Blogglisten

onsdag 31. oktober 2012

En hverdagslig fugl

De dagene da kjøkkentjenesten skal gjøres unna i en fei er det greit å ty til "alt i et panner".  Husets kjøkken besitter en egenimportert romslig suppe/wokepanne som er flittig i bruk både på ukedag og i helger.

I den kokes sauser inn, supper blir trukket og hverdagsmat i en fart serveres rett fra pannen.


Den fylles litt etter prinsippet man tager hva man haver og håper det beste.........Et prinsipp som stort sett fungerer greit, bare man har gjort litt forabeid.  Trikset for at dette skal lykkes er å ha godt med grønnsaker i skuffen og en og annen frisk urteplante stående på benken.  Slik sikrer man både sunnhet og smak.

Som i denne enkle
HVERDAGSKYLLINGEN


4 kyllingbryst uten skinn
1 hakket liten løk
1 fedd hakket hvitløk
2 1/2 dl kyllingkraft
Frisk estragon
Broccolitopper i små buketter
Aspargestopper
1/2 dl fløte
Salt og nykvernet hvit pepper
Litt olje til steking

Mandelpoteter

Salt og pepre kyllingbrystene som stekes gyldne i medium varm panne en fem minutters tid.  Tilsett hakket løk og hvitløk midtveis i stekingen.  Snu kyllingbrystene underveis og rør jevnlig i løken.  

Ha over kyllingkraften og ha i et par stilker frisk estragon. Kok opp og la koke 5 minutter før du tilsetter grønnsakene.  Kok til grønnsakene er møte, tilsett fløten og kok litt inn. Rør inn litt hakket estragon.

Smak til med salt og pepper.

Her er kyllingen servert med et dryss av friterte strimler av mandelpoteter.



mandag 29. oktober 2012

En klassiker

Det er så rart.  Hvorfor får franskmennene til å lage delikatesser av det som var "huff-mat" i barndommen?

Jeg vokste opp med mat som ikke var av den dyreste sorten.  Indrefilet var aldri på menyen hos oss.  Derimot var røkt kolje, hvalkjøtt, spekesild og lever ofte på vårt middagsbord. Ingen av delene hørte til min favorittspise som barn.

Særlig husker jeg levergryter som det absolutte nullpunkt i min barndoms kulinariske verden. Tyggegummiseigt "liksomkjøtt" og knudrete grå saus..........


Så kom min første tur til Paris.  Der den unge Pepperkverna på tur var preget av manglende franskkunnskap og stor nysgjerrighet på dette sagnomsuste kjøkken.  Gjennom kvelder og netter i den franske hovedstad smakte vi oss gjennom en hel gastronomisk ordbok.

Under mottoet spise først, sjekke etterpå, kastet vi oss ut i en fantastisk matorgie.  Du verden så mye rart vi spiste.  Noe smakte aldeles fortryllende, noe nærmet seg det uspiselige.  Stekte sauetestikler hørte så absolutt til den siste kategorien.......

Gjennom restaurantbesøk om kvelden, etterfulgt av en tur innom slakteren dagen etter for å sjekke, opparbeidet vi stor kunnskap "ut i det franske språk".

En kveld nøt våre ganer et fantastisk måltid.  Noe som måtte være helt fransk, noe vi ikke hadde i Norge.  Morgenen etter bar det rett til nærmeste slakter butikk for å identifisere dette fantastiske kjøttstykke som på menyen het noe slikt som "Foie de Veau".  Noe som smakte så delikat og var så mørt måtte jo minst være det beste, det flotteste, det dyreste stykket på dyret.....Dette måtte vi bare finne ut.

Og der, i kjøttdisken, tronet den.  En skinnende lever???  Kalvelever.  

Var det virkelig mulig?  At riktig tilberedelse kunne snu vår barndoms "gruer meg til middag" mat til en slik smaksopplevelse? 

Der og da lærte vi noe om mat, kokekunst og råvarer. Og at kalvelever er en fantastisk delikatesse.  Om enn ikke tilberedt helt som "hos ho mor".  Den må simpelthen behandles med varsomhet, slik at den blir lett, lekker og rosa inni.  Altså ikke overstekes. Og absolutt ikke kokes ihjel....





BARNDOM LITT À LA FRANKRIKE

Tynne skiver av fersk kalvelever
Salt og nykvernet pepper

Frisk champignon
(jeg bruker en blanding av vanlig og aroma)
Strimlet bacon
Hakket frisk kruspersille

1 lite glass hvitvin
Fløte
Fransk sennep, helst av den grove typen

Rødløk
1 ts brunt sukker
Smør
Litt balsamico

Kokte avkjølte mandelpoteter

Skjær løken i ringer som stekes/karamelliseres i smør i panne. når løken har myknet  har du i brunt sukker.  Når løke er passe karamellisert smaker du blandingen til med balsamico.

Del champignon i grove biter, stek sammen gyldne, underveis har du i baconstrimlene. Smak blandingen til med salt og pepper og vend inn hakket persille.  Hold blandingen varm.

De kokte mandelpotetene stekes hele i smør til de blir gyldne og gjennomvarme. 

Salte, pepre og stek kalveleveren raskt i smør, 1-2 minutter på hver side. Ikke stek for mye, leveren skla være rosa inni. Ta ut av pannen og deglaser pannen med hvitvinen som får koke litt inn.  Ha i fløte og kok inn, smak til med salt og pepper.

Server leverskivene med bacon/soppblanding, topp med løken og napèr sausen over retten.  
Rødvin av god kvalitet passer bra til......

torsdag 25. oktober 2012

Søtt samarbeid

Fredags tidlige ettermiddag. En kosestund på kjøkkenet for mor og sønn.  Sammen nyter vi en kopp nytrukket te og fersk gjærbakst, mens vi planlegger kveldens dessert.  Alternativ etter alternativ diskuteres.

Is? Sorbet eller sjokolade dessert?  Kanskje  noe med frukt?  Eller bær?  Kald eller varm? Og hvordan skal den pyntes?


Vi diskuterer og tenker smattende høyt. Imaginære smaker ruller på tungen. Forslagene er mange og gode, noen så fantasifulle at de er vanskelig å gjennomføre. 

Bollen er spist, teen drukket og valget gjort.  Det blir en kake à la Troika, med bringbærkompott og hjemmelaget geletopp. Noe slikt fikk vi en gang på en "fin middag" på restaurant.  

Arbeidet fordeles etter evne.  Junior tar seg av pynten.  Dessertpynting er et eget fag for profesjonelle. Altfor viktig til å overlates til amatører på området, så her er arbeidsfordelingen gitt.

Jeg setter stor pris på våre nære stunder på kjøkkenet.  Etter som unger gror til blir slike øyeblikk sjeldnere, andre interesser overtar. Derfor er det så viktig å ta godt vare på hvert eneste et.  Lime det inn i livets minnebok, slik at det bevares for ettertiden......

Vårt søte samarbeid om fredagens dessert blir et gyldent øyeblikk, et godt minne å ta med videre i livet.  I ro og fred tilberedes kveldens lekre dessert.  Felles glede over gode smaker skaper gode stunder, kjøkkenet er en viktig arena for familiens fellesskap.


ET SØTT ØYEBLIKK
Nok til 6 personer

Bringbærkompott/Gele:
400 g frosne bringbær
2 dl hvitvin
1 dl vann
120 g sukker
1 kanelstang
1 vaniljestang
3 ark gelatin

Sjokoladeganache:
150 g mørk sjokolade 
1 dl fløte
25 g smør
Evt. cognac 

Nøttebunn:
75 g nøtter
60 g sukker
1 stor eggehvite

Pynt:
Mørk sjokolade
Hvit sjokolade

Serveres med litt vaniljeis.

Start med bringbær kompott/gele. Del vaniljstangen og skrap ut frøene.  Ha vaniljestang og frø sammen med vin, vann, sukker og kanelstang i en kjele og kok opp.  Ha i bringbærene og gi et nytt oppkok.  La trekke ihvertfall en time, det kan gjerne stå natten over i kjøleskap.  Saften bør være kald. Fjern evt. kanelstangen etter en stund, smaken av kanel kan bli sterk.

Gele:
Sil kraften av bringbærblandingen. Du skal bruke 2 1/2 dl til geleen, resten heller du tilbake over bærene.  Legg gelatinplatene i kaldt vann en 10 minutters tid. Kryst vannet ut av platene, varm 2-3 ss av saften, løs opp gelatin i denne, bland den oppløste gelatinen i resten av saften.

Kle en form på cirka 20 x 25 cm med plastfolie og hell geleen over i denne.  Sett kaldt til det stivner.

Sjokoladeganache:
Hakk sjokoladen.  Kok opp fløten, rør inn sjokolade og smør.  Smak evt.til med cognac.  Kle en form på cirka 20 x 25 cm med folie, bre sjokoladeganacheen utover og sett kaldt.

Nøttebunn:
Mal eller hakk nøttene.  Stivpisk eggehviten, etterhvert helles sukkeret gradvis inn mens du pisker.  Vend inn nøttene.  Bre deigen ut på bakepapir, du trenger en bunn som tilsvarer størrelsen på formene du har brukt.  

Stek på 180 grader i cirka 15 minutter.  Avkjøl.

Pynt:
Smelt mørk sjokolade. Gjøres enkelt ved å smelte noen biter i en plastpose i mikroovnen.  Pass på at det ikke blir for varmt, det brenner seg raskt.  Alternativt smeltes sjokoladen i vannbad og has i en sprøytepose.  Sprøyt tynne streker i mønster på en bakepapirkledd plate.  La stivne. 

Gjenta operasjonen med hvit sjokolade som du sprøyter over den mørke slik at det blir et fint mønster. NB!!, her trengs virkelig en ekspert......!

Servering:
Skjær til nøttebunnen, tilpass ganacheen og legg den oppå. Til slutt legges geleen på og plastfolien dras av.  Skjær evt. kantene pene. Del kaken i seks.

Serveres med litt av bringbærkompotten i glass ved siden av, dette kan gjerne toppees med en klatt god vaniljeis.  Pynt med sjokoladedekor.

tirsdag 23. oktober 2012

Absolutly høst

Jeg elsker byen om høsten.  Når løvet danser i luften og parkenes våte gress dekkes av løv i alle farver.  Asfalt som aldri blir helt tørr, skinner i lave solstråler.  Gatene fylles av folk som har funnet frem skjerfet.  Snurret beskyttende rundt kald nakke og åpen jakke. Travelt på vei mot steder det er viktig å nå.......

En langsom rusletur i byens travle høstgater er balsam for sjelen.  Vasse i nedfallsløv i en stille Slottspark.  Sitte en kort stund på benken og følge et fallende løv på dets avskjedstur mot gresset.

Ettertenksomhetens og melankoliens tid.  Med god plass til mange tanker.  På tider som har vært og tider som skal komme.  Høstens er sjelens selvangivelse.  Hva rakk jeg i sommer, hva skal jeg gjøre i vinter?

Dagene blir roligere, livet får god plass. Ihvertfall når man kan spasere ubemerket mellom høsttravle byfolk.  Finne et hyggelig kaffebar, treffe tilfeldig på gamle kjente. Be dem med hjem til improvisert kveldsmåltid med rødvin og hyggelig prat.

Servere rykende varm suppe. Akkurat den riktige høstmaten.  Næringsrik, varm og nøysom.......


På min yndlings matbutikk/kaffebar i Oslo, Flaneur i Briskebyveien, finner jeg rå merguezpølser fra Idsøe.  Som løfter en enkel potetsuppe til et høstlig høydepunkt.

Servert med västerbotttenost-gratinerte crostini toppet med hakkede valnøtter, knasende syrlig frø fra granatepler og frisk karse er dette høstmat med sjel og smak.



HØSTSUPPE
Til 4

10-12 mandelpoteter
1 liten neve grovhakket løk
2 fedd fersk hvitløk, grovhakket
4 vårløk i ringer
Noen ringer fersk rød chili
(ikke for mye, merguezpølsene er sterke)
Salt og Pepper
1 dl fløte

Tilbehør:
Crostini av surdeigsbaguett
Smeltet Kvitseidsmør
Fingersalt
Creme Fraiche
Västerbottenost i terninger
Noen hakkede valnøtter

Karse
Granateple
8 rå merguez pølser

Ha alt, unntatt fløte, salt og pepper,  i en kjele og fyll med vann til det dekker såvidt.  Kok alt mørt, hell halvparten av kokevannet i en bolle.

Miks med stavmikser til glatt og smidig suppe. Spe evt. med litt mer av kokevannet.

Ved servering kokes suppen opp med fløten, la koke litt og smak til med salt og pepper.

Lag crostini av baguetten.  Jeg foretrekker surdeigsbaguett, men vanlig kan da også brukes.  Skjær tynne skiver som du pensler på begge sider med smeltet smør.  Dryss over noen få flak salt på hver skive.  Legg skivene på bakepapir og stek lett gyldne i stekeovn på 200 grader.  Jeg snur gjerne skivene   en gang underveis.  Avkjøl.


Bland osteterninger med litt creme fraiche og smør på baguetteskivene. Gratiner i oven.  Server varme som tilbehør til suppen, dryss gjerne over litt hakkede valnøtter.

Stek merguezpølsene, del i store biter.  Server suppen rykende varm, med pølsebiter, frisk karse og frøene fra granateplet.

mandag 22. oktober 2012

Uken søte start

Det er mandag. Ingen tvil om det.  Tidlig opp.  Alle mann er mandagstrøtte. En helt ny uke ligger foran oss.  Og vi vil ikke riktig gi slipp på helgen enda.  Vi ønsker oss mer fri. 

HØRER DERE???!!!!

Vi vil ha en langsom morgen.  Er rolig dag.  Pusle hjemme på kjøkkenet.  La duften av nybakt kanelbolle bre seg langsomt på kjøkkenet. Trekke en kopp god te. Og spise lun gjærbakst mens det spraker lystig på peisen.

Høres ikke det herlig ut? 

Men akk og ve, sånn blir det ikke.  Virkeligheten kaller.  Høyt og tydelig!  Raskt i gang.  Våken og opplagt, ut til skole og kontor. Der verden sitter og venter på oss.  Det er nok sånn det blir i dag og.

Men før vi går setter vi en kanelbolledeig til kaldheving. Slik at duften av nybakte kanleboller kan bre seg liflig i heimen en mandags ettermiddag.

Og det skal være nøtter i og!


ANDRE BOLLER PÅ EN MANDAG
Ca 25-30 boller

Deig:
50 g fersk gjær
5 dl melk
1 1/2 dl rårørsukker
Litt salt
2 ts kardemomme
150 g mykt smør
Ca 15 dl mel

Fyll:
150 g mykt smør
Frøene av en stor eller to små vaniljestenger
1 dl rårørsukker
1 toppet ss kanel
2 ts kardemomme
200 g hakkede nøtteblanding

Toppes med:
Hakkede nøtter
Perlesukker
Egg til pensling

Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett resten av melken når gjæren er oppløst. Dersom du vil kaldheve deigen bruker du kald melk.  Ønsker du å heve deigen raskere lunker du melken til fingervarm.                                                             Bland inn sukker, salt og kardemomme.  Ha så i smøret i terninger før du tilsetter melet.  Deigen skal arbeides skikkelig.  Jeg lager alltid gjærdeigen i min Keenwood, og denne lar jeg gå et kvarters tid.                                                                             
Sett deigen til heving, enten kaldt eller varmt.  Når den er ferdig hevet kjevles den ut til to rektangler på cirka 25 ganger 40 cm.       
                       
Til fyllet røres smør, sukker og kryddderier sammen.  Bre smør blandingen utover deigen og dryss med hakkede nøtter. Rulle deigen stramt sammen fra langsiden.  Skjær hver del i 12-15 snurrer.                                                          

Sett på bakepapir eller i muffinsformer. La etterheve i 40-50 minutter. Pensle snurrene med sammpisket egg, dryss over grovhakkede nøtter og perlesukker.  Stek midt i ovnen på 250 grader i cirka 10 minutter.

torsdag 18. oktober 2012

EN SEIBIFF IKKE HELT SOM VANLIG

Fredag.  Det er fisk det.  Ihvertfall hos oss.  Om dagens program tillater, starter fredagen med en morgentur til fiskebåtene på Aker Brygge. Som trofast legger til kai i de tidlige morgentimene. 

Handelen er livlig, her er mange ute etter godbitene. Spesielt står fersk fisk høyt i kurs hos mange med asiatiske aner.  Med kresen kjennermine velges fisken ut.  Små fisker. store fisker. Flate fisker og runde fisker.  Aller helst bør man være tidlig ute, for å sikre akkurat den fangsten man aller helst vil ha.

Men, akk.  Tidlig har aldri vært min favoritt. Jeg er nok heller et " litt senere menneske", og vel så det.....  Så jeg tar det jeg får, og er fornøyd med det.  Som dagens ferske seifangst.


Så har jeg da ingenting i mot sei.  Tvertimot.  Jeg synes sei er en flott fisk som tåler litt trøkk i tilbehøret.   Og gjerne et glass rødvin til.  Som så ubetinget hører med til fredagskosen.

Og siden jeg liker tradisjonsmat, serverer jeg gjerne en seibiff med løk.  Men den behøver ikke være av den tradisjonelle sorten.  Den kan serveres på så mange måter.  Som denne.  Her kommer løken i risottoen.  I rikelige mengder nå som løken fremdeles er fersk.  Her har jeg brukt både fersk gul løk, sjalottløk, hvitløk og gressløk.  

Chili og sitrongress bringer smak av fjerne himmelstrøk, honningglaserte gulerøtter gir et nyfikent preg til retten. Når det toppes med smaksrikt rekeskum og sitronolje som tilbehør er fredagens seibiff nesten ikke til å kjenne igjen.


GRILLET SEIBIFF MED LØK OG NOGO ATTÅT
Fredagsfisk til to:

Fersk seifilet
Salt og nykvernet hvit pepper
Olje til pensling


Risotto:
120 g arboriris
1/2-1 dl hvitvin

Ca 1/2 l rekekraft
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket fersk gul løk
1 fedd finhakket hvitløk
Finhakket gressløk
50-100 g revet parmesanost
2 ss meierismør
Salt og pepper

Sitronolje

FInhakket gressløk

Rekekraft:

Skall av 1 liter reker
Noen ringer fersk rød chili
1 fedd hvitløk
Litt olje
1 dl hvitvin
Vann

Rekeskum:

1/2 liter rekekraft
1 dl fløte
Fersk chili
Sitrongress

Honningglaserte gulerøtter:

Knaskegulerøtter
1 appelsin
1 ts sukker

Rekekraft:
Start med rekekraften, den skal brukes både til risotto og saus.  Rekeskall surres lett gyldne i olje sammen med fersk rød chili og hakket fersk hvitløk.  Ha over hvitvin og kok inn. Fyll deretter på med vann til dette dekker rekeskallet.  


La koke under lokk en halv times tid. Sil av.  Halvparten av kraften brukes til risotto, resten kokes inn til saus.

Rekeskum:

Tilsett finsnittet sitrongress og evt. mer chili til kraften og reduser over kraftig varme.  Sil av. Tilsett fløte og fortsett å koke inn til passe konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.  Ved servering skummes sausen med en hurtigmikser.

Risotto:
Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden. Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.


Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.


Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.


Finhakk gressløk, bland halvparten i risottoen, resten i sitronoljen.


Honninglaserte gulerøtter:
Skrell gulerøttene, del i passe biter og kok i lettsaltet vann.  Press appelsinen, tilsett sukker og kok inn.  La gulerøttene få et oppkok i appelsinsirupen. Vend de godt om slik at de blir glaserte rundt det hele.


Hakk gressløk fint, bland halvparten inn i risottoen, den andre halvparten i sitronoljen.
Del seien i passe biter, salte og pepre og stek i grillpanne.

Skum opp sausen, drypp over fisken, og server med sitron/gressløkolje til.

Lunsjen er servert!

I dag er det hjemmekontor.  Endelig skal det bli fred og ro til å gjøre unna alt det som hoper seg opp når dagene er booket opp av møter, kunder, kolleger som stikker hodet inn for en kjapp diskusjon (som plutselig tar en time),  møter, kunder og enda et møte.

Mailer skal besvares, fakuragrunnlag lages og rapporter skal klargjøres.  Du, så deiligå få sitte en dag uten forstyrrelser.  Gjøre et riktig stort innhogg i avdelingen for dårlig samvittighet.


Og jeg lover på tro og ære at jeg ikke skal la meg forlede til å jobbe på kjøkkenet. Nesten ikke ihvertfall.  Uten om en liten lunsj da.  Som er laget på en-to-tre.

Selv om  jeg synes sesongen er over for nektariner og ferskner for lenge siden, falt jeg for en kurv struttende og modne nektariner hos grønnsakshandleren på hjørnet.  De passer perfekt til lunsj i dag. Sammen med litt skinke, nøtter og salat. 

En lunsj som omtrent lager seg selv. Alt jeg behøver å gjøre er å riste nøtter lett i pannen.  Og siden jeg først er i gang med nøtter..........kan jeg kanskje sette en liten nøttebolledeig.  Med gjær.  Den skal da bare stå der og heve mens jeg jobber......den forstyrrer ikke i arbeidet.

LUNSJ FOR  DEN HJEMMEARBEIDENDE

Parmaskinke
Blandet salat, gjerne med ruccola
Pistasienøtter
Modne nektariner
Hvit Balsamico

Rist nøttene lett i pannen.
Skjær nektarinene i båter, legg opp salat, skinke og nektariner.

Dryss over nøtter og drypp en god hvit balsamico over det hele.  To drag med pepperkverna, et par skiver godt brød.  Og lunsjen er servert!

Mens bolledeigen hever......


fredag 12. oktober 2012

Helt på tampen

Høstfargene setter stadig sterkere preg på bybildet.  Utenfor stuevinduene lyser det i gule og oransje blader på trærne, i bakgården danser store løv lekent i luften før de faller til ro på brosteinene. I barnehagen rundt hjørnet er det søle, regndress og høstlig lek.

Gradestokken kryper ned mot null, kveldene kommer tidlig. Da er det deilig å komme hjem, krype opp i sofaen med en god bok.  Eller et inspirerende matblad.

Første gang jeg flyttet utenlands, noe som begynner å bli noen år siden, var det en fantastisk opplevelse å handle mat.  For et utvalg! Så mye vi ikke hadde tilgang til i Norge.  Ihvertfall ikke i nærbutikken på hjørnet.


I Brussel bugnet butikkene av grønnsaker, kjøtt, skalldyr, eksotiske frukter og lekker sjokolade.  Ååå, som jeg gikk berserk i hyllene til tider.

Handleturen endte som regel i bladkiosken der lekre og inspirerende matblader fra all verdens kanter ga inspirasjon og nyttig kunnskap.

Belgiske oktoberkvelder var like våte og hustrige som norske høstkvelder.  Da var det kosestund å sitte foran peisen, lytte til regn og vind på glasstaket i vårt stilige townhouse i utkanten av Brussel. Med et matblad. Og noe godt i glasset.



Nå begynner det å komme en del gode norske matblad i handelen.  Men fremdeles kan jeg savne franske, engelske, tyske, spanske, italienske, amerikanske, sørafrikanske........

Helt til en vennlig sjel gjorde meg oppmerksom på en super nettside for "matbladaddicts".


På "bladkongen.no" finner du en egen side for mat og vinblader. Her er utvalget av både norske og internasjonale matblad stort. Fristelsene står i kø.  Du finner både franske, spanske, amerikanske, tyske, engelske, australske.........., om mat og vin, for amatører og profesjonelle, de har til og med et eget sjokoladeblad.  Gjett hva jeg skal stikke nesa ned i når høststormene setter inn?

Men først skal vi ha fredagskveld med god middag og fristende dessert.  På besøk hos snille venner med stor hage, der høsten har gjort sitt fargerike inntog, ble årets siste rest hentet inn.

Så kveld blir det en dessert:

HELT PÅ TAMPEN

Høstdessert for tre.

60 g brunt sukker
60 g mel
60 g smør
20 g store havregryn
50 g hakkede nøtter

Rabarbra
Blåbær, skogsbær eller solbær
Smør
Sukker


Lag crumble av mel-nøtteblandingen. Smuldre alt sammen og legg på bakepapir.  Stek i ovn på 160 grader til det hele er gyldent.  Beregn en 10-15 miunutters tid. Avkjøl.

Rarbarbra som høstes så sent må behandles litt før bruk.  Skrell og del den i biter på 3-4 cm.  Surr myke i stekepanne med smør, dryss på sukker som får smelte med.

Legg crumble, bær og rabarbra lagvis i sylinderformer. Ha crumble på toppen. Stek i 10 minutter på 200 grader.  Server lune med en kule vaniljeis på toppen.

mandag 8. oktober 2012

Fra hav og vidde

Fra gode venner i nord kom smaksrik gave i posten.  Lekre flasker med smak.  Mye smak.  Kjøkkenet ble straks gjort om til smakslaboratorium.  Familien smattet og smakte. Både store og små kastet seg over oppgaven med stor iver.  Og forslagene til bruksområder ble mange og fantasifulle.

Mye skal prøves ut i hustrige høstkvelder.  Denne kassen rekker nok både til forretter, hovedretter og desserter.  En lun sjokoladedessert med moltekrem à la REISA står høyt på ønskelisten.  For ikke å snakke om en passe moden Brie de Meaux med hjemmelaget tyttbærgele.

Husets yngstemann, B. som er 12 år, snart 13, og fullbefaren gourmet, er en stor elsker av tyttebærsirup som saus til andebryst, vilt eller hjemmelaget andeconfit. Nå kom ideen til flere sauser på løpende bånd.
Kreklingsaus til lam, blåbærsaus til hjort.   Og hva kan man ikke bruke moltesirup til?


Mor og far falt straks for kombinasjonen laks og molter.  Hva kan vel være mer norsk enn det?  Salmaen ble hentet frem, smaksløkene startet arbeidet og kveldens gourmet-test var i gang.

Resultatet var en spennende og smaksterk kombinasjon av salt og søtt, skarpt og sterkt. Kjøleskapskald Salmalaks, chili og moltesirup var et lekkert kveldsmåltid sikret på kort tid.

EKSOTISK HURTIGMAT FRA NORD

Kald Salmalaks
Fersk rødløk
Fersk rød chili
Lodderogn
Sitronolje
Nykvernet hvit pepper

Creme Fraiche

Tørket Rosèpepper
Konsentrert moltesirup fra Reisa


Skjær laksen i små terninger.  Hakk rødløk og chili.  Rør sammen lakseterninger, rødløk og chili, rør inn lodderogn etter smak.  Bind det hele sammen med litt sitronolje. Smak til med nykvernet hvit pepper.  Lodderogn er salt, så du behøver ikke salte.

Lag fine runde "kaker" som toppes med 1 skje creme raiche.  Drypp moltesirup som saus på tallerken.  Pynt med knust rosèpepper.

Blog Widget by LinkWithin