Blogglisten

fredag 24. april 2009

Fra mitt kjøkken i Provence

I mitt kjøkken i Provence tilberedes ofte grønnsaksretter. Glinsende, mørke auberginer, lange velduftende paprikaer, herlig ny løk, squash og hvitløk smelter langsomt i gryten og toppes med tomater til en velsmakende ratatouille. Ferske grønnviolette asparges. Squashgrateng. Grillede auberginer. Hvitløksuppe.


Eller vårens små artisjokker. Som tilberedes i gryte på vår solide støpejernskomfyr fra Godin. En tungvekter på 125 kg. Levert på døren av kranbil! Hele landsbyen visste at vi hadde fått ny komfyr. Tilskuerne var mange da den store kranbilen i sin tid rygget forsiktig opp den smale bakken til huset vårt med en stor pakke på planet.

Og forslagene til hva som kunne tilberedes på ”kokkens piano” som slike komfyrer ofte kalles, var mange og gode. Artisjokkragu er blant favorittene. Lekre små vårartisjokker. Som man tidvis også kan finne her hjemme hos en god grønsakhandel, om man er riktig heldig.


Påskeaften lagde jeg årets første i mitt kjøkken i Provence. Der jeg sto og riktig koste meg ved kjøkkenbenken, snuste inn duftene av vin fra gryten, nøt synet av små, små fikenkarter på treet utenfor kjøkkenvinduet.

På benken lå osten fremme, baguettene var ferske fra bakeren og vinen sto klar. Og ventet på dagens rett. Det var helg.
Som nå, en riktig god helg til alle!

Artisjokkragu
For 2

6 ganske små artisjokker
(I Provence: Artichauts poivrades)
1 bunt vårløk
1 liten fersk løk
Saft av 1 sitron
1 gulrot
2-3 fedd hvitløk med skall
100 g bacon i strimler
1 dl hvitvin
Persille
Frisk timian
2 laurbærblad

Skjær stilken av artisjokken, men la det være igjen ca 4 cm. Ta av de ytterste bladene. Skrell stilk og bunnen med en potetskreller. Kutt toppen av bladene, den øverste delen er trèen, så kutt godt ned. Pensle skrelte områder med sitronsaft, slik at det ikke blir brunt.

Skjær vårløken i strimler, gulroten i skiver. Hakk løken fint. Ha litt olivenolje i en gryte, surr løk, vårløk, gulrot og bacon på svak varme noen minutter. Ha i artisjokkene, urtene og hvitløken. Artisjokkene skal ha stilken opp. Salte og pepre, ha i en skvett olivenolje til, hell over vinen og kok opp. Sett gryten i ovnen på 120 grader en times tid. Fjern lokket etter ca halv tid.


Kjenn med en kniv om artisjokkene er møre. Kraften skal koke inn, men pass på at det ikke koker tørt. Legg artisjokkene på en tallerken og ha over raguen.

6 kommentarer:

Drømmefangeren sa...

Dette så nydelig ut, og så måtte jeg kikke på resten av bloggen.. jeg kjente jeg ble skikkelig misunnelig nå på "ferie" huset deres, for en drøm det må være å reise dit og være en del av lokalsamfunnet.
Håper vi får se bilder av hus og hage en gang :)

Monica sa...

Gud dette så godt ut:p har bare ikke peiling på hvor jeg skal få tak i små artisjokker her i Lofoten..:s Får såvidt tak i vanlige/store.. nei, skal ta vare på oppskriften og se når jeg drar på ferie til spania:)

Ha en trivelig helg:)

Monica

Newyorkerbyheart sa...

Sikke da et SKØNT køkken, der ville jeg gerne lave mad :-)

mange hilsner
Birthe/Newyorkerbyheart

Heidi Margrethe Wangen sa...

Dette saa godt ut:) Jeg bor selv i Spania og her er det artisjokktid naa:)
Kanskje kliner jeg til med en srtisjokkragu til min kjaere i kveld?
Fin blogg!
KLEM Heidi.

Fire Hjerter sa...

Så kosrlig kjøkken og deilig med ferske råvarer rett fra torget.
Kjekt med et slikt ekstra hjem.

pepperkverna sa...

Til Drømmefangeren, du har så rett. Vi har hatt huset i mange år, og har etterhvert utviklet en stor grad av tilhørighet til landsbyen, området og menneskene der. B. på 9 er jo "nesten" født der, han var tre måneder ved sitt første besøk. Og alle" kjenner han. Det er sus og klem og pølsskiver fra slakterdamen, brødpinne hos bakeren og håndhilsing på den hyggelige gamle museumsvakten når han kommer. Stor stas. OG det er dette som gjør turene dit så spesielle. Huset er et enkelt, men veldig hyggelig og komforttabelt landsbyhus. DU kan se mer på www.ordsmia.no

Til Monia, nei det er nok ikke enkelt å få tak disse så langt nord. Du får spsie alt du ikke finner der i ferien. Og heller kose deg med flott fisk hjemme!

Til Newyorkerbyheart, Takk for det, og ja, det er et hyggelig sted å lage mat. Spesielt med så fine råvarer.

Til Heidi Margrethe, så hyggelig med hilsen fra SPania. Dette pleier min spanske venninne Rosa å lage. Hvor i Spania bor du?

TIl fire hjerter, ja det er hyggelig med et hjem i solen. Men en del av meg lengter alltid dit........

Hege

Blog Widget by LinkWithin