Blogglisten

fredag 10. desember 2010

Mormors Special

I bokhylla står et av mine kjæreste eier. En grønn, gammel bok. Med slitte permer og løse ark. Full av håndskrevne notater innimellom trykte sider. Ord fra tidligere tider. Min mormors kokebok. Som hun fikk av sin mor da hun giftet seg. Og som jeg fikk arve når min mormor døde.
Her er et vell av små og store delikatesser. Og mormors egne oppskrifter på kaker, brød, gryter og ikke minst fiskemat. Min bestefar var fisker og dagens middag kom som regel fra havet. I de dager var overfloden liten og nøysomheten stor.

Datidens husmødre hadde stor oppfinnsomhet og kunne kunsten å få lite til å mette mange. Når jeg sitter en sen kveldsstund og blar i mormors kokebok er det en reise bakover i tiden. Til et liv i nøysomhet og forsiktighet i det daglige kosthold. Men uansett hvor spasommelig man var i det daglige, julen skulle feires.

Da var det tillaging av sylte og lammerull. Fiskepudding i store keramikkformer. Og småkaker av mange slag. Det ble kjevlet og rullet. Smultringer, krumkaker og goro. Brannsår og smultos.

Vi er ikke av de ivrigste julekakebakerne med sju slag og masse godteri. Som regel baker jeg små porsjoner og "dagsferske" varer. Men noen slag kommer man ikke utenom. Mandelkaker må vi ha. Og pepperkaker med hus og folk og dyr må til. Og blåbærhjerter.

Noe av det hyggeligste ved julen er å ta vare på tradisjoner. Mormors specialer er en slik tradisjon. Søte, sprø sjokoladekjeks som har fulgt meg siden tidlig i barndommen.


SPECIALKJEKS FRA EN SNILL MORMOR
Ca 50 fine kjeks

175 g smør
225 g mel
60 g melis
50 g mørk sjokolade
50 g lys sjokolade
Saft av 1 clemetin


Ha smør, mel, melis, hakket sjokolade i en foodprocessor. Kør deigen såvidt sammen. Samle deigen med clementinsaften, tilsett litt etter litt, og trill den til en pølse med en diameter på ca. 5 cm.

Legg deigen i kjøleskap en times tid, og skjær den i tynne skiver med en skarp kniv. Legg kjeksene på en bakepapirkledd stekeplate, og stek dem ved 200° i varmluftsovn i 5-6 minutter.



Avkjøl på rist. Oppbevar i en tett boks og kos deg med kakene til julekaffen.

7 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

De så da veldig gode ut!

Anonym sa...

Mmm, denne bloggen fikk jeg rett og slett vann i munnen av. Nam, så mye deilig!
Mannen min har også arvet en gammel kokebok, den er etter hans oldemor tror jeg det må bli, fra hennes tid på "Fremtidsskolen" i Oslo. Men det interessante med den er at der finner vi ikke noen "fornuftige", hverdagslige oppskrifter. Krebssuppe, Suppe-a-la-rein, Skilpaddesuppe, et stort utvalg puddinger, Gaas, Fasansteg, diverse sauser, syltede jordbær og hæggebærlikør er noen av oppskriftene. Vår teori har vært at de kanskje kunne de "hverdagslige" oppskriftene såpass godt at de ikke ble skrevet ned med sirlig penn? Uansett, vi hadde stor lykke med et par av oppskriftene på et vennelag med god mat og vin tidligere i høst. Campignongsuppe, roastbiff med Pikant-sauce og Sofiepudding smakte fortreffelig!
Hilsen fra Cathrine

swimzy sa...

åhh disse ser bdeilige ut :)

Iris sa...

Nå ble jeg skikkelig sugen på noe godt å knaske på, men så har jeg pussa tenna så da må det bli en annen dag :)

Cool Chic Style Fashion sa...

Delizioso questo libro pieno di buone ricette e ricordi e buoni i biscotti, ciao

Frk.Virrum sa...

Spennende..de får jeg prøve!
Minner og arvestykker som denne grønne boka, er gull. Har en fillete, håndskrevet etter min mormor..men flekker, kommnetarer, rettelser og mål jeg ikke alltid skjønner uten forklaring fra mamma..
:-)

pepperkverna sa...

Hei og takk til dere alle for hyggelige kommentarer!

Cathringe, den boken høres fantastisk ut. De laget mye "snadder" i gamle dager!

Frk. VIrrum, enig, disse gamle slitte bøkene er verdifulle!
HEge

Blog Widget by LinkWithin