Blogglisten

mandag 22. juni 2009

Om jeg så skal si det selv

Lørdagens skalldyr-risotto ble virkelig usedvanlig god. Om jeg så skal si det selv. Nykokte skjell, hvitvin, safran og hvitløk. Lekker farge, nydelig duft. Og hvilken smak!Ytterst på Tjuvholmen i Oslo har det åpnet ny restaurant. Tjuvholmen Sjømagasin. Med tilhørende fiskebutikk. Restauranten har jeg ikke prøvd ennå, fiskebutikken derimot har blitt flittig besøkt.

Og den kan anbefales på det varmeste, her deles fangsten med restauranten, noe som sikrer høy omløpshastighet og ferske varer. Når du i tillegg får god service og ekspertråd fra hyggelig kokk på kjøpet, er det lite å vente med. Løp og kjøp

Men altså risottoen. Med ferske blåskjell, hjerteskjell og safran ble resultatet helt fantastisk. Safranen sørger ikke bare for vakker farge, den gir også nydelig smak som passer fortreffelig til skalldyr. Så lørdag kveld inntraff det enkelte alvorlige tilfeller av forspisning rundt bordet.

Heldigvis ikke mer alvorlig enn at det også var plass til en smak av chili/sjokolade terten som sto på dessertkartet. Oppskrift følger ved en senere anledning......


RISOTTO AUX FRUITS DE MER
Til 4 personer
1/2 kg friske blåskjell
1/2 kg friske hjerteskjell
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 dl hvitvin
Hakk løk og hvitløk fint. Surr blank i litt olje eller smør. Ha i blåskjellene og vend rundt i oljen, la surre med et lite minutt før du vender i hjerteskjellene et minutts tid. Ha deretter i vinen, kok opp. Legg en tallerken opp ned over skjellene, det sikrer jevn koking, ha på lokk og damp skjellene. De skal ikke koke lenge da blir de seige. Skjellene er ferdige når de har åpnet seg. Det tar kun 3-5 minutter.
Sil av kraften og spar den. Ta innmaten ut av skjellene, men spar noen få med skall til pynt.
Risotto
240 g arboriris
1 dl hvitvin
Ca 1 l kraft
2 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
Safrantråder, ca 1/2 ts
50-100 g revet parmesanost
2 ss meierismør
Salt og pepper
Finhakket bladpersille
olje
Spe skjellkraften med vann til du har nok væske å spe med. Til denne mengden trenger du ca 1 liter. La safrantrådene trekke i litt av kraften. Kok opp resten av kraften og hold den varm.
Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse kraft, ha i safran og la risottoen småkoke hele tiden. Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.
Fortsett slik 16-20 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.
Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. Vend inn skjellene. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.
Legg opp og pynt med hele skjell. Dryss over litt hakket persille. Du kan evt. høvle over litt parmesan hvis det frister.
Hell litt god vin i glasset, her går det fint både med hvitvin og rødvin. Og trekk inn duften av alle tiders risotto!

4 kommentarer:

Rachel sa...

Oi, dette ser bare helt fantastisk ut. Lagde tre av rettene dine i går, og de var så gode at jeg måtte takke deg i en egen bloggpost: http://rachelslekegrind.blogspot.com/2009/06/en-smaksopplevelse-takket-pepperkverna.html

pepperkverna sa...

Til Rachel, tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Så gøy at du valgte å servere dette! Hege

Anlen sa...

Ååååå, dette ser herlig ut!

Skal nok prøve ein gong:)

pepperkverna sa...

Til Anlen, takk for hyggelig kommentar. Og det ble faktisk veldig godt! Hege

Blog Widget by LinkWithin