Dessverre er sesongen så kort. Så det gjelder å utnytte denne tiden maksimalt. La smakfulle grønnsaksretter finne veien til bordet. Rå gulerøtter, stuinger , sellerimos, fritert persillerot, grønnsaksuppe, grønnsakgryte. Alt mens råvarene er friske.
Og noen av høstens godbiter passer godt å ta med seg videre i vintersesongen. Hvert år sylter vi rødbeter. En smakfull jernkilde. De får ligge i eddiklake med masse krydderier og trekke smak til vinteren er godt i gang. Da dukker de opp i selskap med et leverposteismørbrød og et glass godt øl til kveldskos. Eller i følge med en moden brie på landbrød. Som tilbehør til en førjulsbratwûrst.
Men først må de altså lages. Enkelt og greit, men bruk engangshansker når du skreller, for dette blir rene "blodbadet"! SYLTEDE RØDBETER
2 bunter rødbeter
(helst ikke for store)
Lake:
6 dl 7% edikk
250 g sukker
1 ss karve
1 ts salt
Krydderier etter smak
jeg bruker en blanding av:
Hele sennepskorn
Nellikspiker
Laurbærblad
Hele anisstjerner
Hel sort pepper
Kok rødbetene møre med skallet på.
Avhengig av størrelse tar det ca 40-60 minutter.
Skrell og skjær rødbetene i skiver mens de er varme og ha på rent glass.
Kok opp eddik med sukker og ha i krydder. La trekke litt og hell den varme laken med krydderiene i over rødbetene. Lukk glasset hermetisk mens det er varmt. Vent minst en uke før du bruker. Hermetiserte rødbeter gleder lenge.
8 kommentarer:
Mmm vilken lockade blogg med vackra bilder och god mat!!!!
Mari.
...och namnet på bloggen gillade jag mycket också, kul!
...jag har kikat runt. Jag sätter in en länk till dig! Mari.
Får såå gode tips i bloggen din.. må stadig innom å se hva du frister med :)
takk for tipset! Dette må prøves:o)
Viste du at rødbetter smaker veldig godt til fisk:o)
klem
Til Nordingården,
takk for hyggelige ord. Og så fint å bli linket!
Til DjYalla, tusent takk for det. Hyggelig å få besøk av deg.
TIl Bea, tror ikke jeg hra prøvd rødbeter til fisk, det må gjøres!
Hege
Her var det mange deilige fristelser! Takk for hilsen i bloggen min :)
Hilsen
Laila Johanne
Oj, dette må jeg prøve! Vanligvis så er den eneste kontakten jeg har med rødbeter, på glass fra butikken. ..Men da jeg bodde i Frankrike, brukte vi den stadig til forrett og råkostsalat.
Legg inn en kommentar