Blogglisten

torsdag 26. mai 2011

Årets rabarbra

Hver vår er jeg ute på røvertokt. Jeg sniker meg inn hos venner med gammelt hus og eplehage. Ned mellom vårblomster og ripsbusker, forbi roser i knopp og helt nederst i hjørnet bak syrinen som blomstrer finner jeg den.

Årets spede rabarbra. De første kvistene om våren. Lett rosa, tynne og litt sure, før de riktig rekker å bli for sure. De får gjerne bli med hjem, med vennenes velsignelse.


Rabarbra er en vekst som lett blir glemt. I min barndom hadde alle rabarbra i hagen og rabarbrakompott til dessert var et årvisst vårtegn i nabolagets hjem. Nå har rabarbraplantene forsvunnet fra mange hager, fordi man ofte ikke ser helt hva man kan bruke den til.


Synd er det, for rabarbra kan bringe mange gleder. Den er utmerket til sorbet, saft, syltetøy, terte og ikke minst gammeldagse desserter som kald søt suppe, kompott eller rabarbragrøt. Den passer aldeles utmerket til chutney og kan være spennende tilbehør til kjøtt og fisk.


Og så til kake da. Hvert år prøver vi en ny variant, i år ble den servert lun med følge av vaniljeis. Du verden som den gledet!

ÅRETS RABARBRAGLEDE

3 egg

2 1/2 dl sukker

165 g smeltet smør

1 1/2 dl melk

4 1/2 dl mel

Rabarbra, sukker, rårørsuker,kanel




Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland inn melk, siktet mel og smeltet smør, vend forsiktig inn med en slikkepott.

Skrell rabarbra. Bruker du de førtste spede vårrabarbraene er det ikke nødvedig å skrelle. Del i tynne skiver som du vender i en blanding av sukker, rårørsukker og kanel. La ligge noen minutter.


Hell røren i en smurt og melstrødd form, legg rabarbrabitene på toppen, de synker gjerne ned under steking.







Stek på 200 grader i 40-45 minutter.

søndag 22. mai 2011

Rå og lekker til lyse kvelder

Risotto er for mange vintermat og tung føde. Ris, smør og parmesan er solid mat som ligger tungt og lenge i magen hos de fleste. Derfor serverer vi den oftest i vinterhalvåret.


Men her er en vri som er perfekt for de lyse sommerkvelder. Tilsatt revet skall fra økologisk sitron og servert med rå marinert laks får du en lett og sommerlig variant som passer utmerket til et glass godt hvitvin på en deilig lys vårkveld.


Risotto er enkel å lage, nesten umulig å mislykkes med, og passer derfor suverent som enkel gjestemat om noen skulle stikke innom for å nyte sommerkvelden. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.


RISOTTO FOR LYSE KVELDER

Til to

Fersk salmalaks

Sitronolje

Salt og pepper

Frisk basilikum

120g arboriris
1/2-1 dl hvitvin

Ca 1/2 l kraft, kylling eller fisk

1 finhakket sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

50-100 g revet parmesanost

2 ss meierismør

Revet skall av økologisk sitron

Salt og pepper


Skjær laksen i tynne strimler, bland med sitronolje, tynne strimler av basilikum, salt og nykvernet pepper.

Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden.

Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. Riv sitronskallet fint, du skal bare ha det gule, rør inn. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.


Server risottoen toppet med laksestrimlene.

onsdag 11. mai 2011

Fordi du fortjener det

Fredagskvelden fortjener vi noe søtt og godt. Vi har kommet helskinnet igjennom nok en uke med stress, jobb, skole, fotball, bordtennis, reise, møter, lekser, FAU, Harry Potter, fall på sykkel, masing om lekselesing, tap i Grand Prix, kul på pannen og hoven tommel.


PUH!


Nå skal alt renne av.......Det er fredag. Hvitvin, rødvin, carpaccio av andebryst, breiflabb med pesto, franske oster står på fredagsmenyen. Og så:


FREDAGSKVELDENS SØTE AVSLUTNING

Til 4 sånn omtrent


80 g sjokolade etter smak

2 eggeplommer

2 ss sukker

1/4 dl fløte

2 dl fløte


Jordbær

Melis


1 eggehvite

2 ss sukker

små, små terninger av 2-3 jordbær


Hakk sjokoladen og smelt over vannbad. Visp eggeplommer med sukker. Kok opp fløten og hell over eggenblandingen mens du pisker. Rør inn den smeltede sjokoladen, du må røre jevnt hele tiden. Avkjøl noe, blandingen bør helst ikke holde over 40 grader.


Pisk fløten til en lett krem. Vend inn i sjokoladeblandingen, ha i form og frys Bør minimum stå et par timer i fryseren.


Til pyntemarengs:

Pisk eggehviten stiv, dryss inn sukkeret langsomt mens du pisker hele tiden. Ha i jordbærterningene og pisk lett inn. Sprøyt små marengs på en bakepapirkledd plate, stek på 120 grader i 20-30 minutter, avhengig av hvor sprø du vil ha dem. Jeg liker best at de er myke inni, og sprø utenpå.


Ta sjokokremen ut av fryseren en stund før servering, den er best halvfrossen. Kutt jordbær i små terninger, dryss lett med melis og topp sjokokremen med bær. En liten marengs på toppen og du kan nyte en søt avslutning på fredagskvelden.

torsdag 5. mai 2011

Vår fra nord og sør

Påskeferien ga mange gode opplevelser på matfatet. Noen tok vi med oss hjem. Reisedagen ga rom for en snartur på landsbyens marked tidlig om morgenen. Kafèfrokost med varm croissant og sterk kaffe til de store og en stor kopp chocolat chaud til den minste.

Vi liker så godt denne tidlige morgenstunden når markedshandlerne pakker ut, legger opp, tar en kaffe på kafeèn og gjør seg klare for dagens handel. Stemingen og småpratet, alle hilser, enkelte tidlige morgenkunder, bugnende vogner med flotte varer.

Selv rakk vi både ost, oliven, en "bølgekuttekniv" hos altmuligmannen, og "Honningdamens" fantastiske små asparges. Tynne og sprø som wokes 2-3 minutter, blandes med persillade og spises umiddelbart. Eller som rulles i vått kjøkkenhåndkle, pakkes i koffert og blir med hjem til nord.

Der får de selskap av fisk fra nord, nypoteter og dill, og sammen utgjør de en lett og lekker vårrett.



Har du ingen "Honningdame" med tynne, sprø aparges i nærheten der du bor, kan du bruke vanlige asparges som du deler i to eller tre på langs.






VÅRRETT FRA NORD OG SØR

En bunt grønne asparges

Kapers

Nypoteter med skall

Fersk lysing eller annen fisk

Dill

Olje

Salt og pepper

Smeltet smør

Sitron



Skjær poteten i tykke skiver, vend i olje og legg i ildfast fat. Stek i oven på 220 grader til de begynner få farge, ca 20 minutter. Senk temperaturen, vend asparges i olje og bland med poteter sammen med kapersen, legg på fisken som er saltet og pepret og sett inn fatet i ovnen. La stå til fisken er ferdig og aspargesen mør.



Drypp over smeltet smør, ha på rikelig med dill, skvis over litt sitron og server med et glass kaldt hvitvin. Nyt vårkvelden!

mandag 2. mai 2011

Et lite streif av sol på mitt bord

Påsken ble som seg hør og bør, tilbrakt i et sommervarmt Provence. Som kunne by på deilige varme dager med sol og velsmakende lunsjer. Lune kvelder med middag i hagen, sesongens første jordbær fra Carpentras fulle av smak, og sesongens siste asparges fra Villelaure struttende og friske.

I veikanten blomstret villtimian lilla og vakkert, klar til å krydre det tradisjonelle påskelammet 1. påskedag.



Innkjøpsturer på lokale markeder, ost, fisk, grønnsaker og krydder med smak. Vin fra lokale produsenter, gjensyn med gode naboer og slakterens helt fantastiske kalvecarpaccio overrislet med fersk olivenolje fra landsbyens egen mølle, gjorde ferien til en skikkelig batterilader.

Etter hjemkomsten har vi fortsatt den "sydlige" trenden med velsmakende og fargerike grønnsaker på bordet. Som denne lille "sausen", et lite streif av solskinn på bordet.



Den er enkel og velsmakende og passer både til kjøtt, fisk og kylling.

SOLSKINNSAUS

6-8 tomater

2 sjalottløk

2 dl grønnsaks-

eller kyllingkraft

4 ss meierismør

Frisk basilikum, hakket

Salt og nykvernet pepper




Hvis du har tid, kan du gjerne fjerne skinn og frø fra tomatene, det blir hakket med delikat da. Men det er jo ikke strengt tatt nødvendig.

Grovhakk tomatene. Finhakk løken. Kok opp løk og kraft, kok inn til halvparten gjenstår. Rør inn smøret i biter, ha i tomatene og kok opp. La trekke i 4-5 minutter. Ha i hakket basilikum, smak til med salt og pepper.

Og du har en solskinnssaus klar til servering!
Blog Widget by LinkWithin