Blogglisten

tirsdag 30. mars 2010

På påskebordet

Påske er sol og vår, blomstrende kirsebærtrær og fersk asparges. Rydde i hagen, hilse på gamle venner og nyte lange lunsjer i solen. Drikke en aperitif på landsbyens kafè, handle på markedet, plukke blomstrende villtimian i veikanten og gå lange turer i vinmarkene. Det er konsert i kapellet og picnic i åsen. Påske er for oss Provence.


I år er første gang på mange år vi ikke er i Provence i påsken. Noen ganger er ikke livet som en skulle ønske.....og planer må legges om.

Så i år er påsken i et grått og regntungt Oslo. Fremdeles biter kulden en smule i kinnene, himmelen drypper små tårer og solen har har gjemt seg.


Da får vi skape vårt eget solskinn. Med gult på påskebordet. På Meny var økologiske appelsiner på tilbudsbordet. Og da var påskefargen sikret. Her her jeg laget en liten vri på appelsinmarmeladen, med smak fra vaniljestang og anisstjerne.


GULT OG GODT TIL PÅSKEBORDET
Dette ble tre små glass
5 appelsiner
450 g sukker
(gjerne en blanding av hvit og brunt)
1 vaniljestang
1 stjerneanis
Press appelsinene til juice. Legg skallene i kaldt vann og kok opp og sil av. Gjenta dette 4-5 ganger, det fjerner bitterstoffene i appelsinskallene. Jeg synes marmeladen blir best om jeg fjerner mest mulig av det hvite fra skallet før jeg begynner kokingen.
Deretter kjøres skallene (spar et par) i blender til purè. Kok opp juice og sukker med krydderiene, del og skrap vaniljestangen og ha både frø og stang i juicen. Ha purèen i juicen og la det hele koke inn uten lokk til passe konsistens. Hakk de sparte skallene til små biter og ha i blandingen. La koke med en stund. Ha på glass og avkjøl. Godt både på frokostbordet og som tilbehør til desserter.
GOD PÅSKE TIL DERE ALLE!

søndag 28. mars 2010

I all enkelhet

Fredag er dagen for enkel mat. Enkel og velsmakende. Etter en travel uke er fredagskvelden et etterlengtet høydepunkt. Da har ingen av oss lyst til å tilbringe lang tid bak grytene. Men god mat vil vi ha! Og aller helst skal den spasere inn i stuen av seg selv......


Da gjelder det å være kreativ på latskapens vegne. Finne retter som krever et minimum av kjøkkentid. Men som allikevel er fristende og smakfulle.

Og siden det å være lat ligger naturlig for meg, er jeg en kløpper i å finne enkle løsninger. Hemmeligheten bak det er å bruke råvarer av super kvalitet. Da blir selv de enkleste løsninger fantastiske.

Som denne røkelaksen jeg kjøpte hos fiskehandler Thomas på Tjuholmen Sjømagasin. Helt enkelt servert. 7 minutters kjøkkentid.......En rett perfekt for fredagskvelden, eller som forrett i et stor selskap.

Til denne FREDAGSKOS FOR DEN LATE, trenger du

Røkelaks av ypperste klasse
Fløte
Gressløk
Sitron
Nykvernet hvit pepper.


Pisk fløten stiv til krem, bland inn mengder av finhakket gressløk, smak til med presset sitron og rikelig med nykvernet hvit pepper.


Legg opp og server med toast. I glasset hadde vi en god Sancerre.

mandag 22. mars 2010

Tea for two

Lørdag var Junior i huset på kino med kamerater, førpremiere og stor stas! Show og moro. Tindrende øyne og masse opplevelser. Aleksander Rybak ga stemme til hovedpersonen og var scenevant tilstede. For en felespillende ti-åring var det stor lykke.



Og lykkestund for mor og far som fikk hele lørdagen for seg selv. Lunsj på ORO, rusletur i byen, litt shopping og sightseeing på det lekre nye spesialvinmonoplet i Vika. Der var fristelsene mange og dyre. Noen fikk bli med hjem til vinskapet i baktrappen, og skal prøves ved en passende anledning.


Ettermiddagsstund med gode bøker og og "Tea for two à la British". Med nylaget muffins og Rooibush te fra Palais de The i kannen var livet greit!


GODT TIL BEHØR TIL TE
Ca 12 stykker

3 egg
2 dl brunt sukker
1 ts vaniljesukker
100 g smeltet smør
3 1/2 dl mel
2 ts bakepulver
1 knivsodd salt
1 dl ferskpresset appelsinjuice
Topping:
50 g mykt smør
100 g kremost
Litt appelsinjuice
4-5 dl melis
Farget sukker til pynt
Visp egg, sukker og vaniljesukker tli porøst og hvit. Bland smeltet smør og appelsinjuice og rør det forsiktig ned i eggeblandingen. Sikt i mel, bakepulver og salt og rør inn med lette bevegelser.
Fyll muffinsformer 3/4 full og stek på 175 grader i ca 15 minutter. Avkjøl og ta ut av formene.
Til toppingen røres smør og ost sammen, melis og vaniljesukker siktes inn og alt røres sammen. Rør inn appelsinjuice til du har en passe smidig topping.
Legg et romslig lag med topping på hver muffins, pynt om du ønsker. Trekk en kopp god te, og server til ventende familiemedlemmer!

fredag 19. mars 2010

Å nei, jeg har gjort det igjen

Huffda. Nå har jeg gjort det igjen. Hver helg bestemmer jeg meg for at: Nå. Nå skal jeg lage en lekker og lett fruktdessert. Noe med ananas kanskje? Eller en luftig sitronmousse. Hvorfor ikke bare ganske enkelt en fruktsalat? Med fiken. Ihvertfall ikke noe tungt. Noe med sjokolade. Å neidadu! Nå skal det være lett og frukt og sunt.


Men så var det disse nydelige små nougateggene som lå så vakkert til i sitt lille rede. På disken hos Kaffebrenneriet der jeg var innom for å kjøpe koffeinfri kaffe. De var simpelthen perfekte som dessertkakepynt. Nytter ikke med ananas da, vet du! Eller fruktsalat.


Å nei! Da må det sjokoladekake til. Og ikke noe vanlig kake. Nei her må vi riktig fråtse i sjokolade. Lys, mørk og hvit. Og så litt ekstra smakstilsetninger for å gjøre det hele litt mer spennende.
Jeg drikker aldri likør. Skal jeg en sjelden gang ha et glass av det sterke, foretrekker jeg cognac, eller en god calvados. Likøren henvises til kjøkkentjeneste. Den brukes mest som smaktilsetning i desserter. Med et unntak.
Farigoule, likør av villtimian, fra "Distilleries et Domaine de Provence". En rund, fløyelsmyk likør. Med duft av Provence. Og timian er som kjent god for fordøyelsen. Så en gang i blant unner jeg meg et glass Farigoule.
Og Farigoule fikk smaksette sjokoladekaken. For fordøyelsens skyld.........
EGG PÅ TIMIANDUFTENDE SJOKOREDE
Til 3 trenger du:
Bunn:
50 g hasselnøtter
1 eggehvite
1 knivsodd salt
30 g sukker
1 toppet ts hvetemel
Mørkt sjokofyll:
125 g sjokolade, 70 % kakao
Ca 80-100 g mascarpone
Likør
Hvit sjokokrem:
1 dl fløte
100 g hvit sjokolade
Til saus:
Frosne eller friske bringbær
Sukker
Til pynt:
Høvlet hvit sjokolade
Og annet du finner
Hasselnøttene ristes lett i panne eller stekeovn. Gni nøttene i et kjøkkenhåndkle slik at mest mulig av skallet gnis av. Finhakk nøttene. Stivpisk egghvitene med litt salt i. Tilsett sukker gradvis mens du pisker og rør så inn siktet mel. Bland inn nøttene. Bre massen utover bakepapir til et tynt lag, og stek ca 15 min. på 180 grader til den blir lett gylden. Avkjøl.
Grovhakk den hvite sjokoladen. Kok opp fløten og ha den over sjokoladen. Bland sammen og avkjøl. La blandingen få et opphold i kjøleskapet.
Smelt den mørke sjokoladen over vannbad. Avkjøl noe før du rører den inn i mascarponen. Avhengig av sjokoladen du bruker kan blandingsforholdet sjoko/mascarpone variere noe. Prøv deg frem, ikke la blandingen bli for stiv. Smak til med likør. Avkjøl.
Miks bringbær med sukker til sausen.
Pisk den hvite sjokoladeblandingen til krem. Stikk ut en rund kakebunn, fyll på med mørk sjokomasse, deretter med hvit sjokokrem. La den "sette seg" litt i kjøleskapet. Ta den ut en stund før den skal serveres.
Pynt med det du har, og gjerne litt høvlet hvit sjokolade. Server med frisk bærsaus-

mandag 15. mars 2010

En helt vanlig søndagskveld

Søndagskvelden var det tid for det enkle måltid. Etter en dag i solen med lang tur til Folehavna ytterst i Sandefjordsfjorden, klatring på bunkerser, solslikking og sen retur til Oslo ble kveldsmåltidet av det enkle slaget.


Artisjokk er en uanselig liten grønnsak som jeg er veldig glad i. Særlig i kombinasjon med en god parmaskinke. I Frankrike er det alltid ferske artisjokker å få kjøpt. Her hjemme går det i hermetisk eller de grillede fra Ridderheim. Ikke helt som fersk, men så asbolutt spiselig.

RISOTTO FOR TO TRØTTE SJELER
120 g arboriris
1/2-1 dl hvitvin
Ca 1/2 l kyllingkraft
finhakket sjalottløk
1 fedd finhakket hvitløk
50-100 g revet parmesanost
2 ss meierismør
Salt og pepper

Ruccola
Artisjokk
Og en veldig god parmaskinke


Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden. Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.

Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.

Renn av artisjokken, la den få en tur i varm panne. Server risottoen med artisjokk, parmaskinke og litt ruccola. Og så gjerne et glass rødvin da......

fredag 12. mars 2010

Fredag og det er fisk

Fredag er ofte fiskedag hos oss. Nå har vi igrunnen ofte fiskedag. Både liten og stor er glad i fisk, og så er det så uendelig mange variasjonsmuligheter i tilberedningen.


Men altså fredagsfisken. Med hjemmearbeidsdag er det fristende å legge inn en liten rusletur ned til min favorittfiskehandler på Aker brygge. Diskutere litt med hyggelige KokkeThomas, smake litt, lukte litt. Og komme hjem med fersk fisk til fredagskveldens kosestund.

Det er ett ufravikelig krav til fredagsfisken. Den må like seg i selskap med rødvin. Så litt trøkk må den ha. Med tilbehør som takler rødt i glasset.



Som denne. Stekt skatevinge med grønnpeppersaus, sopp og hjemmelaget potetgull. Også sprøristet toast med timian/hvitløksmør. En rett som formelig roper etter en god rødvin.

Litt ost fra Fromageriet på Majorstua, husets egen sjokoladedessert og så er helgen godt i gang.

En liten, men akk så viktig ting. Skate må være helt fersk. Ellers smaker den ikke godt. Og får du ikke fersk skatevinge er breiflabb et godt alternativ.

SKATEVINGE MED TRØKK OG PEPPER

Fersk skatevinge
Broccoli
Blandet fersk sopp
Mandelpoteter

Tynn skiver av baguette
Smør
Fersk hakket hvitløk
Frisk timian, hakket

Saus
2 dl hvitvin
1 sjalottløk, hakket
4-5 dl god kalvekraft
Hermetisk grønnpepper
Smør
Evt. litt sitron

Begynn med sausen. Kok hakket sjalottløk i vinen tli det bare er et par skjeer igjen. Ha på kraften og kok videre, la den koke godt inn til den tykner. Det skal bare bli 1-1 1/2 dl igjen. Skyll pepperen og ha den i sausen. La stå og trekke. Ved servering varmer du opp sausen og monterer med smør. om du så synes smaker du til med litt presset sitron.

Bland smør, hvitløk og timian og smør på baguetteskivene. Stek sprø og gyldne i stekeovn.

Del soppen i biter og sauter i olje. Ha evt. i litt hakket hvitløk.

Skrell og skjær potetene i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel. Friter gyldne i en wokepanne med mye olje. Renn/tørk av fettet slik at de holde seg sprø, dryss over litt havsalt.

Stek fisken i smør i varm panne.

Server med kokt broccoli til. Og nyt helgen!

onsdag 10. mars 2010

Det som blir igjen

Etter aiolimåltidet her forrige kvelden, sto egghvitene igjen. Siden hjemmelaget majones ganske ofte er på menyen hos oss, fylles kjøleskapet ofte av eggehviter. Som gjerne vil brukes til noe godt.

Og her i huset er sjokolade aldri feil. Så når far var ute på byen forleden kveld, ble det sjokoladedessert på oss som satt igjen hjemme. Som noen av dere kanskje har fått med dere er jeg ganske glad i å lage mat. Også har jeg en bitte, bitte liten svakhet for kjøkkenutstyr. Deriblant kakeformer i ulike størrelser og utforminger. Dessuten er jeg ganske svak for fristelser. Særlig de med sjokolade i. Derfor kan det være ganske lurt med små former. Så behøver ikke fristelsen bli så stor......

Denne lille fristelsen er laget i en liten springform på 12 cm i diameter. Akkurat passe som dessert til 2 personer. Med to små egghviter som var tilovers fra aiolien. Men, man kan da sagtens lage en stor kake og, hvis man vil ha en større fristelse. Da bare øker du innholdet-


GATEAU MERINGUÈ AU CHOCOLAT
til to hjemmesittere

2 små eller 1 stor egghvite
20 g sukker pr. egghvite
1 ss bakekakao
Fyll
Grovhakket hvit sjokolade
Grovhakket mørk sjokolade
Hasselnøtter, ristet og grovhakket
Annet du måtte ha lyst på,


Friske bær til pynt,
evt. is eller krem
og litt melis/kakao til å drysse over.
Pisk eggehvitene stive, ha i sukkeret mens du fortsetter å piske. Sikt inn kakaoen. Rør inn det du måtte ønske som fyll. Jeg brukte hvit og mørk sjokolade, hasselnøtter som ble ristet lett i tørr panne og gnidd av skallet før de ble hakket. Og så en rest av tørket fiken som var igjen etter baking av nøtte/fikenbrød til osten.
Ha i springform og stek på 120 grader i 70-80 minutter. Åpne ovnsdøren på gløtt og la stå i ovnen til kaken er avkjølt.
Server med friske bær, evt litt krem eller is til. SIkt over litt melis og kakao.

lørdag 6. mars 2010

Nattens fangst

En deilig vinterferie er over. Nylig hjemkommet med batteriene ladet til bristepunktet av god mat og vin, slappe dager, sol og en smak av vår. Provence viste seg fra en vårlig side under vårt ti dagers lange besøk. Noen dager med regn, noen dager med sol og varme. Gradestokken krøp opp mot 20 tallet. Og vi nøt vårdagene til fulle.


Lange lunsjer med god mat. Daglige rusleturer i vinmarkene hvor klipping av vinstokkene pågikk for fullt. B. for opp og ned av fjellknatter, hagen ble ryddet og grener klippet. Frokost på kafè, middag på bistro i Aix-en-Provence. Loppemarked og tur til havet. Regnværsdager med shopping og innekos hjemme i huset vårt. Lesing og Cluedo. Sjakk og mat.......

Fiskemarkedet på den gamle havnen i Marseille ble avlagt besøk. En glede å rusle blant travle handlende, fiskere og fiskekoner som selger nattens fangst fra sine små stands. Ferske fristelser rett fra havet. Her sikrer naborestaurantenes kokker og Marseilles husmødre råvarer til dagens lunjs.

Og vi rusler rundt og gleder oss over synet av Middelhavets spennende skapninger. Slår av en prat med en av selgerne, får tips til tilberedning av ulike fiskesorter. Lærer litt av en kokk som kommer forbi, diskuterer og utveksler oppskrifter med forbipasserende gourmeter.

Den gamle haven i Marseille syder av liv en tidlig morgen i vårsolen. Byen har de siste årene blitt oppgradert, sentrum har blitt ryddet og fått nytt liv. Marseille er en vakker og spennede by å besøke. Nå rustes byen til miljøkamp, trikker har kommet til for å redusere bygatenes forurensende biltrafikk. Gågater, små butikker med spennende varer. Mat, vin, møbler, klær med lekker design er å finne i smågatene rundt havnen. Spennende restauranter med velsmakende mat dukker opp overalt i byen.


Fersk fisk er Marseilles store stolthet. Den berømte fiskesuppen Bouillabasse har sin opprinnelse her. Og byen huser flere fantastiske fiskerestauranter.



Vi nøt vår lille formidagstur på fiskemarkedet. En kaffe i solen. Utendørs Aiolilunsj på en av havnens mange restauranter. Og litt shopping.
Vel hjemme i kulde og snø igjen brakte kveldens måltid oss tilbake til Marseille......

AIOLI I KALD VARIANT
Lettsaltet torsk
Små søte tomater
Frisk basilikum
Olivener
God olivenolje
Sitron
Salt og pepper
Kokte mandelpoteter
Lune, med skall på
AIOLI
2 eggeplommer
Litt havsalt
2 ts Dijon sennep
Solsikkeolje
Mild olivenolje
Fersk hakket hvitløk
Evt. litt sitron
Hvit pepper
Trekk torsken i usaltet vann, gjerne smaksatt med laurbærblad og pepperkorn. Evt. litt eddik. Trekk 8-10 minutter til fisken er kokt og fiskekjøttet lett kan skilles. Avkjøl fisken til romtemperatur.
Lag aioli. Det lønner seg å bruke egg som er romtempererte. Skyll bollen i kaldt vann før du har i eggeplommene. Knus i litt salt og rør inn sennepen. Jeg bruker gjerne en blanding av oljer når jeg lager aioli, gjerne solsikke og en ikke for sterk olivenolje. Tilsett oljen først dråpevis mens du hele tiden pisker. Pass på at all olje piskes inn før du tilsetter mer gradvis i en tynn stråle. Aiolien skal bli til tykk og fast majones. Ha i hakket hvitløk. Smak til med hvit pepper og sitron.
Fjern skall og frø fra tomatene. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Anrett den romtempererte fisken med tomatterninger, små sitronbiter, oliven, basilikum og god olje over. Et par drag med pepperkverna.
Kok mandelpoteter med noen laurbær i kokevannet, del i to og server ved siden av, med aioli til.
Litt rødvin, godt landbrød og vi er i Marseille igjen.......
Blog Widget by LinkWithin