På kjøkkenet sto mormor. Alltid like rolig over grytene. I stuen sto middagsbordet dekket med hvit duk, finserviset og skinnende sølv.
Og så den gode maten da. Ikke som hjemme i hverdagen. Nei, hos mormor var det alltid tre retter. Først suppe, så kjøttet og så helt til sist, det en ventet aller mest på, -desserten!
KALVEFRIKASSE SOM FØR I TIDEN
4 personer
1 kg kalvebog
½ kg gulrøtter, helst små
2 bunt vårløk
1 bunt grønn asparges
4 sjalottløker
1 persillerot
Saus
7 dl kraft
6 ss maisennajevner, eller jevning av like deler mel og smør, rørt sammen.
2 ½ dl fløte
salt og hvit pepper
hakket persille Legg kjøttet helt i en rommelig kjele, hell på kaldt vann til det dekker helt. Kok opp og skum av, tilsett 1 ts salt.
Rens grønsakene og del dem i pene stykker. Legg aspargesstilker og litt av grønsakene i gryten sammen med kjøttet. La trekke rett under kokepunktet i 1 ½-2 timer til kjøttet er mørt. Ta kjøttet opp, hold det varmt, og sil kraften. Mål opp 7 dl kraft og kok opp. Jevn med maisennajevner, eller mel/smørblandingen. Kok i to minutter. Tilsett fløte og kok noen minutter til. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Grønsakene kokes hver for seg. Gulrøtter, persillerot og løk i 4-5 minutter, aspargestopper og vårløk i to minutter.
Skjær kjøttet i skiver og legg i et dypt fat sammen med de kokte grønsakene. Hell over sausen og dryss på persille. Kokte poteter er godt følge.
4 personer
1 kg kalvebog
½ kg gulrøtter, helst små
2 bunt vårløk
1 bunt grønn asparges
4 sjalottløker
1 persillerot
Saus
7 dl kraft
6 ss maisennajevner, eller jevning av like deler mel og smør, rørt sammen.
2 ½ dl fløte
salt og hvit pepper
hakket persille Legg kjøttet helt i en rommelig kjele, hell på kaldt vann til det dekker helt. Kok opp og skum av, tilsett 1 ts salt.
Rens grønsakene og del dem i pene stykker. Legg aspargesstilker og litt av grønsakene i gryten sammen med kjøttet. La trekke rett under kokepunktet i 1 ½-2 timer til kjøttet er mørt. Ta kjøttet opp, hold det varmt, og sil kraften. Mål opp 7 dl kraft og kok opp. Jevn med maisennajevner, eller mel/smørblandingen. Kok i to minutter. Tilsett fløte og kok noen minutter til. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Grønsakene kokes hver for seg. Gulrøtter, persillerot og løk i 4-5 minutter, aspargestopper og vårløk i to minutter.
Skjær kjøttet i skiver og legg i et dypt fat sammen med de kokte grønsakene. Hell over sausen og dryss på persille. Kokte poteter er godt følge.
6 kommentarer:
Hva hadde dere til dessert, da? ;)
Hei Janne Marijke, mormors helt egen sjokoladepudding strødd med kokos og hjemmelaget vaniljesaus servert ved siden av, selvfølgelig! Jeg har arvet en gammel, gammel oppskriftsbok etter min mormor, med mange av hennes egne nedtegnede oppskrifter i. Hender fremdeles jeg lager mormors sjokoladepudding. Det er som å bli liten jente igjen......Hege
Hehehe...Det ar det jeg lurte på også. Slike kokebøker kan virkelig ikke måles i penger. Gull verdt!!
Dette vekker minner....suppe,middag og dessert...det hadde vi heime hos oss også på 70 takket kan æ huske....når vi har stekt fisk til middag, hender det at æ lage makaronisuppe til...smaker fortreffelig
Nå vekket du barndomsminner...
Jeg hadde det ganske så likt du beskriver ;o)
Mormor med det gode fanget,
og alltid forkle på...
All mat laget helt fra grunnen...
Minnes spesielt godt svinesteken og kjøttkakene hennes...
Mange rundt bordet...
Mmmm
Jeg er heldig å ha min mormor i live ennå,
hun er 92 år og helt selvhjulpen.
Det er absolutt ingen selvfølge!
Kjekt å lese innlegget ditt,
og kalvefrikaseen så vidunderlig ut!!
God mandag!
Å så masse deilig du lager! Flotte bilder. Nå blir jeg fristet til å prøve meg på oksehale!
Jeg takker for hyggelig kommentar i bloggen min, og kommer gjerne tilbake hit for matinspirasjon. Har meter på meter med kokebøker, men jammen er det hyggelig å se "privat" mat også.
Legg inn en kommentar