Blogglisten

torsdag 14. april 2011

Påskeblått

Har du påskefri og god tid kan du benytte anledningen til å kose deg litt på kjøkkenet. Riktig boltre deg i friske urter til påskelammet, fristende eggeretter til frokost og knallfarger til desserten. Fra fryseren tømmes de siste rester av fjorårets bær og frukter. Nå skal det ryddes plass for årets fristelser. Nå skal det riktig fylles på oksidanter for å fjerne den siste rest av vårslapphet og vinterfølelse.
Både øye og gane skal gledes og i påsken har vi litt ekstra tid. Som vi gjerne bruker til å lage:


PÅSKENS BLÅESTE DESSERT

Bunnen:

1 egg

1 dl sukker

1/2 dl mel

2 ss kakao

1/4 ts bakepulver

1 ss moste blåbær

1 ts vaniljesukker

5 ss vaniljekesam

litt salt



Toppen:

1 fløte

3 1/2 gelatinblad

3 eggehviter

1 1/2 dl sukker

litt vann

250 g moste blåbær


Pynt:

Hvit sjokolade

Jordbærsaus

Skoldede mandler


Til bunnen vispes egg og sukker lett og luftig. Sikt i mel, kakao og bakepulver, vaniljesukker og salt. Bland lett inn. Rør sammen blåbær (jeg bruker frosne som jeg tiner, lar renne av og moser) og vaniljekesam og rør forsiktig inn.


Ha røren i en bakepapirkledd springform (20-22 cm) og stek på 180 grader i 15-20 min. Sjekk med bakepinne for å se om den er stekt. Avkjøl.


Til moussen piskes fløten til krem. Legg gelatin i vann. Pisk egghvitene stive mens du koker sukker og vann til sukkeret er løst opp. Hell sukkerlaken forsiktig i egghvitene mens du pisker hele tiden. Pisk til avkjølt.


Smelt gelatinbladene sammen med litt av de moste blåbærene. Rør inn resten av blåbærene i marengsen, vend inn krem og den smeltede gelatinen med lett bevegelser.


Ha moussen over bunnen og frys. Vil du servere porsjonskaker, stikker du ut bunnen med konditorringer før du fyller moussen over. Det er lurt å legge folie under ringene som du setter på en skål før du fryser disse.


Smelt hvit sjokolade over vannbad. Lag små "gitter" som du bruker til pynt, avkjøl til stivnet. Dra en skje smeltet sjokolade på tallerken, dra over litt jordbærsaus.


Ta ut av fryseren en stund før servering, den er aller best servert halvfrossen.

torsdag 7. april 2011

Fredagslykke

Nå er vi der snart igjen. Fredagskveld og helgestart. Godfølelse og avslapping. Og våren som kommer for fullt. I bakgården titter snøklokker frem, på fortausrestauranten i nabohuset fylles bordene opp av solhungrige byboere. I heimen er fotballskoene på plass i gangen. Så mye å glede seg over!

"Bloggingen" har den senere tiden lidd sterkt under en senebetennelse i skulderen, som nå er på bedringens vei. Ingenting en god burgunder ikke kan fikse.......


Og en god burgunder kan så absolutt gå sammen med fredagsfisken. Som er et nostalgisk møte med lettsaltet torsk og ertepurè.


Lettsaltet torsk er en flott fiskevariant, stekt eller grillet blir smaken distinkt. Og ertepurèen lager vi av selskapserter, det gir en vårlig og søtlig smak som passer godt til det salte. Syren som balanserer det hele kommer fra en lett smørsaus. Toppet med sprøstekt bacon og stekte poteter blir det et smaksrikt fredagsmåltid.


GOD GAMMELDAGS TORSKEMAT


Lettsaltet torskefilet

Mandelpoteter i små terninger

Sprøstekt bacon


Ertepurè:

200 g petit pois (selskapserter)

1 dl Fløte

Litt melk

Salt og nykvernet hvit pepper


Saus:

1 finhakket sjalottløk

2 dl hvitvin

2 dl fiskekraft eller buljong

1 dl fløte

Smør i terninger

Frisk sitronsaft

Salt og nykvernet hvit pepper

Frisk timian til pynt


Start med sausen: Ha sjalottløk, hvitvin og kraft i en gryte, og kok inn til en trededel. Ha i fløte og kok litt inn. Før servering piskes inn terninger av kaldt smør. Sausen må ikke koke etter at smøret er psiket inn. Smak til med sitronsaft, salt og nykvernet pepper.

Stuingen: Kok ertene møre i en blanding av melk og fløte. De kan godt tilberedes rett fra frossen tilstand. Miks med stavmikser til purè, smak til.

Stek fisken, bruk gjerne grillpanne.

Stek potetterningene sprø i olje, sprøstek baconet.


Server torsken på ertepurè, med sprøstekte poteter. Topp med bacon og frisk timian. Og litt saus pent dandert rundt.

Rødvin i glasset, noen utvalgte franske oster, en god dessert, og helgen kan starte.........
Blog Widget by LinkWithin