Blogglisten

søndag 31. oktober 2010

Fyll på med antioksidanter før vinteren kommer

Kulde og mørke tider er i anmarsj. Hagen er raket og klargjort før vinteren kommer. Bilen har fått vinterdekk og i kjelleren ligger vedden stablet opp. Alt er forberedt og klart før vinteren setter inn.


Men, hva med kroppen? Har den fått påfyll av vitaminer og antioksidanter for å takle mørketiden? Hver høst fyller vi opp med motstandskraft fra naturen. Høstens ferske grønnsaker hjelper oss gjennom de lange kalde månedene før solen igjen varmer vinterslitne kropper.

Glem influensavaksine og hostesaft. Spis rotgrønnsaker, grønn broccolli, rødkål, grønnkål, røde tomater, grønne agurker, gule voksbønner og grønne sukkererter. Og ikke minst hvitløk.


Gryter som får lov å surre lenge på svak varme, fulle av smak og næring. Det er riktig høstmat for oss i nord. Som denne kalveknoken som får lov å koke langsomt mør sammen med en stor dose hvitløk. Hvitløken får først sette smak til kjøttet, så gnis noen skiver ristet landbrød inn med den kokte hvitløken og serveres som tilbehør. Stappfullt av antioksidanter.

HØSTGRYTE MED SUNNHETSGARANTI
Til 4

4 skiver av kalveknoke, ca 3 cm tykke.
2 løk i litt tykke ringer
1 gulrot i tykke skiver
Kryddderbukett av laurbær, persille og timian
1 dl hvitvin
5 dl kalvekraft
3-4 hele, ferske hvitløk
Olje til steking
Salt og pepper

4 skiver ristet landbrød

Varm oljen i en gryte og brun kalveknokene på begge sider til de er godt gyldne. Ta kjøttet ut. Ha i løk, gulrot og krydderbukett og la surre litt. Fjern det meste av fettet fra gryten. Legg kjøttet tilbake i gryten på toppen av grønnsakene. Hell på vinen og kok opp, la koke inn på sterk varme. Tilsett kraften og kok langsomt opp.

Imens skreller og knuser du hvitløkfeddene lett med en stor kniv. Legg hvitløken på toppen av kjøttet, og la gryten småkoke i varm stekeovn (170 grader) til kjøttet er mørt og løsner lett fra bena. Beregn ca 1 1/2 -2 timer koketid.

Ta kjøttet og hvitløken opp og reduser kraften til ca halvparten. Du kan evt. mose noe av grønnsakene i sausen. Fjern grønnsakene. Og smak til med salt og pepper.

Gni den kokte hvitløken over de ristede brøskivene med en skje, server brødet ved siden av sammen med nykokt broccoli, gulrot og lett dampede sukkererter.

Sammen med et glass god rødvin blir dette en skikkelig vitaminbombe!

fredag 22. oktober 2010

En etternøler,........og en nykommer

Forleden fikk vi et lite avbrekk midt i ultratravle dager. Et besøk på "landet" hos venner med stor, gammel frukthage ga følelse av ro og glede for travle bymennesker. Høsten hadde satt sitt preg på den store hagen, og gjort klart for vinterens komme.





Nedfallsfrukt og fuktig løv luktet av høst. Solen skinte lavt over trærnes nakne greiner. Store løvhauger var herlige å løpe fort igjennom og sparke høyt til værs. Og jamen var vi ikke heldige å finne noen gjenglemte solbær på busken helt borti hjørnet. Høstens etternølere som ikke helt ville gi slipp. Så da kunne vi jo bake solbærmuffins til ettermiddagsteen. Som ble servert i hagen mens de siste solstrålene ga farge til horisonten.




Så over til en nykommer. For noen uker siden kom flinke fotograf Jeannette og journalist Eva på besøk for å lage "julereportasje" til et nytt interiørmagasin, "BOLIGDRØM". Det kommer på markedet med første nummer 22de november. Så det må dere sjekke ut!
Og med nytt blad, en kopp nytrukket te og rykende fersk muffins, blir det:
EN KOSESTUND OM HØSTEN

9 store muffins


250 g mel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
Frø av 1/2 vaniljestang
1 egg
90 g sukker
2 dl melk
50 g smeltet smør
200 g solbær
1 ss brunt sukker


Bland det tørre, samt frøene fra vaniljestangen. Vips eggedosis av sukker og egg, Rør inn det tørre vekselsvis med melk og smeltet smør. Rør tilslutt inn solbærene forsiktig. Fordel røren i store muffinsformer. Dryss over litt brunt sukker og stek på 200 grader i 20-25 min.


Avkjøl litt og nyt baksten til en kopp nytrukket te.

torsdag 14. oktober 2010

En bønn fra Provence

En altfor kort høstferieuke er over. Vi har hatt rolige dager i sol og lun høstvarme som gjorde godt for slitne nordboere. Kost oss med god mat og vin, ruslet små turer i vinmarker kledd i høstfarger.



Dyppet føttene i et blått Middelhav, snust inn gjærdunsten fra landsbyens vinkooperativ og plukket modne druer fra gamle vinranker.


Høsten er en flott tid i Provence, turistene har reist hjem, den tunge sommerheten har gradvis blitt til passe, varme høstdager.
Og så er det lyset da. Det klare, vakre lyset. Som faller så nydelig over olivenlundene og lavendelåkeren.


Innhøsting av druer til årets vinproduksjon er på det siste og livet på landsbygda er i ferd med å finne tilbake til et roligere tempo. Og vi skulle gjerne vært her noen uker til akkurat nå. For å nyte den rolige tiden før vinteren kommer. Men vi må dessverre tilbake til virkeligheten. Og utvalget i norske matbutikker.
Sukk. Sukk.


Jeg har en bønn til norske bønder: ”Kan dere være så snille å gi oss bønner?” Ferske bønner i ulike varianter og farger. Fulle av smak og næringsstoffer. Som vi får dem i Provence. Coco Rouge, Coco Blanc, eller grønne Feves. En velkommen gjest på vårt provencalske middagsbord. De får surre på svak varme med urter og hvitløk. Og passer fint til lam og gode pølser.


RUSTIKK HVERDAGSMAT

En god miks av bønner,
ferske eller tørkede
Hakket sjalottløk
Hakket fersk hvitløk
Noen kvister frisk rosmarin
Noen tomater
Litt olje
1 del hvitvin
2 deler kyllingbuljong eller vann
Salt og nykvernet pepper


Lammekoteletter
Gode pølser


TAPENADE AV SOLTØRKEDE TOMATER

Soltørkede tomater,
gjerne hjemmlagede som her
Hakket fersk hvitløk
Olje
Salt og pepper


Til tomattapenade kjøres alt i hurtigmikser til passe konsistens.

Bruker du tørkede bønner, bløtlegg disse etter anvisning på pakken, Surr hvitløk, løk og rosmarin i olje. Ha i bønnene og la surre noen minutter. Hell på vin, kok inn litt, ha over vann eller buljong så det dekker godt. La bønnene surre på svak varme til de er møre. Hell evt. av overflødig væske og smak til med salt og pepper.
Fjern skallet fra tomatene og del kjøttet i passe biter. Rør inn i bønnene.

Stek lammekoteletter og pølser. Legg opp bønner og kjøtt , garner med tomattapenade og server en rustikk hverdagsrett til familien.

søndag 3. oktober 2010

Ai, ai, ai.........så godt!

Høstferien er nær, om to dager setter vi oss på flyet mot sør. Mot vinhøst og vinterstenging av vårt annet hjem. Vi ser alltid frem til høstferien med blandede følelser. Gleden av å få noen deilige dager i sydlig høstvarme, av nok en gang å oppleve innhøsting på vinmarkene, kanskje en liten dukkert i Middelhavet og gode måltider på lokale favorittsteder farves innimellom i moll fordi vi vet at nå må vi vinterstenge huset.

Nå skal det stå lukket og trist alene helt til neste år. Tilbake blir vår store, snille bamse som alltid passer huset og ønsker oss varmt velkommen når vi kommer tilbake. Vi setter alltid igjen en honningkrukke......

Man før vi pakker og drar må jeg dele lørdagens supergode dessert med dere! Nå når eplene er på sitt beste må man bare forte seg å bruke så mye som mulig. Og med denne desserten forsvinner de i en fei! Det søte, det syrlige og med en anelse salt så ble det bare perfekt. Og da det hele ble toppet med Calvadoskrem for de voksne var Adam og Eva tilbake i paradis......

EVAS FRISTELSE for voksne

NØTTEBUNN
Til 6 porsjoner

200 g malte hasselnøtter
2 dl sukker
2 egg

Pisk en skikkelig stiv eggedosis av egg og sukker, rør inn de malte nøttene. Ha i en smurt og melet form og stek på 180 grader i 35-40 minutter.

EPLEMOS:
6 epler, gjerne litt syrlige
2 ss vann
6 ss sukker
Frøene av en vaniljestang

Skrell og del eplene i biter. Kok dem møre med sukker, vann og frøene fra vaniljestangen. Avkjøl.



KARAMELLSAUS
50 g sukker
20 g meierismør
1-2 dl kremfløte

Jeg bruker normalsaltet meierismør, den lille touchen av salt gjør denne sausen helt nydelig.

Varm opp fløten mens sukkeret smelter.
Smelt sukker over middels varme. La sukkeret ligge helt stille til det har smeltet. Når det har begynt å smelte kan du kjelen forsiktig så det ikke brenner seg. Du kan gjerne pensle kasserollekanten med kaldt vann slik at sukkeret ikke krystalliserer og brenner seg.


Rør forsiktig med en tresleiv når sukkeret har smeltet til du har en ikke for mørk karamell.
Tilsett smør i terninger og bland det inn i karamellen med tresleiven. Vær forsiktig så du ikke brenner deg mens du rører, smeltet sukker er veldig varmt!

Hell i den varme fløten, og rør mens sausen småkoker i tre minutter.
Sil over i en ny kjele og rør mens den avkjøles. Ved servering varmes sausen litt opp.

CALVADOSKREM
2 dl fløte
2 ss sukker
God calvados etter smak

Pisk fløte og sukker til krem. Smak til med Calvados.

Montering.
Du bør helst bruke konditorringer av stål eller tilskjære noen selv av 1/2 liters brusflasker.

Trykk ut kakebunn med formene. Legg i et godt lag eplemos, og topp med calvadoskrem.

Risle over lett lunken karamellsaus
.
Blog Widget by LinkWithin