Blogglisten

torsdag 14. oktober 2010

En bønn fra Provence

En altfor kort høstferieuke er over. Vi har hatt rolige dager i sol og lun høstvarme som gjorde godt for slitne nordboere. Kost oss med god mat og vin, ruslet små turer i vinmarker kledd i høstfarger.



Dyppet føttene i et blått Middelhav, snust inn gjærdunsten fra landsbyens vinkooperativ og plukket modne druer fra gamle vinranker.


Høsten er en flott tid i Provence, turistene har reist hjem, den tunge sommerheten har gradvis blitt til passe, varme høstdager.
Og så er det lyset da. Det klare, vakre lyset. Som faller så nydelig over olivenlundene og lavendelåkeren.


Innhøsting av druer til årets vinproduksjon er på det siste og livet på landsbygda er i ferd med å finne tilbake til et roligere tempo. Og vi skulle gjerne vært her noen uker til akkurat nå. For å nyte den rolige tiden før vinteren kommer. Men vi må dessverre tilbake til virkeligheten. Og utvalget i norske matbutikker.
Sukk. Sukk.


Jeg har en bønn til norske bønder: ”Kan dere være så snille å gi oss bønner?” Ferske bønner i ulike varianter og farger. Fulle av smak og næringsstoffer. Som vi får dem i Provence. Coco Rouge, Coco Blanc, eller grønne Feves. En velkommen gjest på vårt provencalske middagsbord. De får surre på svak varme med urter og hvitløk. Og passer fint til lam og gode pølser.


RUSTIKK HVERDAGSMAT

En god miks av bønner,
ferske eller tørkede
Hakket sjalottløk
Hakket fersk hvitløk
Noen kvister frisk rosmarin
Noen tomater
Litt olje
1 del hvitvin
2 deler kyllingbuljong eller vann
Salt og nykvernet pepper


Lammekoteletter
Gode pølser


TAPENADE AV SOLTØRKEDE TOMATER

Soltørkede tomater,
gjerne hjemmlagede som her
Hakket fersk hvitløk
Olje
Salt og pepper


Til tomattapenade kjøres alt i hurtigmikser til passe konsistens.

Bruker du tørkede bønner, bløtlegg disse etter anvisning på pakken, Surr hvitløk, løk og rosmarin i olje. Ha i bønnene og la surre noen minutter. Hell på vin, kok inn litt, ha over vann eller buljong så det dekker godt. La bønnene surre på svak varme til de er møre. Hell evt. av overflødig væske og smak til med salt og pepper.
Fjern skallet fra tomatene og del kjøttet i passe biter. Rør inn i bønnene.

Stek lammekoteletter og pølser. Legg opp bønner og kjøtt , garner med tomattapenade og server en rustikk hverdagsrett til familien.

11 kommentarer:

Maliva`s verden sa...

Skjønner dere har kost dere nok en gang....godt du er trofast med å ta med fristende bilder og oppskrifter med deg hjem i kofferten:o)
Jeg reiser straks til Paris noen dager...skal nok ikke sulte under den turen kan du si...Ønsker deg en god helg! Maliva

pepperkverna sa...

Hei Maliva, og takk for hilsen. Paris høres deilig ut, tror jeg blir med.....! Hege

Thelma Louise sa...

Så deilig .:-) heldige dere.:-)

tonenygaard sa...

Så fantastisk deilig høstferie dere må ha hatt! Vi koste oss en lang weekend i Jotunheimen, og hadde selv der strålende vær, selvom om inntrykk var noe mer anderledes enn dine! Tusen takk for kommentar om vaskerommet. Jeg gleder meg til det blir ferdig!!

Heims verden sa...

Så fint du skriver:) Utrolig mange flotte oppskrifter og bilder du har her, godt mulig jeg prøved ut noen av dem ja;)

Ha en fin helg:D

Synnøve. sa...

Da har eg värt i Provance og. For en beskrivelse....
Ser og kan nesten kjenne duften av det gode når du skriver.
Skjönner godt du lengter tilbake.

Ja det var ei flott bönn til våre bönder. Man kan håpe at dem törr å pröve og drive med bönner för det er god mat det.

Nå skal eg ha på meg litt klär, ska ut og hente avisen. det er 5 kuldegrader her nå så det er virkelig hösten...

Ha en flott helg nå.
Nyt den.
Klems Synnöve.

Ugla sa...

Høres ut som en flott tur. Bra det er sol i dag ellers hadde jeg blitt deprimert av å lese innlegget :-D
Ha ei riktig fin helg!

Dorthe sa...

Dejlige opskrifter og sikke nogle dejlige madbilleder du har lagt ind:-)
Opskriften på hjemmlagede Soltørkede tomater, det må prøves.
Rigtig god weekend
Klem Dorthe

Annica Om Mat sa...

Ser ut som om dere har hat en fantastisk uke I Provance:) Herlig å bære med seg utover en kald og mørk høst i Norge. Savner også bønner, kunne tenkt meg å utforske og lære mer her, takk for inspirasjon! Hilsen Annica

Anonym sa...

Fant nettopp bloggen din, og ble så glad.
Var i Provence i fjor på vintur, og ble så forelsket! Hit vil jeg igjen flere ganger!! Så gøy at du deler oppskrifter på nyyydelig mat derifra:)
Du hadde et nydelig bilde litt ned på bloggen din. Er det hemmelig hvilken by dere har hus i??
Hilsen fra "sørlandsjenta"

pepperkverna sa...

Hei alle sammen og tusen takk til dere alle for hyggelige ord. Akkurat nå er livet litt hwektisk, så jeg rekker desverre ikke alltid å svare hver og en av dere med gjenvisitt. Men vit at jeg setter veldig stor pris på alle de hyggelige hilsene.

Og til anonym sørlandsjente, huset vårt er i enliten landsby som heter Cucuron, i Luberonområdet. Her har vi holdt til i mange år, og nesten "grodd" fast i landsbyen. VI synes dette området er fantastisk vakkert, med olivenlunder, lavendelåkre og vinmarker. Luberon er navnet på fjellkjeden rett nord for landdsbyen, en fredet regionalpark, et flott turområde. I vår omegn er det gode restauranter,rolige dager og ingen trafikk-køer. Og et utrolig rikt kulturliv! SÅ har du ikke vært her, må du prøve! Hvor gikk vinturen din? Hege

Blog Widget by LinkWithin