Blogglisten

torsdag 14. november 2013

Et vilt tips

Et av høstens store høydepunkt er viltsesongen.  Tilgang til kjøtt som ikke har blitt foret opp på kunstige midler gir alltid en følelse av luksus i det Pepperkvernske hjem. Her i huset er høsten storsesong for kjøttmiddager med masse smak, naturlige råvarer og rødvinskos.


Er du heldig har du kanskje en riktig jeger bom-bom i venneflokken.  Som gavemildt deler årets fangst med venner og bekjente. Ja kanskje er jegeren til og med en habil kokk som ber på smakfulle viltmiddager?   Da er det i grunnen bare å utstyre seg med et par gode flasker vin, en blomsterbukett kanskje, stort smil om munnen og solide spasersko for hjemturen.

Men også for "venneløse" finnes håp om en god viltmiddag. Både på Bondens marked, i utvalgte supermarkeder og spesialforretninger kan du finne skogens kjøtt utover høsten.  


Viltkjøtt tilbereder vi uten de store dikkedarer, her skal naturlig råvare få lov til å smake nettopp det. Men tilbehør som passer til.   Og tilbehøret kommer også fra de "dype skoger".   På årets Matstreif besøkte vi "Mat fra Troms".  Der fant vi god mat fra spennende småprodusenter langt nord i landet.

Spesielt falt vi for pålegg fra Aron mat,  både Hamburgerrygg og Lammerull har funnet veien til frokostbordet flere ganger. Men den absolutte favoritten er vår nye "viltfavoritt", tyttebærsirup fra Reisa, verdens nordligste sirupfabrikk!

Og i dag fant jeg den på toppen av disken hos Maschmanns matmarked på Skøyen.  Der bugnet diskene av fristende viltkjøtt. Her var både elg og hjortebog, små delikate hjorteskanker, litt større reinsdyrskanker, indre og ytrefilet av både hjort og rein, og andre "viltre godsaker".  Og altså sirup fra Reisa.  Perfekt til kveldens elgeentrecote-

Den serveres enkelt, med stekte små røsti av revne poteter og gulerøtter ispedd litt finhakket rødløk og urter, grønnsaker og stekte småtomater.  En ærlig hjemmelaget Bernaisesaus ved siden.

OG PRIKKEN OVER I-EN!
TYTTEBÆR I TO UTGAVER

Den ene utgaven:
1 dl tyttebærsirup
2 ts sukker
Noen dråper cognac
2 plater gelatin

Den andre utgaven:
Simpelthen noen dråper tyttebærsirup.

Legg gelatinplater i kaldt vann 5 minutter.  Kok opp tyttebærsirup og sukker, ha i noen dråper cognac om du ønsker.  Kryst gelatinplatene lett, og rør i den kokende sirupen.

Sil blandingen over i en lav beholder, la stivne. Skjær geleen i passe terninger og server som tilbehør, gjerne med en dråpe tyttebærsirup ved siden av.  Mer skal det ikke til for å lage noe helt vilt!


Blog Widget by LinkWithin