
100 g smør
200 g mel
75 g melis
1 egg
1 eggeplomme
50 g malte hasselnøtter
1 strøken ss kakao

Fyll:
300 g mørk sjokolade
1 1/4 dl fløte
1 ts kanel
30 g smør


Dekor:
Kakao som siktes over
En bit av kanelstang
Sommerens syltede kirsebær
Skoldede mandler


Bland smør i biter, mel, melis og malte nøtter til en deig, bruk gjerne foodprossesor. Ha i eggene og miks sammen til du får en samlet deig. Legg den i fryseren 10-15 minutter før du kjevler den ut til porsjonsformer. Stikk deigen med en gaffel rundt om kring for å unngå at den hever seg. Sett kaldt en 30 minutters tid.Dekk formene med bakepapir og ha tørre bønner i slik unngår du at den hever seg. Stek på 180 grader i 25-30 minutter. Fjern bønner/bakepapir de siste 5 minuttene.

Avkjøl terteskallene.


Lag fyllet: Hakk sjokoladen grovt og ha den i en bolle. Kok opp fløten med kanel og hell den kokende fløten over sjokoladen. Ha i smør, rør til en smidig krem, og hell fyllet i terteskallene.


La stå til blandingen stivner. Sikt over kakao og pynt etter smak. Noen synes en liten skje vaniljeis passer aldeles utmerket til.........

13 kommentarer:

Gollass sa...

Nammm, lekkert;-)
Klem Elin

gult hus i svingen sa...

mmmmm, deilig:)
Rydda jula 1.januar jeg, når det er nytt år kan jeg ikke få rydda jula fort nok ut:)

Klem fra Trine:)

marits provence sa...

Hei Hege!
Riktig godt nytt år til deg og dine kjære. Høres ut som juleferien har vært innholdsrik og trivelig hos deg. For en herlig kakedessert du gir oss oppskrift på! Vi trenger noe godt å kose oss med på kalde og snørike dager.
Jeg lengter tilbake til Sør-Franrike og drar dit om få dager, etter flere uker i vinterlandet.
Klem fra Marit

pepperkverna sa...

TAkk for det Elin, sjokolade er en absolutt favoritt hos oss!

Hei Trine, ja det er i grunnen greit å komme i gang med nyåret!

Hei Marit, godt nyttår til deg og dine og! Frankrike høres fristende ut. VI har allerede bestillt biletter til vinterfeien i februar og gleder oss vilt! Kankje vi sees......!!?

Hege

Linda Merete sa...

Hei.
Mmmm, så lekkert ut. God det ikke bare er meg med støv i lommeboka da. Hvor kjøper man egentlig de med mye penger i?? Om du finner det ut send meg en melding da:)
Ha en fin kveld
Klem Linda Merete

Anonym sa...

Mmm, det så veldig godt ut!

Det er alltid vemodig å rydde bort jula synes jeg. Men så er det litt godt når det er gjort også, litt godt å komme tilbake til hverdagen igjen, som det som kjent er flest av og som man må kose seg med som best man kan!
Ha en fin etter-juls-tid!

Hilsen fra Cathrine

Chic - Romantique sa...

Nam nam!

Det er godt å ta seg en bloggpause av og til, ta skikkelig ferie og bare kose seg med familie og venner.

God helg til deg!

Hønemor sa...

Heisann!
Koselig at du stakk innom :)

Her var det jo en drøss med spennende oppskrifter å prøve seg på. Gleder meg til å titte igjennom og få inspirasjon!

Det er godt å komme igang med januar. Våren ligger rett rundt hjørnet!

Ha en flott helg!

Heidi

Lappedamen sa...

Dette hørtes farlig godt ut. Så flotte bilder og deilige oppskrifter du presenterer. Kommer jeg over flere gode matblogger nå, blir det farlig tungt på vekten.

Romantiske Stinemor sa...

Hei og tusen takk for koselig kommentar, nydelige bilder du viser!! Sengetøyet er fra Kid forresten:-) klem Stinemor...:-)

Hobbybruket sa...

Dette så godt ut, det tror jeg at jeg må prøve. Lise

Gunhild sa...

Med alt det koselige du skriver om, lengtet jeg nesten tilbake til jula igjen hehe... MEN- den er over, og et godt nytt år skal nytes. Den sjokoladekakevarianten her så nydelig ut! Mye godt som skal prøves ut :)

Tante Grønn sa...

Så fint at du fant veien til bloggen min. Jeg skal nok huske på deg neste gang jeg skal karamelisere nøtter. Takk for tipset og ha en god søndag.

Hilsen Tante Grønn

Blog Widget by LinkWithin