Blogglisten

mandag 29. november 2010

Hvorfor ikke på en mandag

I dag ble det brått mandag. Ingen her i huset var helt klar for det. Alle mann ville fortsette helgen en liten stund til. Slippe å stå opp tidlig, slippe å gå ute i kulde og mørke. Rundt frokostbordet gikk praten tregt, ansiktene var trøtte og kroppene vinterslappe. Helt til en god ide kom flaksende over bordet.

Hvorfor kan vi ikke ha kosekveld på en kald mandag? Lage lekker mat og enda lekrere dessert. Det siste var det junior som brakte på bane. Og det skal vi.

Raskt ble et andebryst som ikke hadde kommet med på helgemenyen smurt inn med salt og sukker, det skal serveres "sprengt" i kveld, med hjemmelaget frites som tilbehør. Sammen med et glass godt rødvin og hjemmelaget blåbærsorbet.

MANDAGSAND FOR LIVSNYTERE


1 andebryst
Grovt salt
1 ts sukker

Saus:
1 finhakket sjalottløk
1 dl hvitvin
5 dl ande eller kyllingkraft
1 dl fløte
1 ss dijonsennep
1 ss hakket kapers
1 ss hakket estragon
1 ss hakket persille
Salt og pepper

Tilbehør:
Mandelpoteter til frites

Broccoli
Vårløk
Smør til damping

Gni inn andebryst med sukker og salt og la trekke i kjøleskapet. Den kan gjerne ligge et døgn, men noen timer gjør og nytte.

Til saus:
Løk og hvitvin kokes nesten helt inn. Ha i kraft og reduser til det er 1 dl igjen. Ha i fløten og kok inn. Tilsett sennep og miks sammen med en stavmikser. Bland inn kapers og hakkede urter. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.

Rut fettsiden på andebrystet. Gni salt og pepper og stek med skinnsiden ned, ca 5 minutter. Jeg bruker ofte gryte når jeg steker andebryst, så slipper jeg fettsprut. Senk varmen og snu og stek videre til brystet er rosa, ca 7-8 minutter, avhengig av tykkelse. La kjøttet hvile noen minutter før du skjærer opp.

Del mandelpoteter i fritesstørrelse og friter i olje. La renne av og dryss med litt fingersalt.

Damp broccoli i litt vann med salt og en klatt smør, la vårløken få koke med de siste par minuttene.

Server andebrystet på en speil av sennepssaus, med grønnsaker og frites som tilbehør. Og et glass rødvin for de som vil gjøre stas på mandagen.

søndag 28. november 2010

Så er vi i gang.

Husstandens yngste medlem synes at det er på tide å starte juleforberedelsene. Det er jo snart julaften jo. Ikke lenge til i det hele tatt. Bare noen få dager. Ihvertfall er det advent. Og vi har hverken laget marsipan eller pepperkaker. Ikke vårt helt eget nøttegodt eller våre himmelske munnfuller heller. "Mamma, nå er det sannelig på tide å begynne med julegreier, altså!"


Mors forslag om å pusse sølvet anses som helt sløvt. "Det er vel ikke det jeg mener, skjønner du vel!?" "Vi må jo komme i gang med bakinga. Skulle ikke vi lage kanelstokker til å henge på treet kanskje?"

"Du skjønner det gutten min, at det er for tidlig å lage de alt nå. Da er de jo gamle når vi henger de på treet da. Og kanskje spiser vi dem opp før jula kommer."

"Gjør vel ikke noe, da kan vi jo bare lage nye da. " " Jeg kan trille og rulle de jeg. Så får vi jo øvd oss litt og. Så de blir helt perfekte til jul, lissom."

Ja, ja så er vi vel i gang med juleforberedelsene da. Og hvordan vi feirer jul hos oss i Pepperkverna kan du lese mer om den første utgaven av "Boligdrøm" som er til salgs nå. Der deler flere flinke matbloggere julematen sin med bladets lesere. Og fotograf Jeanette har tatt vakre bilder med julestemning i hver pixel.
KANELSTOKK ØVELSESRUNDE 1
12 gode stenger

100 g mykt smør
2 1/2 dl hvetemel
4 toppede ts vaniljesukker
Til å rulle i:
2 ss sukker
1 ss kanel

Sikt hvetemel og vaniljesukker i smøret. Smuldre deigen sammen, gjerne med kjøkkenmaskin. Samle deigen på et bakebord, pakk i folie og la deigen få hvile en halv times tid i kjøleskap.
Bland sammen kanel og sukker.
Trill lange pølser som kuttes i å passe lengder. Form til en stokk, legg på bakepapirkledd plate. Stek i ovnen 12-15 minutter på 180 grader til de er lett gyldne. La avkjøle 1 minutt på stekeplaten før du ruller stokkene i kanel/sukkerblandingen. Dette må gjøres mens de er varme slik at det fester seg.
Så er valget ditt: Julekake eller julepynt!?

torsdag 25. november 2010

"FIESTA"- The challenge, part two

Tex-mex festen fortsetter hele helgen! Nå er det duket for fredagsparty med latinamerikanske smaker. Av wrap-deigen som ble til overs etter gårsdagens tacofest blir det kjempegode taquitos.



Taquitos er friterte maistortillaer, med smaksterkt fyll. Vi velger chili, koriander og kylling. Servert på en seng av sprø salat og toppet med masse godsaker setter denne retten smaksløkene i feststemning. Og så passer det godt med en flaske kaldt meksikansk øl til! Og kanskje en tequilla for de med hår på brøstet!


Så be inn til fiesta med tex-mex mat og godt drikke. Og som aperitif er margarita et godt valg. Eller hvorfor ikke prøve en av mine favoritter fra de kanter av verden, en cubansk mojhito.



I hvert glass har du 1-2 ss presset lime røres med 1 ss rårørsukker, noen blad frisk mynte som støtes forsiktig med morter, en liten skvett hvit rom (du vil ikke ha den for sterk, maten skal nytes til fulle), topp med kullsyreholdig vann og fyll opp med is.


En super start på fredagens vennefiesta.


Og vil du virkelig ta festen helt ut, finner du mer tex-mex hos Trine, Ina, Ina eller Margit.



Sjelden har restemat falt så i smak. Vi kjevler, fyller, ruller og friterer. Og topper det hele med salat, oliven, tomat og selvfølgelig en klatt med guacamole.


TAQUITOS FOR KJENNERE


Nystekte wraps
Strimlet kyllingkjøtt,
du kan gjerne bruke ferdig kokt/stekt
Finstrimlet vårløk
Hakket, rød chili
Hakket fersk hvitløk
Frisk koriander om du vil

Revet Cheddar eller annen ost
Skivede oliven
Cherrytomater i grove biter
Blandet grønn salat
Lime

Guacemole
Rømme

Surr hvitløk, chili og vårløk lett i olje, bland inn kyllingkjøttet. La surre til kyllingstrimlene er gjennomstekt- Legg fyll på hver wrap, rull hardt sammen og stek i rikelig med olje til sprø og gylden. Server på en seng av salat, dryss med tomat, oliven og ha over revet ost. Limebåter serveres som tilbehør sammen med guacamole og rømme.

onsdag 24. november 2010

"LOS BANDIDOS"- The challenge, part one

Junior på 10 har begynt i ”Etter skoletid” klubb. Ikke mer SFO, ikke mer organiserte forhold. Nå er de store, kan komme og gå som de vil. Bordtennis, X-box og fotballspill. Og mat med smaker.

Taco, wraps og tex-mex er den store slageren for øyeblikket. Akkurat som for en stor andel av det norske folk. For i det Norske Hus serveres taco på fredagskvelden. Som fredagsspise numero uno står den helt øverst på listen av helgens matkos.


Mange av oss som har en over gjennomsnittet interesse for mat og gode smaker leser innholdsfortegnelse på matvarer både en og to ganger. Og leser du på tacopakken ser du mangedobbelt som en sliten sjel på vei hjem fra julebord langt uti de små timer……, E-er i lange baner. Derfor har en rekke matbloggere tatt utfordringen fra ”5 om dagen” om å lage tex-mex mat med sunt tilsnitt.

Og hvordan det ble finner du på flere matblogger i løpet av uken. Sjekk ut her, her,her eller her.Følg med, følg med!

På Pepperkverna lager vi vår egen wraps. Med en blanding av mais- og hvetemel får du flotte wraps som er enkle å lage. Har du ikke maismel funker det greit med hvetemel. Gjett om gatas ”Los Bandidos” synes det er kjempegøy å lage egen wrap. Blande, kjevle og steke. Og fylle med godsaker. Det hakkes tomater, det kuttes grønnsaker og rives salat. Skivede sorte oliven, mais, små terninger av squash. Rød paprika og grønn paprika. Guacamole med sterk saus og hjemmehakka salsa.

Mor steker karbonadedeig med løk, hvitløk, chili og urter. Og gutta på 10 har mexicansk fest med fres, sombrero og salsa. Kanskje de til og med inviterer noen av jentene!

Herved sendes utfordringen om ny vri på tacomaten videre til det norske folk………….

HVER MANN SIN WRAP
350 g hvetemel
150 g maismel
125 g kokosfett
2 ½ - 3 dl vann på 45-50 grader
2 ts fingersalt

Bland mais- og hvetemel. Smuldre inn kokosfettet. Løs saltet opp i varmt vann. Bind sammen deigen med vannet, arbeid den en to-tre minutters tid på bakebordet til du får en fin og smidig deig.. Ellers kan du med fordel bruke kjøkkenmaskin hvis du har. La den gå noen minutter. Dekk deigen med kjøkkenhåndkle og la hvile en times tid. Arbeid den igjennom en gang underveis. Hviletiden er ikke strengt tatt nødvendig, men deigen blir enklere å jobbe med.

Del deigen i mindre biter og kjevle wrapen tynn. Stek i tørr jernpanne på høy varme. Ca 30 sekunder på hver side, den bør få gyldne ”flekker” på hver side. Stek opp ønsket mengde og hold varm i folie og evt. stekeovn på lav varme til de skal brukes. Lager du de ferdig på forhånd kan de dekkes med folie og varmes opp i stekeovn ved bruk. Fyll opp med alt hva hjertet begjærer av friske grønnsaker, kjøtt og ost og salsa.

Får du deig igjen, pakk den i folie og legg den i kjøleskapet til i morgen. Ta den ut en stund før du skal kjevle den.


Og topp med GUACAMOLE:

2 spiseklare avocadoer
1-2 ss presset limejuice
Kjøtt av en stor tomat
Finhakket rød løk etter smak
Finhakket grønn chili etter smak

(husk den blir sterkere hvis den står og trekker)
Et par ss hakket frisk koriander om du ønsker

Salt og pepper

Mos avocadokjøttet og bland inn resten av ingrediensene. Dekk med folie og sett kaldt en times tid. Dersom du setter avocadosteinen i blandingen holder den seg fin og grønn i fargen.

Sett fram alt tilbehør i boller og la hver Bandidos fikse sin helt spesielle miks!

tirsdag 23. november 2010

Søte røde kyss

Helgen virvlet av sted i et forrykkende tempo. Hvor ble den av? Med et ennå ikke helt ferdig oppussingsprosjekt og en lang handleliste forsvinner fridagene fortere enn godt er.

Vinterstøvler, slalomdress, lamper til kontorrommet, stekespade, vin og mat. Cherrox i størrelse 38 og ny lue til junior. Og hvor finner man hyller i plexiglass til tinnsoldatsamlingen?


Og så Harry Potter da! Med guttegjeng på kino i skrekkblandet fryd. Det suste i
sopelimer og flygende motorsykler. Kroppslås og skumle våder. Forbannelser, trollmenn, husnisser, hekser og slanger. Korrupte politikere. Malacruxer og dødsetere. Og så Voldermort, ondskapen selv!

Vel hjemme var det trollmannsmiddag. Og desperantenes dødskyss ble byttet ut med et søtt pikekyss. Med sommerens jordbær fra fryseren og fortryllende god marengs av den helt riktige seige sorten var dagen magisk.

ET KYSS FOR SJELEN

Sorbet og saus av:
500 g jordbær
fra fryseren
1 dl vann
1 dl sukker
1 egghvite
Liten tvist sitronsprut

Marengs:
2 egghviter
som du veier
og tilsetter dobbelt så mye sukker
60 g sjokolade etter smak,
her er brukt 70 % kakao

Marengs:
Bland sukker og eggehviter i en bolle, og sett over vannbad. Pisk stivt med en håndmikser mens det varmes opp. Det bør bli skikkelig varmt. Ta bollen av vannbad og fortsett å piske til blandingen blir kald. Smelt sjokoladen over vannbad og rør inn i marengsen litt av gangen. Ikke rør for mye, du skal få en marmorert effekt.

Sett marengsen med skje på en bakapapirkledd plate. Stek på 140 grader i 30-40 minutter. De er perfekte når du akkurat kan løfte dem platen uten at de går i stykker. Så pass på, ikke stek for lenge.

Sorbet:
Kok opp sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl. Ta av noen jordær før du mikser jordbær og sukkerlake med en stavmikser. Smak til med litt sitronsprut. Ta av litt til saus. Halvpisk en eggehvite, den skal ikke bli stivpisket, og vend lett inn i jordbærblandingen. Del jordbærene i biter og rør inn i sorbetrøren. Ha noen i sausen og.

Lag sorbet i sorbetmaskin eller still blandingen i fryseren. Bruker du fryserern må du ta ut sorbeten og røre fra tid til annen.

Server sorbet med litt saus over, og et seigt og søtt kyss til!

torsdag 18. november 2010

Vilt og vakkert

Selv om jeg er et utpreget vår- og sommermenneske, må jeg nok si at også høsten har sine gode sider. Ihvertfall om man er så heldig å ha skyteglade venner. Som hver høst legger ut på jakttur i ulendt terreng. Og ikke bare er de raske på avtrekkeren, de har og et varmt hjerte og gavemildt lynne.


Stolt deler den bolde jeger av sitt bytte. Så matglade venner som ikke er fullt så fulle av utferdstrang og jeger bom-bom også kan nyte "nesten selvskutt vilt". Og invitere til viltmiddag en vakker høstkveld i november.

Da blir maten god, vinen utmerket, selskapet fantastisk og kvelden lang........
ELGENTRECÔTE I GODT SELSKAP

Mør og fin elgentrecôte i tykke skiver
Litt frisk timian
Salt og nykvernet pepper
Olje og smør til steking
Potetstappe:
Mandelpotet
Et par fedd fersk hvitløk
Smør
Kokevannet til å spe med
Salt og nykvernet hvit pepper
Rødvins/løkglacè:
2 ss sukker
1 dl rødvinseddik
5 dl rødvin
1 l innkokt kjøttkraft
1 stor rødløk i skiver
Noen rosiner
Litt tørket sopp om du har
Smør
Salt og pepper
Pepperrotkrem:
Fløte
Fersk revet pepperrot
Litt sitron
Blomkål og broccoli
Frisk timian
Begynn med rødvinsglacèen. Smelt sukker til karamell i en kjele. Ha i eddik, rødvin og rødløken og kok inn. Når det er redusert til 1 dl tilsetter du kjøttkraften og koker inn. Etterhvert tilsettes noen rosiner og litt tørket sopp om du har. Kok inn til den begynner å tykne. Ved servering rører du inn litt smør. Smak til.
Stappe:
Skrell mandelpoteter og kok sammen noen fedd fersk hvitløk i grove biter. Spar på kokevannet, mos stappen, den bør være litt grov. Spe med kokevannet, rør inn smør og smak til med nykvernet hvit pepper og salt.
Kjøtt:
Kjøttet bør være romtemperert før tilberedelse, da får du jevnest stekeresultat.
Salte og pepre kjøttet og stek skivene pent brune på begge sider, 1-2 min på hver side. La noen kvister frisk timian steke med. Etterstek ved svak varme 2-3 min. Snu entrecôteskivene et par ganger. La kjøttet hvile 5-6 min.
Grønnsaker:
Damp små buketter av blomkål og broccoli, pass på at de ikke blir for mye kokt.
Pepperrotkrem:
Pisk fløten til krem, smak til med fersk revet pepperrot og litt sitron.
Pynt med frisk timian og server villskapen med en kraftig og meget god rødvin i glassene og hyggelig selskap rundt bordet!

onsdag 10. november 2010

Fisk til hverdags

Vi prøver å ha fisk på middagsmenyen ihvertfall et par ganger i uken. Og siden vi er ganske så kresne med hensyn på kvalitet er utfordringen å rekke innom favorittfiskehandleren på Tjuholmen før den stenger. Som regel er det hesblesende løping fra bussen og inn døra hos fiskebutikken i siste minutt. Så blir det litt løpetrening i hverdagen og......





Hverdagsfisken skal være rask å lage og god å spise. Best funker det med filet, uten bein eller andre forstyrrende element. Og så bør den være saftig. Som den blir når den lages som "confit", dampet i vin og olje og urter. Og serveres med "eggesmør" i en aller annen form, det er B. så glad i.

For å forenkle serveringen i hverdagen, varier jeg ofte med ulike oljer tilberedt på forhånd. Disse holder seg fint noen dager i romtemperatur og passer som tilbehør både til kjøtt, fisk og pasta.



HVERDAGSTORSK MED VRI PÅ EGGESMØRET


Renskjært torskefilet, fersk og lekker
Et glass hvitvin
Romslig med olivenolje
Noen kvister fersk timian
Et par laurbærblader
Salt og nykvernet hvit pepper

TILBEHØR:
Kokte mandelpoteter
Vårløk i tynne ringer
Et par bløtkokte egg
2 ss smør
Salt og nykvernet hvit pepper
En liten skvis sitron
Noen blomsterkapers hvis du synes så
Finhakket persille

HVITLØKOLJE:
Olivenolje
Hakket fersk hvitløk

Lag hvitløkolje: Ha den hakkede hvitløken i oljen og varm opp. La syde/småkoke til gylden. Avkjøl og sil olje.

Salte og pepre fisken, og legg i ildfast form, bruk en form som ikke er større enn du behøver. Ha i et glass vin, ringle over romslig med olivenolje, legg i laurbær og frisk timian.

Dampe i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter avhengig av tykkelse på fiskefileten.

Del de kokte potetene i passe store biter. Smelt s,ør i en kjele, ha i vårløkringene og la surre et minutt før du har i potetbitene. La det hele bli gjennom varmt.

Hakk de bløtkokte eggene grovt og ha over potetblandingen. Smak til med salt, pepper og en bitte, liten skvis av sitron. Ønsker du røffere smak kan du gjerne blande inn noen kapers.

Server fisken med poteteggeblandingen og napèr med hvitløkolje. Pynt evt. blomsterkapers og hakket persille.

tirsdag 9. november 2010

Gresk aften

Høsten har vært lang og vakker. Flotte dager med strålende sol og sterke farger. I Slottsparken har store hauger med løv vært tumleplass for barnhagebarn i glad lek. På Åpent bakeri har folk trosset årstiden og nydt sin cafe latte og croissant ute i solens lave stråler.

Men nå har vinteren varslet sin ankomst. Frossen mark og glatte veier. Kalde, røde barnekinn på vei til skole. Og vi tar med pleddet og kaffekoppen og rusler inn.


Til gryter og fat. Og mens vi som elsker sommeren venter på varmere tider legger vi ut på en reise. En kulinarisk reise på kjøkkenet. Husets familieråd har bestemt at vi skal prøve å nå så mange land som mulig i løpet av vinteren. Første stopp på reisen er Hellas. Og da blir det gresk aften.


MOUSSAKA PÅ VÅR MANÈR..... HELT GRESK
Til 4

3-4 auberginer
1 stor løk
3 fedd fersk hvitløk
500 g karbonadedeig av lam
500 g tomater,
eller en boks grovhakkede tomater
Noen vister av frisk timian
2 Laurbærblad
Fersk revet muskatnøtt
Salt og pepper
Olje

Bechamelsaus av:
Melk, smør og mel
100 g revet parmesan
Nykvernet hvit pepper

100-150 g fetaost

Skjær auberginene i skiver, pensle de med olje og sett i ovn på 200 grader. Følg med og snu når de begynner å bli lett gyldne. Beregn ca 10 minutter på hver side.

Hakk løk og stek i gryte til lett gylden, Ha i lammekarbonaden og stek. Ha i hvitløken og la surre med. Hvis du bruker friske tomater, skolder du disse, fjerner frøene og hakk kjøttet. Ha tomatene i gryta, ha i timian, laurbær, riv over muskat etter smak. La blandingen koke en 15 minutters tid. Smak til med salt og nykvernet pepper. Fjern laurbær og timianvister.

Lag en tykk (meget tykk) hvit saus. Rør inn halvparten av parmesanen.

Siden jeg liker å servere ting i mindre format, laget jeg dette i porsjonsformer, ringer av stål, men den kan da sagtens lages i en ildfast form og. Bruker du porsjonsfomer er det lurt å legge en bit bakepapir under hver, det gjør det lettere å løfte formene ut.

Smør ringene med olje. Legg først et lag med auberginer, så et lag med kjøttsaus, deretter smuldrer du over fetaost, så et nytt lag abuberginer osv. Helt på toppen legger du et lag med bechamelsaus og helt på toppen strør du resten av parmesanen, og så risler du over litt olivenolje.

Stek i ovn på 200 grader ca 30 minutter. Server rykende varm med blandet grønn salat til.

lørdag 6. november 2010

Tea anyone?

I kveld er det enkel sjokolademousse på dessertmenyen. Og den lages etter fransk modell, kun med egg. Men for å gjøre det litt mer spennende har jeg prøvd meg litt frem med ulike smaker. Ofte kombinerer jeg sjokolade med smak av espressokaffe, det er for oss en perfekt avslutning på en god middag.



Denne gangen skal desserten passe for gjester som ikke er glad i kaffe, men som så absolutt foretrekker te.

Og hvorfor ikke? Det kan vi vel prøve. Og så topper jeg den med litt pisket krem, smaksatt med appelsinblomstvann. Fordi det er sånn en hyggelig flaske.

CUP OF TEA AND CHOCOLATE
Til 4 små kopper
100 g 70 % kakao sjokolade
2 ts Earl Grey te
2 eggeplommer
2 eggehviter

1/2 dl fløte
1 ss melis
Litt appelsinblomstvann


Smelt sjokoladen over vannbad sammen med et par ts nytruket Earl Grey te. Fjern bollen fra vannbadet og la avkjøle litt før du rører inn eggeplommene en om gangen. Stivpisk eggehvitene, ha gjerne i et par-tre saltkorn, da blir hvitene letter stive.

Fold inn de stivpiskede eggehvitene i sjoko/eggeblandingen. Begynn gjerne med en stor skje før du blander resten lett inn.

Fordel blandingen i 4 små kopper eller glass, og sett kjølig til moussen stivner.

Ved servering piskes fløten til krem med melisen. Smak til med appelsinblomstvann. Topp moussen med en skje krem og riv over litt mørk sjokolade.

onsdag 3. november 2010

En sånn kveld

Forrige kvelden var en sånn kveld du vet. En kveld hvor lysten til å lage mat var minimal. Slappheten hadde inntatt kropp og sjel. Og bare tanken på å stå på kjøkkenet over gryter og kar var helt utenkelig. Helst ville jeg sitte i sofaen, lettere apatisk, med fjernkontrollen godt forankret i hånden. På jakt etter et hjerndødt program for en hjernedød person.........

Men lysten på et eller annet var der jo allikevel. En slik kveld er det greit å ty til ferdigvare. Men ikke hvilken som helst ferdigvare, en snartur innom Fromagerie på Majorstua sikret en bit god patè, noen skiver italiensk pølse og et par gode oster.

Når så dette ble servert med landbrød og en vintersalat inspirert av min vennine Anette, ble kveldens måltid foran titteboksen en skikkelig luksusvariant. Denne salaten løfter enkle måltid til nye høyder, med sin kombinajson av søtt, crunch og skarpt. Perfekt til patè, ost eller skinker.



VINTERSALAT À LA ANETTE

Blandet grønn salat, bruk gjerne økologisk mix
Tynne skiver av fennikel
Clementiner i skiver
Ristede hasselnøtter, grovhakkede
Tørkede tranebær

En supergod Balasamico

Skrell det ytterste laget av fennikelen med potetskreller. Skjær i tynne skiver. Skrell og skjær clementiner i tynne skiver. Rist hasselnøtter i tørr panne. Hakk grovt. Legg oppalt, dryss over tørkede tranebær og server med balsamico.
Blog Widget by LinkWithin