Blogglisten

onsdag 17. februar 2010

På vei mot vår

Vinterferien står for døren. Og endelig kan vi sette kursen mot Provence. Selv om vinteren har vært usedvanlig kald og snørik også på de kanter, begynner vårsolen så smått å titte frem der nede. Rapporter om blomstrende mimosa i åsen og spirende trær i hagen har nådd oss her nord. Så vi skal nok nyte det. Innkjøpsturer på markedet, lunsj i solveggen, god mat, patè fra slakteren, lokal ost og rødvin til et enkelt kveldsmåltid.
Det fine med å reise nå, utenfor sesong er at alle har bedre tid, man er så velkommen overalt. En liten tur på et lokalt loppemarked, prute litt, kjøpe litt. Shoppingtur til Marseille og frokosttur til Aix-en-Provence. Besøk på en lokal vingård eller to blir det vel også tid til.

Lange morgener med sprø baguette og ferske croissanter fra den lokale baker, kafèbesøk og lunsjer på små restauranter. Middag av veldig kortreiset råvarer hjemme foran peisen.


Og selvfølgelig en tur til Carry-le-Rouet for å nyte ferske kråkeboller. Her var Garance fra denne fantastiske, franske matbloggen (en glede å følge) på tur forleden, sjekke ut her, eller her fra et av våre tidligere besøk der.

For de som blir igjen her hjemme ønsker jeg at vårsolen titter frem, at snøen smelter i kantene og at dagen blir litt lysere. Kort sagt en følelse av vår….

Akkurat som disse muffinsene jeg laget forleden, med vakre vårfarger:


VÅRMUFFINS

250 g mel
125 g sukker, gjerne noe brunt
1 toppet ts bakepulver
2 egg
2 dl melk
125 g smeltet smør
100 g hakkede usaltede pistaienøtter
Friske bringbær eller bringbærsyltetøy
Melis

Dryss de friske bringbærene med litt melis og la stå til det trekker inn.


Bland mel, bakepulver, sukker og nøtter. Pisk egg, melk og smeltet smør sammen og bland alt inn i det tørre, uten å arbeide deigen for mye. Bland inn bringbær/bringbærsyltetøy.

Fyll muffinsformer ¾ fulle, stek på 200 grader i ca 20 minutter. Avkjøl og server.


GOD VINTERFERIE TIL DERE ALLE!

tirsdag 16. februar 2010

En kald fisk

Enten er du hekta, eller så liker du det aldeles ikke. Noen simpelthen kan ikke få nok, det skal være sushi, tartar eller rå marinert fisk. Mens andre ikke helt faller for det rå. Blir rått for tøft, kan du steke laksefileten raskt på alle sider i en glovarm panne slik at den får en fin stekeflate, men fremdeles er rå i midten.
Skal du nyte denne enkle fisken bør du høre til de som elsker rått. Gjør du det, vil du kose deg med

EN RÅ OPPLEVELSE
Ingredienser:
200 g laksefilet med skinn, uten ben

Marinade:
2 dl god olivenolje
2 ss hakket frisk timian
4 ss hakket frisk dill
½ ts korianderfrø
Salt og nykvernet pepper
Pepperrotkrem:
Fløte
Fersk revet pepperrot
Pynt, som f.eks
Bønnespirer
Redikk
Litt sort kaviar
Noen selskapserter
Finsnittede grønne bønner
Sitronskiver

Bland olivenolje, salt, pepper og korianderfrø. Gni laksefileten inn med urtene. Ha marinaden over laksefileten og gni den godt inn. La laksen ligge i marinaden i kjøleskapet over natten.

Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise. Salma laks skal gå greit å servere rå uten forutgående frysing.
Pisk fløten passe stiv, smak til med revet pepperrot. Skjær laksen i pasende stykker, server med tilbehør av ymse slag.
En god hvitvin er obligatorisk følge.....

lørdag 13. februar 2010

Kjærlighetens skål

Søndag er det tid for å feire kjærligheten litt ekstra. Det skal være hjerter, det skal være roser og det skal være god mat! For veien til den utkåredes hjerte går som kjent via magen. Og bare så dere gutta vet det, det gjelder kvinner og!!
Så gutter og jenter, bare sett igang. Fram med knivene, ut med kjelene og start middagsforberedelsene. Dekk et vakkert bord, lag en god middag, skjenk i et glass godt vin, og la kjærligheten blomstre......
Helt til slutt serverer du en lekker dessert.
Denne er en av mine absolutte favoritter på dessertfronten.Overraskende og ny smak for de fleste. Luftig og lekker.
Når man lager parfait er det lurt å løse opp sukkeret med kokende vann og så piske det inn mens maskinen går. Og så skal man piske lenge, og lenger enn langt......
Da blir parfaiten luftig og smidig. Og lag den helst samme dag som den skal serveres. Den bør få lov til å tine noe før den spises.
Pastis er Provence`s apertifdrikk nummer 1. Med smak av anis setter den et spesielt preg på denne desserten. Og kombinasjonen med mørk sjokolade er utrolig god.
Har du ikke pastis, finn en annen smakstilsetnig du liker.

ET GLASS FOR KJÆRLIGHETEN

2,5 dl fløte
4 eggeplommer
75 g sukker
Pastis

Kok opp sukker med bare litt vann, til alt sukkeret er oppløst. Pisk opp eggeplommene. Bruk mikser. Hell sukkeroppløsningen sakte i eggeplommene mens mikseren går hele tiden. Pisk og pisk, og pisk. Lenge.

Pisk fløten som til bløtekake, stiv, men ikke for stiv. Bland kremen med lette bevegelser inn i eggeblandingen, smak til med pastis. Ikke for mye, pastissmaken blir mer fremtredende når parfaiten fryser.

Ha i porsjonsformer og la få tre-fire timer i fryseren. Ta ut 15-30 minutter før servering.

Server med dekor av mørk sjokol
ade, evt med en mørk sjokoladesaus til. Da koker du opp litt fløte, lar koke inn et par-tre minutter før du har i sjokolade som smelter ned.

Kombinasjonen av mørk sjokolade og pastis er fantastisk!

torsdag 11. februar 2010

En enkel fiskemiddag til hverdags

Fisk er favoritt og ofte på middagsbordet her i heimen. Og det er stadig nye variasjoner som serveres. I går ble denne torsken prøvd ut. Etter mmm-ingen rundt bordet å dømme, kommer den nok tilbake på menyen ved en senere anledning.


Vil du ha en rask hverdagsmiddag er denne enkel og god. Med litt forberedelser dagen før, tar det ikke så lang tid å gjøre den ferdig. Mandelpotetene var til overs fra dagen før, ferdig kokte og skrelte. Og paneringen kan du lage ferdig på forhånd og oppbevare i kjøleskap. Den passer også fint til kylling. Jeg brukte torsk, men man kan da sagtens bruke annen hvit fisk og.

Når du skal panere fisk, er det greit å la fisken ligge utpakket på benken et kvarters tid. Da forsvinner noe av fuktigheten og paneringen fester seg bedre. Evt. kan du drysse litt salt på som du lar ligge noen minutter før du tørker av.

SPRØ TORSK PÅ GULROTSENG
Til 3

Torskefilet

Gulerøtter
Ferdig kokte mandlpoteter
Broccoli
Smør

Saus
2 dl kavlekraft
2 ts hermetisk grønn pepper
Hakket, fersk timian
1 sjalottløk, finhakket
Smør

Panering
50-100 g skoldede mandler
100 g revet, fersk parmesan
Frisk timian.

Kjør alt til paneringen til fint pulver i hurtigmikser.

Del fisken i passe biter, salte, pepre og legg i ildfast fat. Dekk hver fiskebit med panering, ringle over litt olivenolje og stek i ovn på 225 grader i ca 10 minutter. La den får et par-tre minutter under grill slik at paneringen blir gylden og sprø.

Imens koker du inn kalvekraft med pepper, timian, og løk, reduser til halvparten og vel så det. Sil av og rør inn biter med smør til sausen er som du vil ha den.

Gulerøttene deles i staver og kokes møre i smør/vannblanding. Potene stekes gyldne i smør. Kok opp litt broccoli. Og der er det klart.

tirsdag 9. februar 2010

Etter at barna har lagt seg

Sent om kvelden, etter at B. for lengst har sovnet, er det tid for syndige utskeielser. Da kommer desserten frem. Den som er forbeholdt voksne. En mørk og sterk avslutning på kveldens måltid. En humørbombe på stett!

Neida, jeg snakker ikke om champagne. Her er det mørk sjokolade som gjelder. Smaksatt med noe sterkt. En tung og smaksrik dessert. I selskap med røde bær. Bringbær er nydelig følge til mørk sjokolade. Denne moussen er av den tunge sorten, med mye sjokolade, smør og cognac. Og mye smak.

KVELDSDESSERT
4 porsjoner

Bringbærkompott:
1 kurv bringbær
1/2 dl vann
1/2 dl sukker
2 ss Cointreau

Sjokolademousse:
100 g mørk (70%) sjokolade
2 ts sterk espresso
15 g smør
2 ss cognac
2 små egg

Kok opp sukker og vann til alt sukkeret er oppløst, kok inn litt. Ha i halvparten av bringbærene og kok til du får en litt tyknet masse. Rør inn Cointreau. Avkjøl.

Skill eggene. Visp plommene lett sammen. Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smør og espresso. Ta bollen av varmen og avkjøl noe før du rører sjokoladeblandingen inn i eggeplommene. Tilsett cognac.

Pisk eggehvitene stive. Rør først inn en skje eggehvite i sjokoblandingen. Bland deretter inn resten av hvitene med lett hånd.

Ha litt bringbærkompott i bunnen av et glass, legg i noen hele bringbær. Fyll opp med sjokolademousse og la stivne i kjøleskap.

søndag 7. februar 2010

En gang i blant

Forrige uke ble det hjemmelaget terrine. En gang i blant tar jeg meg tid til lage en grov patè eller terrine. Egentlig er det ikke så store jobben, det bare virker sånn. Utfordringen er å få tak i råvarene.

Her i Oslo er slaktere en stor mangelvare. Når nærmeste slakter ligger på andre kanten av byen, er reisen dit en tidkrevende ekspedisjon man ikke legger ut på hver dag. Og min lokale Menybutikk har sjelden råvarer som duger.



Men så er jeg så glad i en god terrine. Helst med litt grov struktur og nøtter i. Passende å servere til et lite kveldsmåltid. Med litt salat, godt brød og et glass rødvin til.

Så når jeg kom over fersk kyllinglever fra Stange på nærbutikken var tiden inne. Jeg plukket med en kjøttbit, litt urter og det ble:

TERRINE PÅ EN SPIKER


250 g kyllinglever
3-400 g kotelett fra økologisk
frilandsgris. Med litt fett.
1 pakke tyntskåret bacon
2 ss cognac
2 ss portvin
1 ss hakket bladpersille
1 fedd hakket hvitløk
Noen kvister frisk timian, hakket
1-2 ts salt
Nykvernet pepper
Krydderblanding etter smak
Jeg knuste litt nellik, sechuanpepper
og ingefær i morter.
50 g nøtter,gjerne pistasie eller hasselnøtter

Jeg har en liten terrineform som jeg bruker til denne. En terrineform av "standard" størrelse vil trenge en større porsjon.

Del leveren og kjøttet i biter. Ta med en del av fettet. Bland alle ingredienser (ikke nøtter) og kjøtt og lever. La marinere et par timers tid. Kjør alt i foodprosessor/kjøkkenmaskin til en smidig blanding. Spar noen hele biter av kjøtt og lever.

Bland inn kjøtt og leverbitene og nøttene. Bind evt. massen sammen med litt fløte eller vann om det trengs. Rrø inn litt hakket persille og timian om. Ha massen i en smurt form, dekk med baconskiver.

Stek i vannbad i ovnen 80-90 minutter på 180 grader. Avkjøl og la hvile en dag før du serverer den. Server med litt salat, oliven, cornichon og gjerne litt solbærsyltetøy. Og så en skive godt brød og et glass rødvin, såklart.

onsdag 3. februar 2010

An apple a day

På fruktfatet lå et par gjenglemte epler og så triste ut. I likhet med et par av husets øvrige beboere var de blitt litt skrukkete i skinnet. Men hva gjør vel en rynke eller to? På innsiden er man jo like flott. Og med litt kjærlig pleie og omsorg kan man faktisk bli ganske så søt og god. Tenkte jeg.


Og startet sporenstreks Operasjon Eple. En skjønnhetsoperasjon med utrolig vellykket resultat.

Eplene ble skrubbet og peelet. Slapp hud og overflødige utvekster måtte vike for kniven. Og helt til slutt fikk eplene et foryngende opphold i velgjørende dampbad. Med avslappende duft av kanel. Deretter ble de wrappet inn i myk og smidig krem og fikk et lang opphold i varme omgivelser. Ren luksus med andre ord.


Og hvilket resultat. Ut kom små, elegante, lekre , velduftende skapninger. Med god smak. Så bra ble resultatet at husets unge mann på 10 ble helt betatt.

- De eplekakene var kjempegode, mamma.

Så her kommer oppskrift på:

VIDUNDERKUR FOR SLITNE EPLER

100 g smør
1 dl sukker
2 egg
skallet av 1/2 sitron, økologisk
1 1/2 dl mel
1 ts bakepulver

Fyll:
2 epler
1 dl vann
1/2 dl sukker
litt sitronsaft
en bit hel kanel

Melis til å drysse over

Skrell og del eplene i båter. Fjern kjernehuset. Kok opp vann og sukker, ha i kanelbiten og litt presset sitronsaft. Ha i eplebåtene og la trekke til såvidt myke. Avkjøl eplene i laken.

Rør smør og sukker hvitt og porøst. Tilsett et egg av gangen og rør godt inn. Tilsett revet sitronskall( bare det gule) og bland tilslutt inn mel/bakepulverblandingen.

Jeg velger ofte å lage kaker i porsjonsformer. Denne porsjonen passer til 5 store muffinsformer eller små porsjonskakeformer. Vil du lage hel, stor kake dobler du porsjonen.

La eplene renne av. Dekk formen halveis opp med deig, og legg på et lag epler. Dekk med deig.

Stek nederst i ovnen på 175 grader. Steker du hel kake av dobbel porsjon, beregn 60 minutter. Lager du 5-6 porsjonsformer er steketiden 30-35 minutter.

Avkjøl noe før servering. Sikt over litt melis. Kan gjerne serveres lunkne med resten av de kokte eplene ved siden av.

I følge matguruen B. på 10 ville de blitt enda bedre med vaniljeis ved siden av.......

mandag 1. februar 2010

Bare på ert

Et av mine nyttårsforsetter var å bruke mer bønner, linser og belgfrukter. Når vi er i Provence er vi alltid flinke til å bruke bønner som vi kjøper ferske på markedet. Sommeren igjennom bugner det av fristende coco blanc, coco rouge og haricots vertes på markedet. Om våren er det delikate grønne feves som frister.



Dessverre er det ikke så ofte vi finner ferske belgfrukter i butikkene her hjemme. Men tørkede er et godt alternativ. Det krever bare litt mer planlegging, bløtlegging og forhåndskoking. Til gjengjeld får du flott vintermat, næringsrik, rimelig og med mye smak.

Så her kommer en utfordring til deg: Ert mer!

Prøv f. eks. denne kyllingen med kikerter som gledet våre ganer forleden kveld.

KYLLING PÅ ERT
Til 2

Erteblanding:
150 g tørre kikerter
1 sjalottløk med nellikspiker
Laurbærblad
2 fedd hvitløk
Rosmarin

Til gryten:
2 kyllinglår fra Stange/Holthe
Smør til steking
1 løk, hakket
2-3 fedd hvitløk, hakket
1 boks grovhakkede tomater
1-2 ss tomatpure
2 dl kyllingkraft
1 dl kraft fra ertekokingen
Frisk rosmarin
1 laurbær
Salt og pepper

Legg ertene i bløt natten over. Sil av og ha ertene i en kjele, dekk med vann, ha i sjalottløk, hvitløk, laurbær og rosmarin. Kok opp og skum av etterhvert. La småkoke uten lokk i 40 minutter. Sil av og ta vare på kokevannet.

Del hvert kyllinglår i to, og brun disse i en gryte som kan settes i stekeovnen. Ta ut kyllingen, og ha i løk og hvitløk som får surre på svak varme til det er mykt. Ha i tomatene, kyllingkraften og ertene. Ha i ca 1 dl av ertekokekraften. Kok opp og ha i tomatpurè, laurbær og rosmarin. Legg kyllingbitene tilbake i gryta. Sett den kokende gryten med lokk på i stekeovnen, forvarmet til 170 grader. Etter 30 minutter tar du av lokket og lar gryten stå 30 minutter til. Da bør ertene være passe kokt, smak til og ha i salt og pepper etter smak.

Server med lettkokt brokkoli.

Blog Widget by LinkWithin