Blogglisten

mandag 6. juni 2011

Morgenlykke

Stille gater. Stengte butikker. Kaffebarer med lange køer. Folk farer forbi med take-away kaffe og stresset gange. Holdeplasser fulle av morgentrøtte mennesker på vei til jobb. 21-bussen, 30-bussen og trikken i kø over Solli plass.

Utenfor nærbutikken setter Alex tilbudskiltene ut. På Kiwi er TineMeieri i full gang med å losse av dagens melk. Plastpakker med dagens aviser på fortauet. Utenfor Kaffebrenneriet nyter naboen en morgenkaffe før dagens alvor setter inn. Hver dag det samme.

Gjentagelsens poesi. Jeg elsker disse tidlige morgenstundene
når byen strekker seg etter nattens stillhet. Ikke helt våken enda, fremdeles litt søvnig. Hver ukedag det samme ritualet. Storbyens oppvåkning.


Jeg oppsøker den når jeg er ute og reiser. Står tidlig opp når jeg besøker London eller Paris. Brussel eller Geneve. New York. Finner meg en åpen kaffebar, er tilskuer til hverdagen som med sakte fart tilrøver seg dagen fra natten.


Hjemme i Oslo forsøker jeg å legge inn en ukentlig tidlig morgentur til fiskebåtene på Aker Brygge. Matauk og livsnytelse i skjønn forening. En fantastisk start på dagen, det gir energi og krefter til dagens små og store prøvelser.


Og sikrer fersk fisk til dagens:


TØFFE TORSK




Torskefilèt

Tynne skiver trøffelsalami

Stek i olje

Meierismør og finhakket hvitløk


Servert med:

Broccoli

Tomat confites
og de finner du
her

Salte mandler

som du finner her


Frites av mandelpoteter


Sennepsaioli:

1 eggeplomme

1 ss Dijonsennep

1-2 dl olje,

gjerne en blanding av solsikkeolje og olivenolje

Salt og nykvernet hvit pepper

En liten skvis sitron

Til aiolien piskes eggeplommen med sennep. Hell oljen sakte i, først dråpevis, deretter i en tynn stråle mens du pisker på deg senebetennelse......


Smak til med salt, pepper og sitron.


Skrell og del potetene i staver og friter i olje. Jeg hiver gjerne i tre-fire uskrellede fedd hvitløk halveis i friteringen. Det gir et fint lite hint av hvitløksmak på friten. La renne av på tørkepapir og salte med fingersalt før servering.


Torsken saltes og pepres og stekes i olje med skinnsiden ned til den er nesten gjennomstekt. Ha i smør og finhakket hvitløk, snu fisken. Trekk pannen av platen og la torsken stå og godgjøre seg et minutt eller to.


Server med tynne skiver at trøffelsalami på toppen. Disse skal ikke stekes, da blir de for salte.


Kok brocolli såvidt mør.


Og så kan morgenens ferske fangst nytes!

6 kommentarer:

Siven sa...

Nam, nå satt jeg her i sofaen og slet med min egen matleihet. Hadde ikke egentlig ork til å lage middag.

Nå er det opp og hopp! Takk!

pepperkverna sa...

Hei Siven,
Så hyggelig da!
Hege

Kristin sa...

Nam nam, ser nydelig ut :-)

M A T B L O G G E N sa...

Så gott det ser ut! :-)

/ Jenny

Anonym sa...

Så fint du skriver om bydelen som jeg er så glad i, som har så mange av mine år i seg!

Å, savn!

Anonym sa...

Så fint du skriver om bydelen som jeg er så glad i, som har så mange av mine år i seg!

Å, savn!

Blog Widget by LinkWithin