Blogglisten

torsdag 6. november 2008

Mine små blå venner

De er vakre. Og de smaker godt. Lett å få tak i og enkle å tilberede. Hva er vel bedre?
Blåskjell har vært blant mine favoritter helt siden jeg første gang opplevde gleden ved en stor gryte nydampede blåskjell.



Det var i Brussel for mange år siden. På en av byens gamle ærverdige restauranter. Og siden har vi hatt et varmt kjærlighetsforhold. Blåskjellene og jeg. Vi møtes til lunsj en varm sommerdag i Marseille. Over et glass kald hvitvin fra Cassis.


Eller en ettermiddag på Theatercafeèn. På vei hjem etter en passe lang arbeidsdag.


Det hender de holder meg med smakelig selskap i lyse sommernetter. Med venner i godt lag rundt bordet.

Og om høsten, da kan de kunsten å varme en frossen stakkar. Da får de selskap av ost, hvitløk, persille og smør. Og et glass rødvin.


Blåskjellene tar lett smak av kraft og urter, og blir rene smaksbomber med riktig tilbehør.

OSTEGRATINERTE BLÅSKJELL

Til 2 personer

1 kg blåskjell
1 løk
Noen fedd hvitløk
1-2dl hvitvin
Litt olje eller smør

Revet ost, gjerne med litt parmesan i.
Noen flere fedd hvitløk
Hakket Persille
Meierismør


Hakk løk og hvitløk, og surr blank i olje/smør. Hell over hvitvinen og kok opp. Ha i blåskjellene. Damp under lokk på sterk varme til skjellene åpner seg. Cirka 5 minutter pleier å være bra. Rist på kjelen underveis. Ta skjellene opp av kjelen. Kast de som ikke har åpnet seg. Og ta vare på kraften, den blir en super suppe.






Her kan du selvfølgelig ombestemme deg og lage en deilig gryte med dampede blåskjell. i så fall koker du inn kraften litt, har evt. i litt fløte hvis du så ønsker, ha skjellene i en suppetallerken og øs over kraften.



Og voila, du har en deilig rett.

Men, ønsker du mer varme og kos, fortsetter du her......


Bland revet ost, smør, hakket hvitløk og persille. Ta blåskjellene ut av skallet. Du kan evt. bruke den ene halvdelen til å steke i. Sett skallene i grovt salt i ildfast form, da står de støtt. Ha hvert skjell i et skall, legg over en klatt av ost/smørblandingen. Gratiner i varm ovn til osten er smeltet og gyllen. Det tar ikke mange minuttene. Server med baguette og en grønn salat.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Innom på gjenbesøk. :-)
Du har en fin måte å presentere oppskrifter osv.på. Spennende!
Jeg legger deg i blogglisten min.
Har du tatt bildene selv?

pepperkverna sa...

Hei Anne-sophie, takk for hyggelige ord. Tar stort sett bilder selv, noen ganger er det min kjære som knipser ivei. Eller junior som skal hjelpe til, og da MÅ jeg jo bruke noe han tar, selv om det ikke alltid er like skarpt i fokus..... Hege

Torilpia sa...

Det så veldig godt ut .. og jeg som aldri har smakt blåskjell :o)

Men mat - DET kan du :o)

Flotte bilder!

Ha en super torsdag!!

Tiril sa...

Så lekkert ut, men det er en av de få ting jeg ikke spiser.
Skal ha gjester lørdag, hadde tenkt indrefilet av lam, men får ikke tak i det.
Lurer på å prøve lammesteken din på langtidsteking istedet. Må forandre på forrett og nå , vi får se hva det blir.
Ha en fin helg.

pepperkverna sa...

Til torilpia, takk for det. Må bare anbefale blåskjell, det re vel verdt et forsøk!

Tiril, lammesteken er kjempegod og så grei å servere til gjester. Slipper stress når gjestene kommer, da har maten stått i ovnen lenge. Moren spiser heller ikke blåskjell, det minner henne om da hun var med bestefaren min som var fisker. De brukte å agne med blåskjell, så for henne er det agn....Lykke til med selskapet. Hege

Brigg sa...

Hei Hege. De hvite heklekurvene er det frosta design som har laget. men tenkte jeg skulle prøve meg på en slik en:-)

Og herregud så god de gratinerte blåskjellene så ut!! Får vann i munnen.. tror jeg får lese videre på bloggen din å lete etter en god gjestemiddag!

Anonym sa...

Hei! Maten så deilig ut! Lappetteppet finner du under tekstiler. Se denne linken: http://www.boligfryd.no/productdetails.php?product=367. Ha en fin dag! Mvh. Mona

Tulip sa...

Å ja, nydampede blåskjellser nydelige.
Har faktisk aldri plukket selv, med igrunnen bare tull å kjøpe i butikken når man finner det rett på utsida av stuedøra!
Takk for tipset!

hvorfor ikke... sa...

Morsomt skrevet, fikk plutselig lyst på blåskjell, selv.
Høres koselig ut med et sånt vennskap, ja!

Unknown sa...

Mmm, her var det mykje god mat å finne:0)
Blåskjel er blant mine favorittat og, men har aldr prøvd å gratinere...Såg utruleg godt ut, så det skal prøvast ved næraste anledning!!
Koseleg blogg, her kjem eg gjerne igjen.
Klem

Cathrine sa...

Ble jo sulten av å være inne her,hehe..Må si jeg aldri har smakt blåskjell,har liksom ikke fristet meg..
Ha ei riktig fin helg..

Klem

pernillesunivers sa...

Hei hei!
Takk for koselig kommentar på bloggen min. Veldig koselig å titte innom hos deg også da, så utrolig mye deilig mat til inspirasjon! Takk :o)

♥ Stines hverdag sa...

Mmmm... nå ble jeg sulten :) Blåskjell er bare så godt! Takk for oppskriften, og flott presentasjon.
God helg!

Alven sa...

Tusen takk for god kommentar på siden min :-) Så flink du er med mat :-) Her må jeg nok komme tilbake :-) Elsker å lage mat og herlig med slik inspirasjon :-)Ha en fin helg :-)

Anonym sa...

Jeg skjønner at du likte Belgia ;)

pepperkverna sa...

Veldig hyggelig med kommentarer fra dere alle. Og ja, Janne Marijke, Belgia var fint for en matfreak. Blåskjellene i Brugge, med sennepssaus....MMMMM. Og de gode belgiske ostene. Sjokoladen.... Viltgrytene om høsten....Belgiske oster...Og alt det andre. Hege

Blog Widget by LinkWithin