Blogglisten

onsdag 22. februar 2012

En liten fugl.....

Sist uke var det lansering av Hummingbirds nye kakebakebok. Og vi var med. Mor og sønn. Helt siden høstferieturen til London, hvor besøk på Hummingbird Bakery på Nothing Hill sto på programmet, har kokken B. på 12 vært lidenskapelig opptatt av cupcakes.

Når innbydelsen til lansering kom, sto begeistringen i taket. Mors små innsigelser om at det nok ikke gjaldt han ble overhodet ikke tatt alvorlig. Klart han skulle på lansering. Han er jo en stor fan! Skulle bare mangle.........

Etter lang tids forhandlinger (les: mye mas.....) ga morshjerte etter. En velvillig lærer bevilget en time fri, mor og sønn avtalte å møtes hos United Bakeries på Karl Johan, og med ett var verden rosenrød og søt.


Vi kom, vi så, vi smakte. Med bok under armen gikk kakekokken lykkelig tilbake til skolen.

Når mor kom hjem sivet herlige dufter fra kjøkkenet. Kakekoken var i full sving, cupcakes var bakt, inspirert av Hummingbird. Oppskriften er sånn cirka hentet fra boken og modifisert etter kokkens humør.




SJOKOLADE CUPCAKES

15 cupcakes


80 g smør

250 g sukker

220 g mel

2 ss kakao

1 ts bakepulver

1 knivsodd salt

2, 5 melk

2 egg

Glasur

400 g melis

100 g kakao

150 usaltet mykt smør

1/2 dl melk

Bland smør, sukker, mel, bakepulver og salt og kakao. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Pisk egg og melk sammen og bland inn. Kjør sammen til blandingen til det blir en glatt røre.

Fordel røren i muffinsformer. Fyll bare trekvart. Stek på 190 grader i 15-18 minutter. Avkjøl.



Til toppingen kjører du melis, kakao og smør i kjøkkenmaskin, spe med melk til passende konsistens. Legg på et raust lag glasur.

torsdag 16. februar 2012

Fisk på en fredag

Nå er det sannelig på tide med en ny runde med Pepperkvernas tradisjonelle fredagsfisk. Hele Pepperkverna familien er glad i fisk. Som ofte serveres på fredager. Hvis en av oss rekker fiskehandelen.

Skulle tiden bli for knapp er torsk fra Strøm eller Salmalaks redningen. Den får vi som regel hos vår lokale Meny butikk. Delikat og fersk er den en utmerket råvare for litt helgekos.

Denne fredagen har mor gjort innkjøp hos Georg Nilsen Fisk og Vilt . I mange år kunne vi nyte godt av god fisk og topp fagkunnskap hos Georg Nilsens "gamle" butikk nederst i Frognerveien. Helt til husleieøkninger tvang den tradisjonsrike fiskehandleren til å flytte. I dag holder de til på Majorstua. Fra tid til annen prøver jeg å rekke en tur innom for å "mimre om gamle dager". Da kommer jeg alltid hjem med fristende fersk fisk og gode oppskrifter.




Når jeg først var på de kanter stakk jeg som snarest innom Olivier & Co. og kjøpte med meg sennep til sausen. Dagens variant er smaksatt med eple, sopp og pære. Mikset med majones eller som smakstilsetning i sauser gir den et løft både til fisk og kjøtt.


Som denne ukes fredagsfisk. Laget med gode innspill fra matglad fiske-ekspert hos Georg Nilsen.

SKATEVINGE À LA GEORG

Fersk skatevinge

Klaret smør til steking
Salt og nykvernet hvit pepper
Radicchio rosso salat
Parmaskinke
Kapers
Bladpersille
Fersk hvitløk
Sitron

Sennep med eple, pære og sopp

eller annen sennep
Hellman majones
Hjemmelaget Aioli

Mandelpoteter
Meierismør
Salt og pepper

Skrell og del potetene i store terninger. Kok opp og la trekke 2-3 minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og la potetterningene dampe tørre et par minutter. Ha i en stor klatt meierismør, sett på lokket og rist hardt noen ganger på kjelen. Legg potetterningene over i ildfast form og stek gyldne og sprø i stekeovn på 210 grader. Salte og pepre.

Bland aioli med Hellman majones, cirka halvparten av hver, smak til med sennep, salt og pepper.

Riv parmaskinken i strimler og stek sprø i litt olje i pannen. Ha over finsnittet rød radicchiosalat og stek til det faller sammen, la kapers steke med. Helt til sist has i hakket persille og hvitløk som får surre med et minutt eller to mot slutten. Smak til med sitronsaft.

Stek skatevingen i klaret smør.

Server på oppvarmede tallerkner, topp med radicchioblandingen og server potetterninger til. Server med majonessausen ved siden av.

tirsdag 14. februar 2012

Dessert for de som vil være ekstra kjærlige

I dag skal mine kjære få en søt overraskelse. På dessertbordet kommer en liten godsak som mor planla og preparerte i smug i går kveld. Dagen i dag er dagen for kjærlighetserklæringer. Har jeg forstått.

Vi har vært raske til å adoptere skikken med Valentinsfeiring. Butikker bugner av gaver og oppmerksomheter. Og røde hjerter. Nå skal vi alle erklære vår kjærlighet til den som står oss aller nærmest.


Røde roser, truser med hjerter. Krus med kjærlighetsviser i hanken, lovemovies, hjerter på sengetøy, parfyme for dagen. Det er ingen ende på hvor mange kjærlighetserklæringer man kan velge mellom.


Min inneholder pære og serveres i glass:


KJÆRLIGHETSDESSERT TIL HELE FAMILIEN


Pærer

Vaniljestang

Sukker

Vann

1 anisstjerne

Litt sitron


Fløte

Sukker

Poire Williams (pærebrennevin)

Eller Cognac

Mandelkaker som du finner her


Hjemmelaget vaniljeis


Skrell og del pærene i biter. Kok sammen en lake av sukker og vann. Skrap frøene av en vaniljestang og la frø og stang koke med. Ha i anisstjernen. La pærebitene trekke i laken til de er møre. Ta ut anisstjernen når det er nok smak. Den bør ikke bli for sterk. Avkjøl og smak til med litt sitronsaft.


Knus mandelkjeksene.


Pisk fløte med sukke til krem og smak til med brennevin.


Ha pærene med litt lake i et glas, legg over et lag knuste mandelkjeks og topp med krem. Server en god vaniljeis ved siden av.

torsdag 2. februar 2012

Når noen stikker innom til lunsj

Salmalaks er en flott råvare. Jeg har som regel en liggende i kjøleskapet. Til en rask middag eller som forrett en kveld vi har god tid og lyst på noe godt.

Eller til lettlaget lunsj når noen stikker innom. Uventet. Som her om dagen. Når jeg hadde en "jobbe hjemmefra" dag. For å få ro til nødvendig skrivearbeid.


















Riiiing, riiing på døren. Og ute sto det en "tilfeldig" forbipasserende som sjekket innom. Stor var overraskelsen når hun fant noe hjemme. Som serverte enkel lunsj. Rask laget av rå skiver av salmalaks som fikk marinere en kort stund i lime og grapefrukt juice.


LYNLAKS


Rå salmalaks

1 rosa grapefrukt

1 lime

God olivenolje

Finhakket vårløk

Salt og nykvernet pepper

Romslig med kjørvel til pynt.


Skjær laks i tynne skiver. Press juice av grapefrukt og lime, bland med litt olje. Jeg brukte ca 2 deler grapefrukt til 1/2- 1 del lime. Og noen skjeer olje.


Salt og pepre fisken, hell over marinaden, la stå og trekke noen minutter.


Dryss over finhakket vårløk og topp med rikelig med kjørvel.
Blog Widget by LinkWithin