Blogglisten

tirsdag 31. august 2010

Et supperåd

Neida, her er det ikke snakk om offentlige oppnevnte utvalg, skjemavelde eller tull og tøys i byråkratiets irrganger. Dette er et skikkelig og ordentlig supperåd. For ekte suppeelskere.

Ettersommeren er tiden for gode grønnsaksretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker, honningglaserte gulerøtter, sellerimos og fritert persille. Også grønnsakssupper da! Med chili og hvitløk og mengder av friske grønnsaker. Eller kanskje bare en.

Squash er en god allrounder i kjøkkenet. Og hagen. Enkel å dyrke, selv på en balkong i Oslo by er den voksevillig og snill. Med vakre, spiselige blomster. Og så kan den brukes til så mangt. Som denne enkle suppen, perfekt til en lunsj eller som en rask kveldsrett. Med timian og hvitløk som delikat smakstilsetning. Husk å toppe med revet parmesan og litt god olje.


SUPPE FRA SOMMERHAGEN
To store eller fire små porsjoner
2-4 squash avhengig av størrelse
2 fedd hvitløk
2 dl vann
1/2-1 dl fløte
Frisk timian
Revet fersk parmesan
Salt og nykvernet hvit pepper
Olivenolje
Del squashen i terninger. Knus og hakk hvitløken. Surr squah og hvitløk i litt olje 3-4 minutter uten at det tar farge. Tilsett litt raust med frisk timian. Ha i vann, salt og pepper og la koke 5-10 minutter.
Fjern timianen og miks blandingen med en stavmikser. Miks inn fløte, og varm opp. Smak til med salt og pepper og varm opp.
Server med litt frisk timian, noen dråper av god olivenolje og revet parmesan. Og gjerne en skive ferskt landbrød.

søndag 29. august 2010

Søndagsdessert fra Provence........og den fagre Maridal

En rask sopptur i Maridalen ga bonusutbytte i form av ville bringbær. Og junior var ikke sen om å legge inn dagens dessertbestilling. Han lengter tilbake til sommeren i Provence, og ønsket seg så inderlig en "smakfull lynvisitt" som han så vakkert kalte det.

Og det ble i form av "Nougat glacè", -fryst karamell-, en kjent og kjær spesialitet fra "vårt område". Desserten er av den søte sorten, så servert med frisk saus av bringbær ble det en perfekt kombinasjon.

Jeg laget en litt "lettere" utgave enn den tradisjonelle, ved å blande inn pisket krem. Det falt i smak hos oss alle.
NOUGAT GLACÈ À LA MARIDALEN
4-5 porsjoner

80 g sukker
80 g usaltede pistasie-
nøtter
litt vann
Tørkede jordbær i biter
3 dl fløte
2 egge-
hviter
100 g akasiehonning
Saus
Bringbær
Sukker
Litt sitron
Nøtter:
Smelt sukker og litt vann i en panne til det blir lysebrunt. Rør inn nøttene og la de bli dekket på alle kanter. Legg på et bakepapir og avkjøl. Knus lett.
Nougat:
Stivpisk fløten. Stivpisk eggehvitene. Kok opp honningen og hell sakte i eggehvitene mens du pisker hele tiden. Fortsett å piske til blandingen blir kald.
Rør den stivpiskede fløten inn i egghvitene, vær lett på labben! Legg de tørkede jordbærene og lett knuste pistasienøtter i bunnen av små former. Eventuelt kan du røre dette inn i blandingen- Jeg synes det blir mer delikat å bare ha det øverst når jeg serverer. Men smak og behag......
Sett formene i fryseren noen timer. Ta ut en stund før du serverer, slik at det blir halvtint.
Miks bringbær med sukker med en stavmikser, smak til med sitron.
Vend nougat glacèen ut av formene og server med bringbærsaus til. Pynt med bringbær.

fredag 27. august 2010

Og så var det fredagsfisken.

Vi glir langsomt ut av feriemodus og inn i dagliglivets rytme igjen. Tidlig opp om morgenen, korte lunsjer og arbeidslivets gleder preger nå dagene. Og så fredagsfisken da. Den hører til i vår normale tilværelse.

I dag skal den får følge av olje og urter, for å holde på feriesmakene litt lenger. I sommer lærte jeg et nytt knep med urteolje. Eric Sapet, som er mesterkokk og innehaver av stjernerestauranten "La petite maison" i "vår" lille franske landsby Cucuron, deler villig av sine kunnskaper. Husets spisegjester, naboer og tilfeldige forbipasserende som stikker nesa inn på kjøkkenet mottas med varme og vennlighet av matglade Eric. Her er det ikke en brølende stjernekokk, men matglade og trivelige Eric som hilser alle velkommen.

Og etter en liten prøvsmak hos Eric oppdaget jeg fort at urteolje ble løftet mange hakk ved å mikse med en klype Camarguesalt eller to. Og at basilikum gjerne kan få følge av persille. Basilikum mister fort fargen når den mikses med olje, men blander du inn persille beholdes den delikate grønnfargen. Og smaken er bare topp.
Og akkurat nå er de norske grønnsakene også på topp. Ferske og flotte og lett å få tak i. Så nå må vi benytte anledningen og fylle opp med sunne og fristende smaker.
FREDAGSFISK MED FERIESMAK
Uerfilet
Salt og pepper
Olje til steking på grillpanne
BLOMKÅLKREM:
Blomkål
Fersk revet parmesan
God olivenolje, ikke for kraftig på smak
Salt og nykvernet hvit pepper
Rå nypoteter i skiver på 1/2 cm
URTEOLJE:
1 del frisk basilikum
1 del frisk persille
1-2 klyper Camarguesalt, Maldonesalt e.l.
Rødløk i skiver
Urteolje:
Miks salt, basilikum og persille med en god olje.
Del blomkålen i buketter og kok til mør i saltet vann. La renne av. Miks med stavmikser sammen med olje og parmesanost til passe kremaktig konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Dypp potetskivene med olje og stek på grillpanne.
Stek fiskefiletene, bruk gjerne en grillpanne. Jeg har en egen grillpanne jeg bruker til fisk, så slipper jeg å får "fiskesmak" på kjøttet.
Skjær rødløken i litt tykke ringer som får syde litt i pannen. Ikke for lenge. de blir best hvis de får beholde litt av "sprøheten", men de må ikke være helt rå.
Server fisken på en seng av blomkålkrem, og naper med urteolje. Topp med rødløken.

onsdag 25. august 2010

På`n igjen

Ja, ja. Så var det på`n igjen da. En lang deilig ferie er over, og vi har alle vent tilbake til vår vante tilværelse. Etter uker med omflakkende og livsnytende tilværelse i sakte feriemodus er det en sjokkartet opplevelse å stå opp akk så tidlig i sildrende regn, smøre matpakke til junior, innta kaffen stående ved kjøkkenbenken og slenge seg på 21-bussen i fart.......


Ferien var helsebringende og sunn......vi har fisket krabber og spist nypoteter fra Nalum i Sandefjord, besøkt Anne Franks hus og ruslet langs kanalene i Amsterdam. Vi har sett storker og drukket Riesling i Alsace.

Spist verdens beste blåskjell i Honfleur og vært på casino i Deauville. Sett spor av annen verdenskrig og drukket Calavados i Normandie. Latt krigens forferdelighet synke inn i oss i rekken av mer enn 9000 hvite kors på den amerikanske kirkegården ved Omaha Beach.

Med en 10-åring som har Gunnar "Kjakan" Sønsteby som forbilde og en sterk interesse for 2. verdenskrig har opplevelsense vært mange. Sommerens Frankrike og Provencetur ble lagt via Normandie hvor vi "gjenopplevde" D-dagen og de alliertes invasjon.

Vi har bodd i tårnværelse på gammelt gårdshotell med sjarm ,vi har myket opp frosne kropper på lekkert Spa-hotell. Spist på lekre restauranter og små skakke veikroer.

Vi har nytt livet i Provence. Spist fransk lunsj med norske venner og norsk middag med franske venner. Drukket mojitos med spanske gjester og aperitif med franske naboer.

Hatt hyggelig feriebesøk av kokekyndige små og store venner fra andre land. Som har delt kjøkkenets og bordets gleder med vertskapet. Spist lekker mat på landsbyens "michelin"restaurant, spist mat med smak på landsbyens pastarestaurant.

Vi har snorklet i det blå, blå havet ved Carry, padlet lydløst i naturskjønne omgivelser på vakre Sorgues. Små og store har gjort fine funn på lokale loppemarkeder, noen har tapt i boules, noen har vunnet.

Vi har drukket morgenkaffe på landsbyens hyggelige kafè, spist lunsj i Aix-en-Provence, middag i Marseille. Og hatt vårt årlige besøk på teaterfestivalen i Avignon hvor gateshow og gjøglere, trubadurer og sjonglører underholder tusenvis av flanerende turister.

Aprikoser har blitt høstet, hagens fikener er syltet. Slakteren og ostemannen har blitt flittig besøkt. Vi har handlet på lokale markeder og i fiskebilen som kommer hver torsdag klokken 10. Kjøpt vin i Rhonedalen og likør fra omegnen.



Vi har hatt planer om grytidlige tennisturneringer........og lange fotturer i Luberonfjellen......Vi har ligget og lest i hengekøyen under oliventreet.

Og vi har nydt svalende fruktsupper i skyggen av det store morelltreet. Denne er fin å ha stående i kjøleskapet så kan man forsyne seg litt nå og da når dagen blir varm.......For det er jo lov å håpe på en Indian summer i Norge......

SVALENDE SUPPE FOR VARME DAGER
2 deler hvitvin
1 del vann
Sukker etter smak og behag
Frisk mynte
Moreller
Kok opp hvitvin, vann og sukker. La koke inn litt.
Skru av varmen og ha i frisk mynte. La blandingen stå og trekke litt, ikke ha for mye mynte i, det er bedre å la den trekke lenger. Fjern mynten. Myntesmaken blir mer fremtredende når suppen avkjøles.
Fjern steinene fra morellen, legg morellene i laken og sett suppen i kjøleskapet.
Du kan alternativt erstatte morellene med biter av fersken eller nektarin. Og vente på en solvarm ettesommerdag.
Blog Widget by LinkWithin