Blogglisten

mandag 31. oktober 2011

What can you make of this?

Grønnkål har aldri vært noen stor favoritt her i huset. Ufortjent har den hatt rykte som en liten kjedelig sak, som vi ikke helt har visst hva vi skulle gjøre med. Joda, tilberedelesrådene var der, koke, smørdampe osv. Og vi har prøvd dem alle. Uten at begeistringen har stått i taket.

Synd er det. For grønnkålen er en sann vitaminbombe. Proppende full av A og C vitamin og sunnhetsbringende fosfor og jern. Fargesterk, flott å se på og sunn. Og så så vi lyset.



En smakssterk lunsj på økologisk matmarked i London der grønnkålen ble et hyggelig bekjentskap. Lett forvellet i salat med mye smak var den perfekt tilbehør. Som herved anbefales på det varmeste.




SALAT TIL GRØNNKÅLENS FREMME


Frisk grønnkål

Soltørkede tomater


Sorte oliven

Rosiner

Pinjekjerner


Dressing:

1 ss akasiehonning

1 ss dijonsennep

2 ss balsamico

1 ss finhakket rødløk

Olivenolje

Salt og nykvernet pepper

Skjær grønnkålen i strimler som forvelles i lettsaltet vann til den har passe tyggemotstand. Renn godt av og avkjøl.


Rist pinjekjernene lett i tørr panne.


Miks alt til dressingen uten oljen. Visp inn olje, først dråpevis, deretter i tynn stråle mens du visper.


Bland alt til salaten og vend inn dressingen. La trekke noen minutter før du serverer som tilbehør til kjøtt eller kylling.

onsdag 26. oktober 2011

Go west for taste of east

Årets høstferie gikk rett vest. Til London. Noen dager i storbyens ståk, bråk og mangfold brakte mange opplevelser. Særlig for en førstereisgutt på 11. Med skyhøye forventninger. Og mange timer Harry Potter som forberedelse.

Turplanene var spikret og klare. Madame Tussaud skulle besøkes. Londons fantastiske Naturvitenskaplige museum sto på programmet, likeså naboen Museum of Science. Sherlock Holmes og Baker Street måtte avlegges visitt. Big Ben og Buckingham Palace skulle besees, også Tower var med på listen.

Aller øverst sto Hamleys, Londons berømte lekebutikk. Et paradis på 7 etasjer. Stappende fulle av leker, bamser, lego, duppeditter og elektrogadgets. Alt hva et 11-årig hjerte kan begjære.........



Og magien slo til fra første stund. Da vi sen kveldstid tumlet ut av Paddington stasjon og rett inn i eventyret. Black cabs, to-etasjers busser og yrende folkeliv satte stemningen for resten av oppholdet.

Som ble en kosestund for hele familien. Mor fikk lurt inn et besøk på Harrods fantastiske Food Halls og en snartur til yndlingsbokhandleren "Books fos Cooks", en herlig liten bokhandel bare med kokebøker og en liten restaurant hvor maten fra bøkene serveres.

Junior fikk stjerner i øynene og cupcake i hånden når Hummingbird Bakery dukket opp på høyre side av gata. Da var lykken stor.

Og når kvelden ble tilbrakt i Sohos Chinatown i selskap med crispy Peking And og hoi sin saus,var det hele fullbrakt. Etter at B på 11 tilbrakte en uke av sommeren på kinesisk språkkurs i regi av Oslo sommerskole har nysgjerrigheten på alt kinesisk vært stor. Det var også gleden da gutten ble belønnet med et stooort smil og varme ord fra servitøren når bestillingen ble gjort på flytende kinesisk.

Men aller størst var det da ekornene i St. James park spiste nøtter fra hånden.............



AND MED ØSTLIGE ANER


Andebryst
Sechuanpepper
Salt

Saus:
1-2 ss akasiehonning
2 ss presset limejuice
1 ss balsamico
1 ss oystersauce
1 ts tørket korianderfrø
2 stjerneanis
Smør


Tilbehør:
1 gulrot i juliennestrimler
1 persillerot i juliennestrimler

Dressing av:
Frisk bladpersille, hakket
2 ss god olivenolje
1 ss balsamico
1/2 ss limejuice
Salt og nykvernet hvit pepper

Tynne ringer av rå vårløk
Tynne strimler av persillerot til fritering

Kokt ris
Finhakket fersk hvitløk
Finhakket fersk rød chili



Begynn med å la juliennestrimlede grønnsaker ligge i isvann en times tid. Da blir de sprø og fine. La renne godt av før bruk. Vend i dressingen noen minutter før bruk.

Bland alle ingrediensene til sausen, utenom smøret.


Rut andebrystene og gni inn med salt og knust sechuanpepper. Stek i gryte 7-8 minutter på skinnsiden, hell av fettet, snu og stek 4-5 minutter. Steketid avhenger av tykkelse. Ta ut andebrystene, la hvile og kok ut av gryten med sausen. Kok inn til sausen tykner og rør inn kaldt smør i terninger til passe konsistens, og smak til. Legg andebrystet tilbake og snu lett rundt i sausen som ikke må koke.


Surr hvitløk og chili lett i olje i pannen, og rør inn den kokte risen. La bli gjennomvarm.

Friter persilleroten sprø i olje.

Skjær andebrystene i skiver, drypp over saus. Topp med tynne ringer av vårløk og fritert persillerot. Legg opp ris, topp med juliennestrimlede grønnsaker som er vendt i dressing.

mandag 17. oktober 2011

Blåbæreplekake

Vår familie lever etter prinsippet feires det som feires kan! Så eplets dag, 17. oktober, ble behørig feiret. På forskudd. I helgen.


Husets unge mesterkokk smelte sammen en kake i all hast. Bokstavelig talt. Her gikk alt i mikseren, raskt og efektivt. Deigen ferdig på en-to-tre, epler og blåbær og så en gutteneve med brunt sukker skjødesløst strødd på toppen.


Resultatet ble en praktfull kake. Som forsvant før eplets dag opprant. Så da skulle det ikke forundre meg om det blir eplemuffins i anledning dagen...........



"EPLEKAKE BARE BLÅBÆR" À LA CHEF DE CUISINE


220 g mel

1 ts bakepulver

125 g sukker

1 ts vaniljesukker

120 g mykt smør

2 egg

1 1/4 dl melk

Fyll:

Epler

Blåbær

Rørsukker




Kokken gjorde som følger: Hadde alt til deigen i Kenwooden og mikset sammen til deig med K-armen.Hadde deigen over i en smurt og melet form. Toppet med skiver av epler og blåbær og drysset et par spiseskjeer rørsukker over.



Stekte på 170 grader i 40-50 minutter.


Serverte lun med en god vaniljeis til.


For de som ønsker en noe mer kontrollert fremgangsmåte, kan det være en ide å piske egg og sukker stivt, sikte og blande lett inn det tørre, for deretter å spe vekselsvis med smeltet smør og melk. Toppe med bær, epler og sukker og steke som over.

tirsdag 11. oktober 2011

Plomme til en gammel dame

Det finnes en nydelig gammel dame som har levd et langt og rikt liv. Et liv fylt av gleder og sorger. Og mye arbeid. Med stor kjærlighet har hun tatt vare på alle som er så heldige og nyte godt av hennes omsorg. Det har vært mye latter og det har vært tårer. Mange støttende ord og trøstende stunder. Hun har vært et solid ankerfeste i livet for mange.

Nå har glemselens slør begynt å senke seg over det levde livet. Sakte forsvinner minner, mennesker slettes fra hukommelsen. Dagliglivets kjente gjøremål blir ukjente og vanskelige. Utryggheten inntar hverdagen. Og vi står hjelpeløse tilbake og kan ikke være med på hennes ensomme reise. Lenger og lenger bort fra oss.



Men vår gamle dame har fremdeles gode minner og gleder med seg i bagasjen. Noen minner er sterkere enn andre. Som smaken av plommer. Den bringer frem gode tanker. Fra den gang hun lekende løp i sin tantes frukthage. Eller lå på ryggen i grasset. Så på skyene og spiste plommer...........

Derfor lager vi

ET PLOMMEMINNE FRA GAMLE DAGER

Deig:

75 g smør

1 dl sukker

1 ts vaniljesukker

2 egg

2 dl mel

1 ts bakepulver


Store plommer

Demerara sukker


Fyll:

1 dl fløte

1/2 dl sukker

1 egg

1 dl grovhakkede hasselnøtter


Rør smør, sukker og vaniljesukker hvit. Rør inn eggene. Vend til slutt inn mel blandet med bakepulver. Ha røren i en smurt og melet form.

Del plommene i to, fjern steinene og vend snittflatene i demerarasukker. Stikk plommene i røren, med snittflaten ned.


Mens kaken steker ca 25-30 minutter på 180 grader, lager du fyllet.

Pisk fløte og sukker til krem. Rør i egget. Vend inn de grovhakkede hasselnøttene.


Ha fyllet over kaken og stek videre 15-20 minutter.


Kaken er best samme dag, dagen etter har nøttene lett for å bli myke. Men et er godt det og........
Blog Widget by LinkWithin