Blogglisten

mandag 28. februar 2011

En hverdagsskål

Mandag morgen. Og hverdag. Med en hektisk uke foran oss er tiden til kulinariske utskeielser knapp. Middager skal lages på rekordfart. Det er jobb, møter, skoler, unger som skal leveres her og hentes der.



Men også hverdagen fortjener en skål. En gulrotskål! Som lyser opp på bordet. Gulroten bringer både smak og farge til hverdgsmaten, og kan varieres på så mange måter.

For en av hverdagens utfordringer er å skape variasjon i matveien. Og grønnsakserveringen. På fransk sier man "un petit rien", - "en liten ingenting". Og det er nettopp en slik "petit rien" dagens skål er. Ingen stor oppfinnelse på det kulinariske marked. Men en variasjon i hverdagskosten. Som passer godt både til kylling, fisk og kjøtt.


LETTFRITERT HVERDAGSKOST


Gulrøtter

Fersk hvitløk

Frisk timian

Olje

Salt


Skrell gulrøttene og skjær i tynne, tynne skiver. Bruk en bred skreller eller ostehøvel om du ikke har en mandolin. Skrell og del hvert hvitløkfedd i to på langs, og skjær hver del i tynne, tynne skiver.


Varm godt med olje i en panne, friter gulrotskivene til de blir lett gyldne i kantene. Følg med, de skal ikke bli brune, da mister de den gode sødmesmaken.


Hel mot slutten av steketiden rører du inn hvitløkskivene, de skal bare steke med 10-20 sekunder. Rist av oljen, dryss over fingersalt og fersk timian og sett hverdagens fargeklatt på bordet!

fredag 25. februar 2011

Fredagsmiddag fra flo og fjær

Vi har følt våren! Ikke gi opp........den finnes!


Vinterferien ga sjanse til en snartur til Provence. Og der var våren. Etter en lang vinter, med kulde, snø, kulde og kulde og snø hadde vi nesten gitt opp troen på våren.
En fire dagers lynvisitt til "vårt" hjem i Provence åpenbarte mirakler. Blomstrende mimosatrær, mandeltrær i full knopp, sol, utelunsjer og kaffe i solskinnet brakte troen tilbake på at den en gang skal komme. den etterlengtede våren.

Med bare fire dager til rådighet er det viktig å nyte dagene til fulle. Og det gjorde vi. Markeder, lunsj på favorittrestauranten i Aix-en-Provence, kråkebollefestival i Carry-le-Rouet og god mat hos yndlingskokken i nabolaget ga full uttelling.

Vel hjemme skal våren fortsatt prege menyen. Fredagsmiddagen skal fylle tallerkenen med vårlige smaker. Kombinasjon med kylling og reker er snaddergodt. Og rekeskall er en sann ressurs i matlagingen.
Fres det, kok det, skum det. Og "voila", du har en saus som løfter smaken til store høyder.

Hos oss blir det nok rødt i glassene, men dette går utmerket sammen med passende hvitvin.

VÅRLIG KYLLING MED REKESKUM
Til 2 trenger du


1 kyllingbryst av god kvalitet,
helst med skinn
Korianderfrø, salt og pepper
Petit pois(små delikater erter)
Sukkererter
Persille
Smør og olje til steking
Frites av mandelpoteter

Rekeskum:
1 dl fløte
20 g usaltet smør
1/2 l ferske reker med skall
1/2 gulrot
1 sjalottløk
1 bit sellerirot
1/2 rød chili, fjern noe av frøene
litt olje til steking
salt og nykvernet hvit pepper
Begynn med rekeskummet. Skrell rekene og skyll skallet. Legg rekene kaldt. Kutt løk, gulrot, selleri i små terninger. Ha litt olje i en gryte, surr grønnsaker og rekeskall og fres det med god varme. Hell over vann til det dekker, kok opp og la det hele småkoke på svak varme i 15 minutter.


Sil og kok inn til det gjenstår ca 2 dl. Smak på kraften. Er den sterk nok fjerner du chilien, vil du ha litt mer trøkk, lar du chilien koke med videre.Tilsett fløte og kok inn litt. Rør in smør, smak til med salt og pepper. Ved servering skummes opp med stavmikser. Evt. kan du mikse inn litt av chilien for å få en hottere utgave. Rett før servering kan rekene vendes inn.


Forvell grønnsakene i litt lettsaltet vann, legg de umiddelbart over i isvann. Ved servering varmes de raskt i smør.


Krydre kyllingbrystet med korianderfrø, salt og nykvernet hvit pepper. Brun raskt i varm panne, stek ferdig i ovn på 200 grader med skinnsiden opp. Steketiden varierer avhengig av tykkelse, regn med ca 20 minutter. La kyllingbrystet hvile 5 minutter før du deler det opp.


Lag frites av mandelpoteter.


Ved servering deles kyllingbrystet i litt store biter, server med grønne grønnsaker og rekeskum. Topp med reker og dryss over litt persille.

tirsdag 15. februar 2011

Fra de Sandefjordske fjorder

Lørdagens snarvisitt til Sandefjord ga god fangst. Som alltid når vi er på de kanter legges turen innom Brødrene Berggren, byens flott fiskebutikk. Brødrene Berggren er en institusjon i byen, godt plassert ytterst på brygga. Tidligere delte den hus med flere fiskeforretninger. Nå er det bare "Brødrene" tilbake.


Fisken er flott og utvalget stort. Brødrene Berggren er også fiskemottak for denne delen av fylket, og kan derfor tilby mangt du ikke får i en vanlig fiskedisk.


Her er lange og lyr. Piggvar, sjøtunge og håbrann. Og selvfølgelig skrei og torsk. Med alt det tilbehør du kan ønske deg.

Lørdagen ble det piggvar som fikk bli med hjem. Den ble med servert med potetaioli.

Første gang jeg smakte potetaioli var på et annet kulinarisk treffpunkt i Sandefjord, SMAK , Solvolds brasseri og kafè. Hvor du kan spise et godt måltid mat eller nøye deg med kaffekos og kanelbolle.

Potetaioli er en morsom måte å servere på som passer fint til fisk. Og helt ærlig, min blir minst like god som Solvolds......


PIGGVAR I GODT SELSKAP
Piggvar eller annen god fisk
Salt, pepper og olje til pensling
Grønnsaker i terninger:
Gulrot
Persillerot
Sjalottløk
Sellerirot
Frisk rosmarin
Potetailoi:
50-100g mandelpotet
1 eggplomme
1 dl olivenolje, ikke for sterk
1 fedd finhakket hvitløk
1/2 dl fløte
1 ts sitronsaft
Salt og nykvernet hvit pepper

Grønnsakterningene forvelles raskt i kokende, lettsaltet vann. Hell av og legg i isvann. Ved servering varmes grønnsakene i olje sammen med frisk rosmarin.
Skrell og kok potetene. Press gjennom en purèpresse eller dørslag. Bland eggeplomme, hvitløk og sitronsaft og pisk inn olje, først dråpevis, så i en tynn stråle til du har en tykk og god majones. Vend inn most potet og fløte. Varm forsiktig opp ved servering, den skal bare bli lun og må IKKE koke. Smak til.
Salte og pepre fisken og pensle med olje. Grill i en grillpanne hvis du har, eller stek i vanlig panne/stekeovn.

søndag 13. februar 2011

Mormorsdag

Mormor. Sånt et snilt ord. Som bringer minner om gode stunder, kjærlige hender, et fang å sitte på og trøstende ord til små og store. Mormor er omsorg og godhet. Snillhet og varme.

Jeg var så heldig å vokse opp med verdens snilleste mormor. Som alltid hadde tid til sine barnebarn. Til lek, høytlesning og masse kjærlighet. Tid til å bake, sylte, strikke, hekle og å sitte stille å høre på små og store bekymringer. Som hadde mengder av livsvisdom og en enorm beholdning av kjærlighet å øse av.

Nå er min mor blitt B`s mormor og hun er akkurat lik min mormor. Akkurat slik som en mormor skal være. Så i dag skal mormor ha sin egen dag, med hjertehilsen fra hele familien. For mormor er jo farmor og........
ET HJERTE FOR MORMOR
Ca 30 stykker
125 g smør kaldt smør
250 g mel
125 g melis
½ ts hjortetakksalt
1 vaniljestang
1 stort egg
100 g tørkede jordbær i biter
50 g hakket hvit sjokolade
Smuldre smør og mel. Tilsett melis og hjortetakksalt. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Bland inn. Rør inn egget. Bland inn de tørkede jorbærene og sjokoladen, og pakk deigen i plastfolie. La hvile i kjøleskap en times tid. Da blir den enklere å kjevle ut.
Del deigen i passe emner og kjevle tynt på et melet bakebord. Trykk ut hjerter eller fasonger og figurer etter ønske. Stek på 180 grader i 8-10 minutter. La avkjøle noe på stekeplaten før du løfter kakene over på rist.

torsdag 10. februar 2011

Det er fredag, det er helg, snart er det vår

Vårfølelsen kom snikende. Blå himmel, sol og varme i ansiktet på vei hjem fra kontoret. Blomsterbutikkene frister med nydelige blå, gule og hvite vårblomster. Utenfor Kaffebrenneriet sitter modige sjeler og nyter raske kaffekopper i solen. Våren var på vei!

Men neida, Kong Vinter vil ikke forsvinne. Ikke slippe taket ennå. I dag lavet snøen ned i Oslo og skapte kaos i gater og på fortau. Biler sto fast, trikker sto fast, busser sto fast.

Men vi nekter å gi slipp på den gode følelsen av vår. Den vil vi nyte. Vi er lei vinter, snø og slaps. Så derfor skal skal vi feire vårens komme med vårens smaker på menyen. Kalv, trøffelpoteter, og kjørvel. Perfekt vårmat. Den lette, sarte kjørvelen får oss i vårstemning. Og kalv er lett og vårlig følge.

Så nå kan Herr Vinerhvit smelte sin vei. I dag skal vi smake på våren!


KALVEDANS OM VÅREN

Ytre- eller indrefilet av kalv
Salt og pepper
Små hele champignon
Aspargestopper
Mandelpoteter
Hvitløk
Smør
Trøffeloje
Salt og nykvernet hvit pepper


2 dl lys kraft (kylling)
1 dl hvitvin
2-3 ss creme fraiche
Frisk kjørvel
Salt og nykvernet hvit pepper

Kok mos av mandelpoteter og noen fedd fersk hvitløk som du deler i biter. Spar på kraften som du bruker til å spe med. Rør inn litt smør og smak til med salt, nykvernet hvit pepper og trøffelolje. Vær forsiktig med trøffeloljen, det er en markant smak.

Forvell aspargestoppene 1-2 minutter, legg rett i iskaldt vann. Stek lett i olje ved servering. Asparges som reiser halve jordkloden rundt smaker ikke stort. Som regel unngår jeg slike langreiste varer, men asparges hører våren til. Du kan hjelpe litt på smaken ved å steke den lett.

Stek små champignoner hele på svak varme. Det gir en fin smak og aroma til soppen.

Kok inn kraft og vin, når dette er redusert til en tredel, ha i creme fraichè og kok inn litt. Ha i kjørvel og kjør det hele sammen med hurtigmikser. Smak til.

Grill eller stek kalvefileten, la hvile før servering. Og så er det bare å vente på våren!

tirsdag 8. februar 2011

Risotto med løk i flere varianter

Risotto er ofte på menyen som kveldsmiddag for to. En enkel sak som er grei å lage og ingrediensene har vi som regel i huset. Arboriris, litt hvitvin, kraft, løk og parmesan.

Og så kan du servere omtrent hva som helst til. Risotto har mange venner, noen foretekker den tørr, andre vil ha den kremete og saftig. Jeg synes det er fint å variere etter humør og tilbehør.

Denne helt spesielle utgaven fikk masse løk i seg. Både rødløk og sjalottløk. Også hvitløk for å holde oss friske. Hvitløken ble kokt og moset til purè for å få en kremaktig konsistens på risottoen. Nydelig ble det!

RISOTTO FOR TO MED TRE LØK

Risotto:
120 g arboriris

1/2-1 dl hvitvin
Ca 1/2 l kyllingkraft eller fiskekraft
Finhakket sjalottløk

Finhakket rødløk
1 fedd finhakket hvitløk
50-100 g revet parmesanost
2 ss meierismør (kan sløyes hvis du vil ha en litt lettere utgave)
Salt og pepper


Hvitløkkrem:
1 hel hvitløk i fedd, skrellet
Melk/fløteblanding

Fisk
Torskerygg eller annen fisk
Bacon
Ruccola som er vendt lett i litt god olje

Start med hvitløkskremen, skrell feddene og kok møre i en blanding av melk og fløte. Sil av, men ta vare på væsken. Mos hvitløken og spe med melk/fløteblandingen til passe kremaktig konsistens.

Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden. Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.

Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. Rør inn hvtiløkskrmen. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.

Stek torskefileten. Stek baconet sprøtt.

Server med risottoen med fisk, bacon og toppet med ruccola.

onsdag 2. februar 2011

Ode til en trofast kjøkkenvenn

Jeg har en god venn som har vært mange år i tjeneste på mitt kjøkken. En trofast gammel sliter som bringer smaksglede i hverdagen. Min franske grillpanne. En enkel panne i støpejern, med grillriller og rødt håndtak. Innkjøpt på en av mine første ferieturer til Frankrike for mange, mange år siden.



Og som ofte brukes til å "grille" grønnsaker. Grillstekte grønnsaker får en helt spesiell sødme. De er nydelige både varme, kalde og lett lune. Som tilbehør eller ganske enkelt i en salat eller en lett og lun kveldsrett.


Prøv å grillsteke tynne skiver av squash lett penslet med olje, Bland inn tynne, tynne skiver av rå hvitløk mens squashskivene fremdeles er varme, litt salt, pepper og basilikum. Og så en liten sprut av sitron. Server kalde eller lunkne til litt skinke eller pølse en sen kveldsstund.



De fleste grønnsaker kan grillstekes. Her forleden kveld prøvde jeg en ny variant, en riktig smaksbombe med persillerot og paprika. Som ble servert med ruccola, hvitløk og en god balsamico. Og fikk følge av et grillet kyllingbryst. En fargesprakende kombinasjon som passet godt sammen.


SMAKSBOMBE MED STERK FARGE



Kyllingbryst
Salt og pepper
Serveres med hvitløksolje

Rød paprika
Persillerot
Fersk hvitløk
Ruccola
Balsamico
Olje
Salt og pepper

Hjemmelaget potetgull av mandelpoteter

Skjær potetene i tynne skiver, jeg bruker en god ostehøvel. Har du mandolin er dette tidspunket å finne frem den på. Friter potetskivene sprø rikelig med olje. La renne av på et kjøkkenpapir og salte.

Skrell og skjær persilleroten i tynne skiver. Del og rens paprika og skjær i ikke for tykke strimler. Vend grønnsaken lett i olje og stek i grillpanne. De skal bli myke, men fremdeles ha god "crunch".

Skjær hvitløken i tynne, meget tynne skiver og bland inn i de varme grønnsakene. Smak til med salt og pepper. Avkjøl noe og vend inn ruccola og drypp over en god balsamico. Grønnsakene kan gjerne avkjøles noe og serveres lunkne. Smaker også godt kalde.

Grill kyllingbrystet og la hvile før servering.

Server på en seng av lune grønnsaker, med hjemmelaget potetgull og hvitløksolje som tilbehør. Dette smaker sunt!
Blog Widget by LinkWithin