Blogglisten

søndag 25. desember 2011

Julefred og juletorsk

I dag skal juletorsken på bordet, og med den kommer endelig julfreden til det pepperkvernske hus. Tiden før jul ble hektisk både på jobb og i privatlivet, med mye som skjedde og mye som skulle skje. Og selv om ikke alt var av det gode, har vi kommet oss igjennom og helt frem til julaften. Og vi rakk da den!

Og vi har sikret både julebaksten, syltefleskert og gravlaksen. Ribbe har blitt fortært, grov patè av svin og kylling med masse urter er lagd og spist, marsipan og pepperkakehus er på plass.

Så matlaging har det blitt tid til. Verre er det med bloggingen som har blitt sørgelig nedprioritert i travle tider. Og så nå som vi har hatt så mye god mat........


Og god mat skal på bordet i dag og. Første juledag har vi torsk. Dermed basta! En skikkelig juletorsk. Hvert år prøver vi en ny variant. Den må ha smak av jul og passe til rødvinen som er obligatorisk drikke til. Og tilbehøret må gi julestemning og julefred for sinn og gane. I denne retten er det meste av juletilbehøret på plass.

Så med årets variant av den tradisjonelle juletorsken ønsker jeg alle en fredelig og velsignet juletid.

JULETE TORSK

Til 2



Torskefilet
2 små purrer

Tilbehør:
1 kokt egg
2 skiver syltede rødbeter
Hakket frisk persille
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss kapers

Sennepsemulsjon:
1 ss dijonsennep
3 ss olje
Salt og pepper
1 ss vann

Hjemmelaget potetstappe
Revet pepperrot

Sprøstekte biter av bacon confit:

Et stykke bacon på 200 g kokes mørt med urter og løk i vannet. Kok ca 1 times tid. Avkjøl. Skjær skiver og så i biter som stekes sprøtt og drysses over potetstappen.

Alternativt så sprøsteker du småbiter av ribberestene.

Kok egget hardkokt. Avkjøl og hakk plomme og hvite hver for seg. Skjær rødbeten i terninger og bland med persille, finhakket sjalottløk, kapers og eggehakket.

Lag sennepsemulsion, rør sennep, olje og vann sammen til en tykk saus og smak til med salt og pepper.

Kok purrene møre i lettsaltet vann. Stek fisken på grillpanne.

Anrett fisk, purre, eggeblandingen og potetene. Ha revet pepperrot og sprøstekt bacon over potetene og drypp på litt sennepsemulsjon. Skjenk i rødvin og la julefreden bre seg i stuen.

torsdag 15. desember 2011

Aldeles riktig på en førjulsfredag

Denne helgen skal vi virkelig "jobbe julen i hus". Det skal vaskes, bakes, pusses og pyntes. På farefull ferd i skogen skal juletre hugges. Kakao må drikkes og småkaker spises. Marsipan skal knas og formes, mormors smultringer bakes. Fuglene må få sitt nek og balkongen pyntes til jul.

Og så må vi ha førjulskos med god mat og drikke. Som må være lettlaget i alt stresset. Og siden vi er glad i rå laks er denne en:

HELT RIKTIG LAKS

Til 4 personer

400 g fersk laks i tynne skiver

Frisk dill

1 fennikel

2 ss kapers

1 sitron, helst økologisk

4 ss god olivenolje

Havsalt og friskkvernet pepper




Hakk dillen fint. Riv skallet av sitronen fint.



Skrell og skjær fennikel i tynne skiver. Press saft av sitronen. Bland fennikel, kapers, dill og sitronskall sammen, rør inn olivenolje og sitronsaft til passe syrlig. Salte og pepre.

Anrett lakseskivene på tallerken, legg salaten på midten, drypp litt god olje rundt, og kvern over pepper.


Et glass kaldt hvitvin, hyggelig selskap og tente lys gir god julestemning i heimen.

mandag 12. desember 2011

Søtt,salt og mørkt

Etter en lang periode med "bloggefri" er Pepperkverna tilbake på kjøkkenet. I full gang med juleforberedelser. Men tro nå endelig ikke at Pepperkverna har ligget på latsiden og godgjort seg til jul.

Å neida du. Fritiden har vært vel anvendt. Og travel. Både av arbeid og med kjøkkeneksperimenter av velykket og ikke fullt så vellykket karakter. Og så har Pepperkverna vært utenlands. I Provence for å vinterstenge hus.



Så julemat og juleknask har latt vente på seg. Ikke lett å opparbeide den store julefølelsen når solen stråler varmt og vakkert over den provencalske landsbygden.

Et skrått blikk over flyvingen, under innflyvningen, mot et panorama av havnen i Marseille badet i sol fikk snarere frem sommerfølelse. Og når gradestokken krøp opp mot 20 i skyggen, solen strålte over et blått Middelhav og lunsjen ble inntatt utendørs i kortermede T-skjorter var plutselig jul og advent og alt det der laaaaangt unna.

Men også Provence feirer jul. Med julemarkeder hvor mat og drikke preger salgsbodene. Og i supermarkedene rulles paller med julemat frem. På Chateau Val Joanis brakte en rusletur i den vakre hagen oss litt nærmere jul. Så litt jul ble det da........


Vel hjemme har stemningen tatt seg opp, og vi er så smått i gang med å forberede festen. Skjønt den store matauken gjør vi ikke. Etter som vi liker å tilbringe mye tid på kjøkkenet sammen, lager vi helst maten "fersk".

Men noe kos må vi ha. Og karameller hører julen til. I år ble de både:

SØTE, SALTE OG MØRKE

100 gmørk sjokolade (70%)

110 g sukker

1 ½ dl fløte

100 g glukose (fåes på apotek)

2 ts vaniljesukker

10 g smør

Salte pistasienøtter

Bland sukker, fløte, glukose og vaniljesukker og kok opp under omrøring. La koke under omrøring til alt er godt oppløst og temperaturen når 118 grader. Det tar ca 30 minutter. Dersom du har kan du bruke elektronisk steketermometer for å kontrollere temperaturen.

Hvis ikke må du gjøre ”karamelltesten”: Hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen en ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.



Hakk sjokoladen. Når karamellmassen er ferdig blander du inn sjokoladen og smøret. Rør til en glatt og smidig masse. Hell massen over i en bakepapirkledd form, f.eks en brødform. Legg en salt pistasienøtt på toppen med passe mellomrom, så store som du vil ha karamellene.



La stå til avkjølt. Del opp til passende biter som pakkes i cellofan.
Blog Widget by LinkWithin